Den unge dörrsäljaren från E.ON

Ringeliringeliring på dörren! Masar mig upp från skrivbordet och datorn. Vem kan det vara så här en fredagkväll? Öppnar dörren…

– Sheena, hur är läget!

Utanför står en ung man med något i sitt ljusa hår som får frisyren att stå rätt upp. Ny snygg jacka med E.ON:s logo på bröstet, en sån där snodd runt halsen som slutar i en hängande Id-handling. Jag ser omedelbart vad han vill! Sälja E-ON till mig, så jag svarar direkt…

– Jag är inte intresserad!

– Varför dissar du direkt, svarar han omedelbart.

– Vi har redan bytt till en annan el-leverantör, svarar jag lugnt.

Han vänder sig åt vänster, huvudet och blicken ner i backen tydligt besviken och går i riktning ut från gården. Jag stänger dörren.

Nu i efterhand tycker jag synd om killen. Vad i helskotta gör E.ON med våra ungdomar som inte utbildar dem i det mest enkla. Nämligen mötet med en ny människa i en säljsituation. Jag ville inte killen något illa eller göra honom besviken eller ledsen. Men han blev det. Jag såg det.

Ringer senare till Niklas och berättar eftersom han just sysslar med försäljning och möten med människor. En naturbegåvning när det gäller sälj. Jag erkänner. Vi skrattade rätt länge åt det hela innan vi blev allvarliga och tyckte synd om killen tillsammans. Vi undrade hur många E.ON skickat ut i stugorna på detta omöjliga uppdrag att inte få kontakt med kunden. Hur skulle det vara om E.ON gav sina unga säljare en ordentlig utbildning?

Sekunderna vid första mötet är enormt viktig. Men det hade killen inte fått någon utbildning i. Jag föreslog Niklas att ringa E.ON på måndag och erbjuda sina tjänster. Utbildning i sälj samt coachning. Jag menar, med rätt inledning hade han fått berätta om sitt erbjudande för mig. Om inte annat för att jag skulle få reda på om vi tidigare valt rätt eller inte. Det hade kunnat bli en dialog mellan oss som gett oss båda något i form av kunskaper och insikter. Han hade kunnat må bra när han gick även om det inte blev något nytt avtal.

Rolf Granlund
@rigit

3 reaktioner till “Den unge dörrsäljaren från E.ON”

 1. Förmodligen har de en minimal daba-utbildning kombinerat med indoktrinering och fått några framgångssagor nedstuckna i halsen.
  Sedan så har de tränat på varandra att fråga och fråga enl sitt daba-formulär och trissats med en rejäl skopa optimism om guld och gröna skogar.

  Hade de fått minsta lilla verklighetsförankrad information hade inte dessa ungdomar slösat bort sommaren på ett omöjligt jobb utan hellre plockat kottar och bär samt planterat skogsplant.
  Det hade gett betydligt mer i plånboken.

  Gilla

 2. Klantig öppning, visst, men tror du verkligen din vän kan hjälpa honom göra det omöjliga möjligt?

  Det finns principer och tips men oftast faller det tillbaka till att det behövs en bättre person… Och såna behöver inte slösa sin tid på att knacka dörr.

  Gilla

 3. Kundombudsmannen på E.ON här,

  Jag beklagar det sena svaret.

  På din beskrivning låter inte detta bra och jag hade sannolikt reagerat på samma sätt som du. Mötet mellan dig som kund och säljaren handlar om att skapa förtroende, vilket denna säljare inte gjorde.

  E.ON Försäljning samarbetar med externa företag som har lång erfarenhet av denna sorts försäljning. E.ON anstränger sig också mycket själva för att både ge nödvändig utbildning och branschkunskap. Även om det inte slutar med att du blir kund hos E.ON skapar mötet en bild och känsla om vårt företag. Därför är bemötande mycket centralt givetvis tillsammans med kompetens och ett konkurrenskraftigt erbjudande.

  Jag som Kundombudsman har också besökt E.ONs samarbetspartner flera gånger och träffat säljarna i syfte att beskriva vikten av att vårda varje möte för att skapa ett långsiktigt förtroende.

  Tack så mycket för att du delade med dig av din erfarenhet. Det hjälper E.ON att bli bättre. Jag har redan förmedlat ditt inlägg till försäljningschefen.

  Med vänlig hälsning
  Thomas Gustafsson
  Kundombudsman på E.ON

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s