Enkel och billig eller dyr och avancerad?

Sony Xperia L4

Att jag ställer frågan beror på att jag håller två androida telefoner vid liv dagligen och därmed har dags­aktuella intryck. De är dels min vardagstelefon som är den mer avancerade samt kostade mer i inköp samt min backuptelefon som är billigare och mindre avancerad.

Jag tycker mer om att använda min billiga Sony Xperia L4 än min Xperia 10 II. L4:an har ”bara” Android 9 och 10:an Android 12.

Vad det beror på är en samling av detaljer där enkelheten åter vinner över avancerat och rikare funktionalitet. Det visar sig att alla nyheter inte faller mig på läppen utan att invanda enkla detaljer duger rätt bra.

En viktig enkelhet är storleken och hanteringen av texter på skärmen där Android 9 redan var tillräckligt bra där nymodigheter i Android 12 bara krånglat till det.

En annan bedömning, bland de som testar telefoner i IT-tidningar är telefonens baksida där plast anses sämre än exempelvis glas. L4:an är behagligare att hålla då den är gjord i en plast som inte är lika hal som 10:an baksida som är en hal rackare. Men jag tror att det fortfarande är en plast där Sony vill efterlikna glas.

Den logiken förstår jag inte. Min surfplatta Nokia T10 har en perfekt baksida. Räfflad plast! Så varför ska telefoner vara så hala som möjligt. Är det för att vi ska tappa dem så vi måste köpa nytt? Eller är det för att hålla fodraltillverkarna under armarna? Jag har ingen aning! Jag vill ha en telefon som inte glider mig ur händerna och är därmed mitt enda krav på en telefons baksida!

Jo! Jag har fodral till båda telefonerna av märket Dux Ducis men föredrar att inte använda fodralen när jag sitter hemma och fingrar på telefonens appar. Fodralen är bra att ha ”ute på stan” som ett extra skydd både när det gäller att hålla telefonen när man appar eller ha den i fickan under transport.

Eftersom jag har några vänner som älskar att skriva ironiska invändningar så kan jag redan nu meddela dem att det är som så att min Xperia 10 II har mer plats för både appar och annat och att min enklare L4 innehåller de viktigaste apparna utifall min 10:a skulle bli obrukbar av någon anledning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s