Xperia Home kraschar

Inte en gång utan hela tiden om och om igen i en oändlig loop. Känner du igen dig?

För min del hände det i en Sony Xperia 10 II med Android 12.

Appen i Sonys telefoner som kraschar heter Xperia Home och är Sonys tillägg till Android. En inte helt lyckad lösning då appen får ”Tuppjuck” i olika sammanhang.

Genom att googla på texten ”Xperia Home kraschar” så förstår man att felet är globalt och inte beror på bara ett fel och en enda lösning.

Räddningen för min del var att jag placerat Inställningar högst uppe till höger i min telefon. Metoden att komma in i just Inställningar, är helt avgörande för att lösa problemet.

Inställningar!

Var ikonen finns på skärmen är inte viktigt utan det måste vara enkelt att blixtsnabbt kunna trycka eller tappa två gånger på ikonen för inställningar för att stoppa Xperia Home från att starta och krascha gång på gång. Det är alltså viktigt att man vet var ikonen finns på skärmen.

Via de två snabba tryckningarna rundar man kraschen och startar Inställningar. Men man måste vara snabb och klicka rätt på någon bråkdel av en sekund.

Självförvållat…

Kraschen beror på något du just gjort med en annan app som inte fungerar tillsammans med Xperia Home. För min del var det att jag ställde om klockan i Android från digitalt till analog visning.

Så min åtgärd var att leta reda på appen Klocka, samt klicka på Inaktivera! Efter nästa omstart av telefonen så slutade kraschandet.

Men jag fick ett nytt problem eftersom klockan låg kvar på skärmen men att den inte gick att klicka på.

Nästa åtgärd var alltså att leta reda på appen i Google Play Butik. Väl där fanns inte alternativet Installera utan istället Aktivera! Efter den åtgärden var problemet löst, klockan digital igen och mina inställningar för väckning på plats igen under funktionen Alarm.

Nuvarande läge

När jag nu skriver detta inlägg så har jag för mig att jag klickade på avinstallera för appen Klocka, men stressen att efter några timmar av felsökning, så kanske jag läste fel. Så kanske jag sedan bara behövt leta reda på appen ”Klocka” igen samt klicka på Aktivera.

Klockan är ju en viktig del av operativsystemet Android och går alltså inte att avinstallera, så jag minns nog fel.

Backuptelefon

Ödet ville att jag för några veckor sedan tog tag i problemet som inom IT-säkerhet kallas för Katastrofplanering, alltså att redan ha ordnat för att kunna starta om omedelbart med annan utrustning.

För min del har jag kvar min billiga Xperia som jag hade innan min nuvarande Xperia. Denna billiga telefon har jag alltså nyligen jobbat ikapp så att jag bara behöver flytta över simkortet. En inte helt trivial process som framförallt tar mycket tid, men som går bra att hantera utan simkort eftersom jag kan köra via vårt WiFi här hemma.

Naturligtvis kommer alltid en krasch vid fel tidpunkt. I mitt fall på väg ut för att köra och hämta sambon vid tåget plus att vi sedan skulle äta på Pinchos. Min backup klarade Pinchos både avseende beställning som betalning plus att den gick att ringa med samt ta emot samtal och hantera sms och bankärenden.

Detta säger mig att en backuptelefon är rätt lösning när olyckan är framme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s