Jag har bytt ner mig!

Xperia L4

Jag har flyttat över mitt simkort till min enklare och billigare smartphone, dels för att testa hur och om det går bra, och dels för att jag är mån om att ha en fullt fungerande extra billig telefon hemma i skrivbordslådan.

Det jag redan hade kunskap om är hur lång tid det tar att få en ny eller gammal smartphone upp på banan. Men nu är jag där. L4:an fungerar som den ska och är just nu min dagliga följeslagare istället för min finare Xperia 10 II.

Trots att jag hade den igång för två år sedan så blev det massor av jobb att få upp den på samma nivå som min Xperia 10 II. Det händer mycket i en smartphone under två år! Följande lista kanske ger en fingervisning om vad det handlar om…

Liten checklista

 • Nytt bankid
 • Bank-appen.
 • Authenticator för tvåstegsinloggning
 • Lösenordsapp
 • Nyhetsappar typ DN, ETC med flera
 • Sociala medier typ Facebook, Twitter och Instagram
 • Kontakter
 • Epost, Messenger och SMS
 • Sjukligt typ 1177, Blodsocker-app, 112-appen
 • Fitbit. Min mobilfilial med allt vad det numera innebär.
 • Office med Word, Excel, To Do, Outlook med flera
 • Extern lagring för filer och foton. I mitt fall Microsoft Onedrive samt fungerande synkronisering.
 • Appar för bilen, typ Volvo och alla parkeringsappar
 • Appar för inköp, typ Coop
 • Ett gäng Googleappar, exempelvis Dokument och Kalender
 • TV-appar typ CMore, Netflix, YouTube samt Chromecast till lilla TVn
 • Några appar för smarta hem
 • SD-kortet och vad som ska lagras där.
 • Du drabbas av konstiga fel i varje app. Appen måste uppdateras!
 • Översyn av att allt synkroniseras som det ska.
 • Översyn av att min backup på även denna smartphone är rätt inställd.

Det finns fler appar, men syftet var här att ge en bild av hur komplex tillvaron med vår telefoner är idag. Du har säkert själv fler exempel på appar och användningsområden i din telefonen.

Det viktiga underhållet

En detalj, eller område, är att jag blivit uppmärksam på att jag under minst två år med Xperia 10 II missat de viktiga åtgärderna med att rensa telefonen då och då. Alltså de funktioner som har med lagring och temporära filer att göra. För att inte tala om appar som man inte längre använder.

Var klar över att din smartphone idag är som en gammal datacentral för bara 30 år sedan med allt vad det innebar då, avseende säkerhet, nödström, backup och restore, behörighet, uptime, nätverk, underhåll med mera. Alltså det som säljarna av smartphones inte lär ut till sina kunder men som jag har ordentlig erfarenhet och kunskap om som gammal IT-säkerhetschef på SAS.

Det jag just nu har gjort är helt enkelt en viktig del av tillämpad katastrofplanering.

Hoten

 • Du tappar bort din telefon.
 • Din telefon blir stulen
 • Du klickar på fel länk och drabbas av skadlig kod
 • Du tappar din telefon på ett stengolv så att den blir obrukbar
 • Din ekonomi tillåter inte att du just nu kan köpa en ny telefon
 • Du drabbas av ett allvarligt fel som medför en total ominstallation med hjälp av exempelvis Apples support. Finns det motsvarande Android eller Google support?

Apples support fick jag hjälp av för drygt två år sedan eftersom jag tvingades göra en total omstart från grunden av min dåvarande iPhone. Det blev för svårt att lösa det på egen hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s