Word eller Google Dokument?

Jag har i decennier använt Microsoft Word under Windows men inte blivit såld på den enklare versionen som finns för telefoner och surfplattor. Därför har jag istället börjat använda Google Dokument.

Ett skäl är att jag även använder en Chromebook då och då för att dels surfa, kolla på TV samt skriva i Google Dokument. Ett annat skäl är att jag hellre skriver med svepning på telefonens skärmtangentbord än på ett vanligt externt tangentbord. Ibland skriver jag även med tvåhandsfattning och mina två tummar vilket är en metod som många föredrar.

Appen Word i iOS och Android är trots att de förenklats jämfört med original-Word, krångligare att använda jämfört med appen Google Dokument. Google Dokument kan precis som Word laddas ner i såväl iPhone som vilken Android telefon som helst.

En annan fördel med Google Dokument är att appen kan jobba i både Words format ”docx” och Google Dokuments format ”docs”, vilket Word inte kan. Word kan enbart hantera sitt eget format ”docx” vilket är mindre bra.

En funktion som jag verkligen uppskattar är hur man enkelt kan dela dokument i Google Dokument med andra vänner i deras telefoner enligt tre olika behörigheternivåer.

  1. Läsbehörighet är ett naturligt sätt att låta någon eller några läsa mitt dokument. Jag känner därför inget behov av att omforma dokument i Google Dokument till exempelvis pdf-formatet eller att skicka dokument per mejl eller mellanlagra i någon molntjänst för att sedan dela därifrån. Molntjänsten Google Drive finns där, men är inbakad på ett föredömligt sätt!
  2. Kommentarbehörighet är när man exempelvis vill ha hjälp med att korrekturläsa sitt dokument. Man får både mejl om vad denne någon kommenterat plus att man tydligt ser kommentarerna när man sedan öppnar dokumentet. Sen kan man välja att godkänna eller ta bort kommentaren. Godkänner man så blir texten en del av sin egen text
  3. Redigeringsbehörighet är när man tillsammans med andra skriver ett gemensamt dokument.

Värt att notera är, att man hela tiden när man delar ett dokument, behåller ägandet av sitt dokument vilket även medför att man upprätthåller något som heter originalprincipen. Alltså att i alla lägen säkerställa att ett dokument är ett enda original av ett dokument och att man på så sätt undviker kopior.

Det senaste är nog så viktigt, när det gäller skrivna avtalstexter. Som en följd av originalprincipen fastställs även ägarskapet för ett dokument. Det är ditt dokument och ingen annans, även när du delat dokumentet och valt redigeringsbehörighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s