Slå av WiFi när du går hemifrån!

Varför ska WiFi alltid vara på?

Mobildata bör du alltid ha avslagen när du är hemma och kör telefonen via WiFi. Så gör till vana att vara uppkopplad bara när du behöver nå tjänster via internet. Alltså via din egen WiFi eller ibland ”ute på stan”.

Mobildata slår du på bara när du verkligen behöver det, exempelvis när du är och handlar i en butik och betalar via telefon eller armbandsur. När betalningen är klart så slår du av mobildata igen.

Tänk bara vilket tjatter det är i telefonen när du kör eller åker bil. Kolla hur din WiFi jobbar när du är hemma. Rätt många WiFi som telefonen ser, eller hur? Alltså inte bara din egen skyddade WiFi. En och annan granne kanske även har helt öppen oskyddad WiFi.

Jag har ofta funderat på varför telefonen alltid ska redovisa alla WiFi den ser, alltid! När den hittat en WiFi som den känner igen och har alla data för att kunna koppla upp i form av namn, lösenord med mera så borde telefonen upphöra att leta andra WiFi, eller hur? Vill man byta till annat WiFi så borde man aktivt kunna göra det via en funktion som man först då, använder.

Nu har lösningen istället blivit att våra telefoner ständigt letar efter andra WiFi än den eller de man sedan länge valt, vilket måste vara en så kallad tankevurpa hos de som skapat och underhåller telefonernas operativsystem, alltså både Apple och Google.

Sen kan man med fog undra om denna kommunikation är dubbelriktad? Ser alla WiFi de telefoner som finns i närheten? Och är denna kontakt säker? Jag vet inte!

Volvos lösning är bättre

Ett exempel som jag tycker är rätt tydligt när jag jämför, är vår Volvo V60 årsmodell 2013 som letar efter någon av våra två telefoner när bilen startas. När Volvon hittat en av dem så slutar den leta efter den andra. Om det blir fel telefon som kopplas upp, så får man ändra manuellt för att det ska bli rätt, alltså den telefon som tillhör den som sitter vid ratten. Anledningen är ju att Volvon har ett utmärkt handsfreesystem och det är ju den som kör som ska använda den funktionen.

Det som är intressant är att bilen tar över nätverkandet med internet vilket betyder att den uppkopplade telefonens WiFi och mobildata inte behövs och kan vara avslagna.

Att bilen tar hand om internet beror på säkerhetssystemet i bilen. Bilen förser Volvo-appen i våra telefoner med ständig information om bilen, exempelvis var den befinner sig via gps, varför det är rent dumt att försöka stjäla en Volvo.

Det finns mer som en sambandscentral hos Volvo kan se, och som jag när som helst kan kontakta via en röd knapp uppe i taket. Den här knappen har vi använt bara en gång, nämligen då vi köpte bilen. Förhoppningsvis blir nästa gång när vi gör oss av med bilen. Det lär vara som så att bilen själv anropar denna central om något blir allvarligt fel typ att vi krockar eller att något viktigt går sönder. De ser ju dessutom var vi är via bilens gps-koordinater. Jag hoppas och tror att den som då bedömer vad som kan ha hänt även dirigerar hjälpinsatser. Man kan ju sitta medvetslös bakom ratten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s