Alltid uppkopplad, eller inte?

I dagens ETC listas 66 tips om hur man kan spara el. Jag fastnade omedelbart på första tipset för att testa om mina viktigaste appar fungerar utan att både WiFi och mobildata är igång.

Det uppstår några fördelar som kan vara bra att reflektera kring.

  • Telefonen blir osynlig för alla WiFi man passerar ute i samhället, affärer, restauranger, fik med flera plus alla som går omkring på stan och försöker hacka telefoner. Det finns ju ingen anledning att ha WiFi igång när man lämnar hemmets uppkopplade vrå!
  • Måste alla appar man har i telefonen alltid synkronisera mot de servrar de jobbar med? Det räcker ofta att enbart synka när man kommer hem.
  • Om man märker att en app inte fungerar fullt ut när mobildata är avslagen så är det ju bara att slå på den när man behöver.

När man slår av WiFi och mobildata så blir ju smartphones som en gammal knapptelefon som det bara går att ringa med. Det betyder ju att man kan flytta över sitt simkort till en enkel knapptelefon och enbart köra sin smartphone hemma via WiFi. Dessutom fungerar ju fortfarande plastkort när man ska betala i butik. Men…

En verksamhet som tvingat oss att vara uppkopplad är tyvärr våra parkeringsappar. Hur det är med betalning i kollektivtrafik har jag ingen erfarenhet av numera. Men det blir mer och mer att vara uppkopplad för att transportera sig.

Men med lite vana så lär man sig snart att slå på och av mobildata för att vara uppkopplad när man behöver det och inte av slentrian. WiFi slår man ju lätt av när man går hemifrån.

Det borde finnas en app som känner av när man går hemifrån samt kommer hem, och som slår av och på WiFi när den känner av hemmawifin, samt hanterar av och på av mobildata på ett enklare sätt än idag. Alternativt att Android och iOS hanterar dessa funktioner mer genomtänkt.

Mobildata behöver man ju bara ha igång då och då samt när de egentligen behövs. Så operativsystemen borde tillhandahålla en vald tidsrymd när mobildata ska vara på efter att man satt på den. En minut kanske? Hemma behövs den ju inte alls?

En reaktion till “Alltid uppkopplad, eller inte?”

  1. Med lite pillande går det nog skriva en automatisering i åtminstone iPhone som stänger av mobildata och/eller wifi baserat på plats eller om man är ansluten till wifi.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s