Det gäller att sovra, värdera och sortera ut

Smartphones och digitala armbandsur kan mycket och kan mer och mer allt eftersom dessa utvecklas. Det gäller att sovra bland appar och funktioner. Man behöver oftast inte allt som erbjuds.

Syftet med telefonen och klockan är ju att de ska vara en hjälp i vardagen och inte en ”skälp”. Alltså att man har för många appar och funktioner som bara stör under dagen.

Jag har märkt att när jag ifrågasätter appar och funktioner så är den bästa åtgärden att avinstallera appen.

Ibland låter jag appar vara kvar en tid för att testa om jag använder dem. Ett annat avgörande är om appen bara används i en av mina datorer. Word är en sådan. Jag kan använda Word i mina surfplattor men använder aldrig den appen under Android eller Chromebook. Den appen är en given app i bara Windows, därför avinstallerade jag denna i mina androida maskiner.

Nyligen avinstallerade jag Spotify i klockan efter en längre tids test. Nyttan va nämligen 0 (noll). Spotify är därför numera en ren telefonapp i min värld.

NFC

Det finns andra exempel där appar krockar med varandra mellan mina datorer, surfplattor och även klockan. Det senaste exemplet är så kallade ”Pay”-appar som krockar med användningen av NFC i andra viktiga appar typ min blodsockermätare. Jag vet inte och vill inte testa om Wallet och Freestyle LibreLink kan fungera samtidigt i telefonen. Kontroll på blodsockret är viktigare än att kunna betala i butik med telefonen. Dessutom har jag ju numera klockan.

Fitbit Pay

Det jag menar är att jag behöver inte kunna betala i butik både med telefonen och klockan, det räcker med klockan och i nödfall som backup, plastkortet i plånboken. Alltså är Google Pay, eller Wallet som den numera heter tom på betalkort.

To-Do-appar

Minneslistor är användbara appar. Jag har tre stycken med olika uppgifter plus inköpslistan till Coopen. Jag har märkt nackdelar med att knöka samman alla listor i en och samma app. bättre då att sortera ut listorna på olika List, eller todo-appar.

Microsoft To Do använder jag till att hålla reda på mina mediciner, vilka jag har eller haft och varför, samt vilka jag behöver hämta på apoteket. Genom att använda delad skärm med denna ihop med 1177 så kollar jag av vilka recept som måste förnyas. På apoteket lägger jag bara fram telefonen med mina stjärnmärkta mediciner, alltså de jag ska hämta ut och som appen visar under fliken ”Viktigt”.

Google Tasks använder jag för mina olika typer av resor, alltså vad som ska packas i vilken väska. Innan avfärd sättet jag mig ner med en kopp kaffe och går igenom den lista som gäller samt prickar av att allt är med.

Utöver ombyte av kläder och necessär så är det ju laddare, kablar, surfplatta och eller PC samt ofta olika musikinstrument med tillbehör som ska med beroende på syftet med resan.

Fitbit To Do List är min dagliga lista typ vattna blommor, tvätta kläder och annat vardagligt. Även användbar när jag åker in till Falun och eller Borlänge för diverse ärenden. Fördelen med den är att den finns i klockan på armen.

Listonic är vår gemensamma inköpslista att hålla reda på vad som skall köpas på Coopen. Funkar i både Android och iPhone och kan delas. Dessutom har vi Coops egen inköpsapp som vi använde mycket under pandemin. Fördelen med den är att den innehåller aktuella priser vilket Listonic inte gör. Listonic har å andra sidan fördelen med kategorier som man kan ange turordning med så att de matchar hur varorna finns i butiken.

Nackdelen med Coops app är att den presenterar butikens alla varor, alltså som att gå runt i en butik och inte hitta det man söker på grund av att just den varan står bland hundratals andra liknande produkter. Med Listonic har vi de varor vi brukar köpa vilka dessutom finns kvar till nästa gång vi handlar efter att de prickats av.

Att Systembolaget finns i gruppen COOP beror på att Coopen även är ombud för bolaget. Men egentligen är det roligare att gå runt på bolaget och hitta något nytt, typ en nyinkommen grappa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s