Tyvärr så blir testen patetisk

Med stort intresse började jag läsa testen mellan Android, IPhone och Windows Phone här på IDG.se, men slutade redan efter första sidan av 5. Att testen inte har nåt värde kom som en förklaring i en senare artikel av Kent Vilhemsson (bilden) där han klargjorde att han är en van och nöjd Android-användare. Det såg jag redan på första sidan av hans, så kallade test.

imageVisst kan Kent eller nån annan journalist ensam testa de tre stora operativens mobiler samt jämföra dem i en så kallad jämförande match. Men det blir alltid fel. Var och en av oss och även journalister är färgade av vad man har privat. Som i dessa två artiklar som Kent publicerade. Han är en Android-användare och det är inget mer med det. Om det inte vore för den lilla detaljen att gemene man tror benhårt på vad de läser.

Vore jag elak, vilket jag inte tycker att jag är, så skulle jag kunna påstå att Kent Vilhemsson är köpt av Samsungs marknadsavdelning. Men så är det säkert inte… för då skulle Kent bara skriva att jag är köpt av Microsoft eller Nokia och pajkastningen är igång.

Hur ska man då genomföra en test samt skriva en artikel om en test där man kommer närmast sanningen? Ingen aning faktiskt…

Jag ser för mitt inre där Kent och jag blodiga i ansiktet försöker trycka ner varandras mobiler i halsen på varandra medan iPhone-användaren i testlaget ligger blodig och avsvimmad på golvet strax intill efter det intensiva slagsmål som utbrutit innan, med anledning av en diskussion om huruvida antalet appar är ett bevis på våra mobilers förträfflighet.

Jag tror nämligen att det är som så, att ju mer man använder sin mobil desto skickligare blir man att hantera denna varvid man blir nöjdare och nöjdare med sin pryl som förr i tiden kallades för yuppienalle.

Alla som läst mina inlägg genom åren vet att jag är en mångårig och van Windows Phone-användare och därför inte alls känner igen mig när en Android- eller IPhone-användare skriver om hur denne någon testat “min” mobil. Så snälla journalister, sluta att jämföra på det här sättet. Den som testar och skriver smyger hela tiden in sin grunduppfattning medvetet eller omedvetet i sin så kallade test samt sågar de mobiler denne inte behärskar.

Det syns lång väg att Kent Vilhemsson inte har en aning om vad Windows Phone eller Nokia är. Se bara på hans artikel där han utser Android som segrare i kameratestet trots att han jämför “sin älskade” Android med Nokia Lumia 1020. Bara det testresultatet talar för sig själv.

För övrigt anser jag…

 • att oavsett mobil så bör du köpa en som kan köra 4G och inte enbart 3G. Sen måste du naturligtvis även skaffa ett 4G-abonnemang för att din nya mobil ska fungera med 4G-hastighet. Om du sedan väljer en Samsung, Lumia eller iPhone beror på vad du är van med sedan tidigare. Men varför inte testa en Nokia Lumia 830?

Roffe
@rigit

15 reaktioner till “Tyvärr så blir testen patetisk”

 1. Roffe, så sant, så sant!

  Och ibland blir det bara för mycket av att tillhöra den rätta läran eller att hålla på rätt fotbollslag eller gilla rätt mobiltelefon eller rätt operativsystem eller…

  Gilla

 2. 4g betyder att den mindre datapotten tar slut fortare.
  Finns ingen som helst mening att köpa 4g när datapotterna i det mobila ”bredbandet” krymper som snoppen i en isvak jämfört med den datapott jag har med mitt gamla 3g.
  Åter igen har operatörernas kortsiktighet dödat en explosiv utveckling.
  Var finns mobilnätens bredbandsjesus?

  När det gäller att välja telefon beror det vilken typ av användare du är.
  Är det en telefon där du kan surfa lite du är ute efter så köp för all del en WP eller Iphone.
  Det är en bra telefon oavsett vad du väljer.

  Vill du istället ha en liten PC du kan ringa med är det Android eller FireFox du skall ha.
  Har du haft flaggskepps-PC-mobiler och utnyttjat funktionerna fullt ut sedan N95 vill du nog kräkas när du blir drabbas av inlåsningarna i WP och Iphone.
  Jag menar att redan min gamla z1010 kunde ladda hem appar och spel från valfritt ställe. Det fanns program och spel i massor i olika fristående appbutiker och man kunde surfa in på valfri webbsida och ladda hem homebrew.
  På SonyEricsons hemsa fanns det ett windowsprogram där man kunde göra egna teman till sin SE-mobil jätte enkelt. Det fanns även filhanterare och lite andra saker man ville att ens handdator med telefonfunktion skulle kunna.
  Android/FF är den naturliga evolutionen på det. IOS/WP är raka notsatsen för att kunna mjölka cheeple på pengar genom att bara tillåta den egna appbutike

  Gilla

 3. Anakin, hur kan du rekommendera Firefox till den som vill ha en liten PC man vill ringa med? Vad kan man göra med Firefox OS som man inte kan göra med WP eller iOS? Jag skulle säga att Firefox är det klart mest begränsade valet.

  Angående 3G vs 4G håller jag i stort sett med, 3G räcker långt för de flesta användare och är klart mycket billigare.

  Gilla

 4. Både 3G och 4G räcker länge om man låter bli att ”surfa på stan”, så det är klart… Det beror på vad man vill ha ut av sin mobil.
  Själv uppskattar jag att det går lika fort ”ute på stan” i min Lumia 820 som hemma via WLANet. Dvs. jag gör och kan göra exakt samma saker när jag är hemifrån som hemma i soffan.

  Dessutom har jag en erfarenhet som ni två kommentatorer inte har eftersom ni tydligen inte använder WP. Efter uppgraderingen från WP 8 till WP 8.1 så hände det saker. WP 8.1 håller reda på mina och öppna WLAN automatiskt vilket medför att mobilen på egen hand byter till WLAN så fort den ”känner” att mina WLAN är inom räckhåll. Det har medfört att mitt 4G-uttag per månad sänkts med cirka 60-70% på grund av att jag tidigare var tvungen att sätta på WLAN i mobilen manuellt. Det var alltså lätt att glömma bort när jag kom hem. Att jag då stängde av WLAN i mobilen berodde mest på att jag inte vill ha nåt igång som inte behövs och drar batterikraft.

  Jag har tidigare nämnt det här i ett tidigare inlägg men inte sett den fulla effekten av det förrns på senare tid. Så jag begriper inte varför ni argumenterar för att använda 3G. Är det som så att ni även vurmar för Windows XP?

  Gilla

 5. Roffe, faktum är att jag har en WP-mobil med 8.1, den har jag ett 4G-abonnemang till och där kör jag också 4G. Det är dock en företagsmobil, så där betalar jag inte själv. Å andra sidan så har jag även tidigare alltid haft Wifi på.

  Privat så kör jag däremot med Hallon, de har bara 3G, men å andra sidan så är data väldigt billigt. Jag ser ingen anledning för min del i alla fall att välja ett dyrare abonnemang från t.ex. Telia, Tele2 eller Telenor och betala mycket mer för data bara för att få 4G.

  Gilla

 6. @Micke Tallberg
  Installera valfritt program från valfri källa, filhanterare, Bittorrentklienter, möjlighet att göra som du vill med dina filer, FTP-klienter, FTP-servrar osv osv
  Allt utom bittorrent gick att göra redan på N95-tiden och går fortfarande på väldigt många telefoner utom Toy’s’R’us-telefonerna med WP och IOS.
  Gå in och läs min kommentar på blogg.idg.se/roffe/2014/07/03/spara-kvittot-fr-vanliga-kp-i-3-r/
  FireFox är trots mindre mängd appar är fortfarande ett friare val och uppfyller kriterierna för att vara handdator med telefonfunktion.
  Prova att öppna en jpg i en texhanterare för att läsa den gömda text som är inlagd i WP eller IOS. Installera en utvecklingsmiljö eller lägg upp en homebrew på din hemsida för att folk skall kunna ladda hem och installera.
  Nu ser jag trotsiga tårar och ett buttert ”Men jag kan köra appar precis som på en riktig handdator”
  🙂

  Gilla

 7. Har använt WP i snart 3 år och använder det fortfarande. Hade WP 7.5 som senare blev uppdaterat till WP 7.8. Provade en kort stund en Lumia 925 i somras som precis fått WP 8.1. Tyvärr känns det som att utvecklingen av WP stått ganska stilla de senaste 2,5 åren. WP gör ett bra jobb men är tyvärr väldigt statiskt och begränsat om jag vill göra personliga anpassningar.

  Att testa en Nokia, Samsung eller HTC som kör WP upplever jag som samma telefon fast med olika utseende på utsidan (Avser själva telefonen). WP ser och beter sig likadant på alla dessa 3. Blir därmed väldigt tråkigt, då ingen större skillnad går att se oberoende av vad telefonen är av för märke.

  Varför får jag bara 20 färger att välja bland för brickorna? Varför kan jag bara välja mellan svart och vit bakgrund bakom brickorna? Varför kan jag inte välja valfri färg individuellt på varje bricka? Varför finns det bara 1 startskärm (Är osäker på hur det är i WP 8.1, men jag tror det fortfarande bara är 1 startskärm).

  Om jag vill ha en bakgrundsbild bakom brickorna samt välja ha brickorna halvtransparenta med en genomskinlighet av 40%, går det inte i WP, för MS har bestämt att det ska vara så. Poängen är att MS har gjort sådana kraftfulla begränsningar i hur användaren kan anpassa sin telefon att den blir tråkig och opersonlig.

  Att kunna välja en bild som syns i brickorna är en kul sak i WP 8.1, men det gick även tidigare med 3:e parts app. Att svepa från toppen för att få se notifieringar och inställningar är bra, men inget nytt utan snarare kopierat från Android.

  Jag tror tyvärr tåget gått för MS och WP. Att du själv är nöjd med WP är helt ok för mig. Vi har alla olika tycke och smak.

  Gilla

 8. @Mikael
  Jag vet inte om jag ska tro dig eller inte. I vilket fall som helst har du inte kört WP 8.1 speciellt länge. Jag får till och med intrycket av att du bara läst på. De personliga anpassningarna av speciellt startskärmen i WP 8.1 är enligt min erfarenhet i princip oändliga. Du har bara inte testat ordentligt. Jag kommer på nya förbättringar av startskärmen hela tiden. Personliga förbättringar som inte går att göra med min Samsung Galaxy Tab3 10-tumsplatta. Om nånting är tråkigt och statiskt så är det den.

  Gilla

 9. Jag vet att du är färgad Roffe men det där påhoppet mod Tabben var ju barnsligt.
  Jag vet faktiskt inte om du ljuger eller är okunnig och du tappade en stor del av det förtroendekapital du byggt upp genom att vara en balanserad windowssnubbe.
  Är det okunnighet kan du kolla här:
  guidingtech.com/20647/best-launchers-android-tablets/
  Om inte TW låter dig ändra finns det en uppsjö av launchers att välja på du kan byta till utan att roota där du kan pilla med allt.

  Gilla

 10. @Anakin, du har rätt! Jag är okunnig att anpassa min tab numera. Min första tab (7 tummaren) minns jag att jag gillade skarpt. Det kan man läsa om i min andra bloggs historik. Så jag var väl som du säger barnslig för tillfället he he.

  Gilla

 11. @Anakin? Å andra sidan vet jag inte om det är du ”Anakin” eftersom du angav en ytterst barnslig mejladress med anledning av din senaste kommentar. Inte för att jag tänkt mejla dig, men jag brukar kolla att det är just rätt Anakin via den mejladress du brukar ange. Trovärdigheten står och faller med om man skriver i eget namn eller inte. Den åsikten backar jag inte från!

  Gilla

 12. Orkar inte logga in numer när bloggen har dött och mailen jag har till kontot används inte längre och var bara rökridå-mail för att regga kontot i början.
  Ge rätta adressen till idg är att tigga om spam. 🙂
  Så allt automatiskt spam hamnar hos idg nu istället för hos mig.
  Fick tipset från ett forum jag är admin på när någon spindel hade samlat adresser och det började komma miljarder spam till info-adressen.
  När jag kollade var det en user som hade ändrat till info@domän.com och det hade någon webbcrawler hittat igen.
  Testa den här på tabben
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gau.go.launcherex
  Det finns miljarder saker att finjustera

  Gilla

 13. @Roffe
  ”De personliga anpassningarna av speciellt startskärmen i WP 8.1 är enligt min erfarenhet i princip oändliga.”

  Vad kan du göra för ytterligare anpassningar av startskärmen i WP 8.1 som du inte kan göra i WP 7.8? Du har upp till 6 små brickor i bredd, WP 7.8 har max 4 i bredd. 8.1 kan visa 3 mellanstora brickor i bredd, 7.8 har 2 mellanstora i bredd. 8.1 har plats för en fullstor i bredd samt 1 mellan eller 2 små på samma rad. 7.8 har i fullstor som tar upp hela raden.

  Det kanske låter häftigt i början men efter ett tag inser jag att det är i stort sett samma sak som i tidigare versioner. Du kan i princip bara ändra storlek och flytta om brickorna inbördes på startskärmen, vilket är detsamma som du kunde göra i tidigare versioner.

  WP är väldigt statiskt och mycket begränsad i att anpassa efter eget behov. Du kanske tycker det är skithäftigt att kunna välja mellan vit och svart bakgrund, men jag kunde välja upp till 16 olika färger som bakgrund på min Commodore 64 från 1984.

  ”Jag vet inte om jag ska tro dig eller inte. I vilket fall som helst har du inte kört WP 8.1 speciellt länge.”

  Nej, jag har inte kört 8.1 speciellt länge, men tillräckligt länge för att inse att utvecklingen vad avser GUI:t stått väldigt stilla under de senaste 2.5 åren. Skillnaderna i gränssnittet mellan 7.8 och 8.1 är så pass små att det inte motiverar byte till en nyare WP.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s