Att ringa eller bli uppringd är stor skillnad

Det handlar om gisslet med telefonsäljare. De senaste dagarnas händelser har gett en och annan tanke som jag här vill belysa. Om du inte håller med så var så god och argumentera emot. Men jag tror du får det svårt den här gången. För vad händer vid själva samtalet?

Säljaren ringer upp:

Du är som mottagare av samtalet i underläge redan då du svarar. Anledningen är att du är oförberedd i samtalet med säljaren som är väl förberedd och som har ett tydligt mål med samtalet, nämligen att sno åt sig så mycket stålar av dig som det över huvud taget är möjligt.

Låter det hårt? Men det är ju hela vitsen med försäljning eller hur? Varför ska nån annars hålla på med att sälja. Att jag använder begrepp som “att sno åt sig” tydliggör bara vad finare begrepp som säljresultat eller vinstmaximering säger.

Säljaren styr därför samtalet dit han eller hon vill. Ett “JA” samt ett inspelat avtal där du går med på vad säljaren placerat i ditt huvud. Ångrar du dig så är samtalet sedan länge avslutat och du kan inget göra åt det.

Telefonförsäljning är därför enligt min mening en modern form av bondfångeri eller gamla tiders hästskojare där den eller de lurade förr i tiden hängde upp dessa bedragare i närmaste träd medels rep om halsen.

En annan sak som ligger dig i fatet när du blir uppring, detta gäller speciellt mig, är att du blir förbannad och inte tänker logiskt och smart. Alltså samtalets inledning där du dels är oförberedd samt dessutom snabbt förlorar ditt goda humör. Du är i obalans, vilket i klartext betyder “blottad strupe”!

Du ringer upp exempelvis din mobiloperatör

När du eller jag ringer upp en leverantör, exempelvis vår mobiloperatör så är det du och jag som har initiativet och övertaget från start. Vi vet ju vad vi vill åstadkomma och vi har ju ett mål med samtalet. Det har telefonoperatören på andra sidan “tråden” ingen aning om och är istället den som måste försvara eller förklara saker och ting efter bara några sekunders betänketid. När du och jag ringer så har vi vänt och vridit på det vi vill att den vi pratar med ska fixa åt oss. Vi är med andra ord väl förberedda på vad samtalet går ut på!

Men det gäller att behålla övertaget hela vägen samt inte vika från målet. Anledningen är att telefonoperatörerna  är proffs på det dom gör och att de kan vända på steken samt gör det om chansen uppstår.

Slutsatser

1) Avsluta alltid omgående ett samtal från en telefonsäljare.

2) Om det är nåt du vill ha förändrat eller vill veta, ring upp efter att du tänkt efter före.
Till Telia är numret 90200.

3) Om din operatör har en butik inom acceptabelt avstånd, åk dit och prata med en säljare samt känn och kläm på det du dessförinnan pluggat in via nätet. Men var på din vakt!

4) Läs på ordentligt innan du tar kontakt.

Rolf Granlund
@rigit

3 reaktioner till “Att ringa eller bli uppringd är stor skillnad”

 1. Väl talat! Den genomgående och mycket enkla regeln (varför så svårt) är:

  Köp ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG något av en telefonsäljare, inte heller av dörrknackare eller eventsäljare.

  Personligen kommer jag inte nix:a min mobil av ren princip. Jag tänker inte acceptera opt-out, vill de ringa så får de fråga mig först. För de som ändå ringer kommer jag vara en ren tidstjuv, naturligtvis i mån av ork & lust OCH om de ringer min mobil när jag är utomlands så kommer jag fakturera uppdragsgivaren kostnaden de åsamkar, plus en administrativ avgift naturligtvis (typ samtalsavgift plus några hundralappar).

  Gilla

 2. Jag har nix på hemtelefon men kommer de inte fram där är de så fräcka att de
  snokar upp mobilen o ringer på.
  Det har hänt 3 gånger nu att de har försagt sig typ jag kom inte fram på
  vanliga nr bla bla bla …. Jag har en lösning som är rätt grym om ni kan o
  har den funktionen jag har på min telefonsvarare typ vidare koppling tex
  tryck 2″ för o koppla vidare …. så vidarekopplar ni till radiohjälpen
  vilket gör att de skänker 50 kr automatiskt ( Det är grymt o funkar de
  slutar ringa rätt fort ) det bör funka på mobilen med.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s