Nej Jacques Wallner i DN, E300 Bluetec Hybrid ingen taxifavorit!

http://www.dn.se/motor/tester/blivande-favorit-for-taxiforare

Du är rätt okunnig om spelreglerna för taxibranschen när du påstår att Mercedes-Benz Bluetec Hybrid blir en favorit inom taxi. Anledningarna är många och här följer ett antal.

1. Arlanda styr investeringar i nya taxibilar i Stockholm

Sedan några år prioriteras gasdrift i alla fordon på Arlanda. Det har medfört att så gott som alla taxibilar idag kör på gas. Anledningen är kösystemet som drivs av Arlanda. Dålig prioritet medför långa väntetider för förarna på Remoten och därmed inte speciellt lockande för förarna som jobbar helt på provision. Alltså åker dieseldrivna bilar direkt från Arlanda när de fått en körning dit. Alltså, ingen körning = ingen lön. Undantaget storbilar typ Mercedes Viano som går på diesel. Men Arlanda tar då ut en miljöavgift som slussas vidare på kunden.

2. Det är i princip bara VW Passat som är byggd för gasdrift från fabrik.

Men Passaten har en stor nackdel som Taxi. Den håller inte! Majoriteten av alla Passat-taxi har tvingats byta växellåda eller måste till verkstad ofta. Men den har högsta prio på Arlanda just för att den går på gas och är en kombi.

3. Laddhybriden Toyota Prius är en populär Taxi just nu

Men den hamnar efter exempelvis Mercedes E200 som går på gas trots att Priusen rullar fram till terminalerna på batteri. Andra drivmedlet är som sagt bensin…

4. E300 är för dyr även för taxi

5. Som arbetsplats är den superb

Jag skulle gärna jobba i en E300 laddhybrid, men skulle aldrig som förare hämta kunder på Arlanda (se ovan). Kör just nu E200 som är en utmärkt arbetsplats med hyffsad prio på Arlanda men jämförbart rätt dålig sådan trots att våra kunder helst vill åka E-klass

En taxifavorit just nu med gällande regelverk skulle vara en E200 kombi med inbyggd gasdrift direkt från fabrik där gastankarna inte norpar lastutrymme. En sådan skulle troligtvis få bra prio på Arlanda samt vara en favorit bland oss förare. E-klass håller nämligen bäst som taxi med förhållande få besök på verkstan. Men som sagt var. Vad händer om och när prioritetsreglerna ändras på just Arlanda? Det är inte lätt i dagens läge för åkarna att välja rätt bil för sin verksamhet.

Att investera i rätt taxi idag är svårt. Ta bara den smyghöjning av Biogas som sker i skymundan av bensinprishöjningarna. Minst en krona upp på kort tid. Man kan ju undra vad motivet till det är? Blandas det i för mycket Naturgas idag på grund av bristande produktionskapacitet av just biogas.

Rolf Granlund
@rigit

2 reaktioner till “Nej Jacques Wallner i DN, E300 Bluetec Hybrid ingen taxifavorit!”

 1. Punkt nr.4 är felaktig då du inte har tagit med bränslemilskostnaden samt andrahandsvärdet i beräkningarna.

  Gilla

 2. 1, Visst påverkar Arlanda men det är inte värt att vänta om du haft körning dit. Jag har en enda gång under sommaren 2012 fått en retur från Arlanda utan att vänta minst 1½ timme oftast tog det 2-3tim = jag åker därifrån utan att vänta. Hörde från min åkare att ett större åkeri rekommendera deras förare att åka direkt tillbaka till stan om de inte är bättre än 8a när de blir lediga. Mest är det vilka krav bolagen har.

  Vissa bolag köper dieselbilar som Toyota Verso för det inte är någon mening att satsa på Arlanda.

  2, VW Caddy, VW Touran, MB E-klass och MB B-klass är också byggda för gas medan VW T5 och Volvo V70 byggs om strax efter de lämnat linan.

  V70 rekommerderar jag VARMT den är helt suverän helt felfri till och med 40000mil och endast mindre fel efter. Den bilen har rullat drygt 45000mil idag (en 2010a som snart fyller 3år). Passat Ecofuel passar inte som taxi och slutar nu att säljas till taxi.

  3, Frågan är om den är det. Det är mest Prius + som syns eller äldre Prius III utan laddning, Priusförarna gillar inte komforten inte alltför kul att sitta i 12-13timmar. Jag är glad att min åkare har V70 och E-klass.

  4, Nej där har du fel! E300 Hybrid kombi kostar 430tkr taxiutrustad medan en V70 Bi-fuel kostar 350tkr. Men då kostar 45000milagarantin 20tkr extra (ingår till MB), servicen är billigare till MB och den drar 0,6l/mil jämfört med motsvarande 1l/gas för V70. Prisskillnaden mellan dem är ca 30tkr (enligt min åkare med service/garanti medräknat) och det kör man in rätt fort. Så rätt snart är MBn billigare än Volvon. Dock har Volvon xenon och parkeringssensor i priset medan MBn har automatisk bagagelucka.

  Sedan är jag övertygad att MBn kör in mer pengar i och med att man inte behöver jaga gas hela tiden.

  Bästa taxibilarna är Volvo V70 Bi-Fuel och MB E300 Hybrid Kombi, möjligen kan en Subaru Legacy Gas, VW Touran Ecofuel, MB B200 NGT och Toyota Prius + vara okej men frågetecken på komforten speciellt VW och Toyota.

  En sedan hade jag absolut inte velat köra som taxi då missar man väldigt många körningar, detsamma gäller Prius halvkombi.

  Mvh Stephan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s