Dåligt SL, hutlöst att kräva 24 timmarsbiljett för en tur och retur.

Jag hade ett ärende in till city idag och åkte naturligtvis kommunalt. På Pressbyrån skulle jag alltså ladda mitt ”Access-kort” för resa fram och tillbaka med några timmars mellanrum. Jag frågar då naturligtvis om jag kan ladda/köpa kortet för x antal timmar.

– Nej det går inte! Lägsta belopp är 100 kr för 24 timmar!

– Vad kostar då lösa biljetter?

– 30 kr styck, alltså totalt 60 kr!

Nu är det som så att SL satsar stort på att vi ska åka på det ”smarta” kortet vilket betyder att vi resenärer som reser då och då måste ut med 40 kr extra för en tur fram och tillbaka.

Vad är det för jönseri? Antas vi ”sällanresenärer” övernatta i stan så att vi ska acceptera att köpa ett biljett för 100 kr som gäller 24 timmar?

Jag antar att den gamla modellen med förköpsremsa är dyrare samt smartare vid en jämförelse eftersom man får en stämpel som gäller en timmes restid inom den zon eller de zoner man behöver. För min del alltså hela storstockholm eftersom jag passerar samtliga zoner från Märsta in till Stockholm City.

Access-systemet måste göras mer fexibelt så att man kan köpa vad man har behov av, exempelvis 12 timmar som antagligen passar de flesta som åker då och då. Priset borde då vara halva dygnspriset, alltså 50 spänn. På 12 timmar hinner man uträtta ärenden och även göra en kvällsrunda på stan då jag förutsätter att de 12 timmarna gäller från köptidpunkten och 12 timmar framåt.

Det är är uselt för att inte säga ocker när man måste betala det dubbla priset för det nya ”Access-systemet” eller vad det nu heter där vi kunder/resenärer anmodas att skippa pappersbiljetter och övergå till de smarta korten. Vad är det för elände som SL prackat på oss?

Varför kan man inte köpa timmar? I allmänhet vet man ungefär hur lång tid ett ärende inne i CIty tar så att man kan köpa x antal timmar i taget, alltså tur och retur?

9 reaktioner till “Dåligt SL, hutlöst att kräva 24 timmarsbiljett för en tur och retur.”

 1. Artikeln beskriver ett ickeproblem. Det går att ladda en enkelbiljett på kortet. En till stan och en från stan om man vill slippa de extra 40 kronorna. Enda omaket är att man då måste ladda biljetten 2 gånger. Jobbigt om man reser ofta på det viset, men överkomligt om man som artikelförfattaren reser så sällan.

  Gilla

  1. Det var inte det besked som jag fick av Pressbyrån igår. Dessutom anser jag vid närmare eftertanke att man borde kunna köpa x antal timmar i förväg. Att påstå att det är ett ickeproblem är att ta i. Finns dessutom ingen information hos återförsäljarna som idag enbart erbjuder pappersalternativ så är det fel på lösningen med Accesskortet. Vitsen med kortsystemet är att skapa enkelhet och bekvämlighet för resenären samt öka flödet genom spärrarna och på bussar. Accesskortet är en bit på väg men är långt ifrån bra. I Tokyo har man ett annat system som lär fungera bra men som kräver att man registrerar resan även när man kommer fram. Fungerar alltså som de gamla förköpsremsorna där man kan ladda kortet i förväg samt resa när man har behov samt se saldot direkt efter senaste resan. Dagens SL-system är för klumpigt utformat.

   Gilla

 2. Det vore ett problem om man reser ofta. Man har som plan att införa ”remsa” på accesskortet, det vill säga ett antal förköpta enkelresor, men de har stött på tekniska problem där, så det ser inte ut att bli klart i år heller. Men det skall komma. Informationen finns att få tag på, antingen på sl.se eller i de laddningautomater som finns.

  Gilla

  1. Du verkar väl insatt så jag misstänker att du jobbar på SL och agerar som ”försvarsadvokat”. SL har implementerat ett systemfel när personalen på inköpsställen, typ Pressbyron, inte vet att de kan sälja engångresor på kortet. Att jag valt kortet beror på att jag upplever det som bekvämt när jag väl reser men är synnerligen irriterad att tvingas köpa 24 timmarskort för vad som alltid inom SJ kallats för tur och retur. Jag undrar hur många turister som upplevt samma knölighet i sommar? Jag kan se och förstå att Access är en stor och omfattande implementation, men det är uppenbart att det är dåligt testat utifrån resenärers och inköpsställens synvinkel. Ett klassiskt fel som jag sett många gånger inom mina år med IT.

   Gilla

  2. Jag vet mycket väl att man kan surfa till SL.SE efter information men jag anser att det inte ska behövas. Inköpsställens personal ska vara välutbildade när systemet införs. Dessutom ska de fortsatt informeras när förbättringar införs. Samtliga inköpsställen representerar SL i kontakten med mig som resenär och måste ges chansen att göra ett bra jobb, vilket de inte kan idag på grund av brister i SL:s utbildning plus rena systemfel.

   Gilla

 3. @ Roffe
  Det märks att du börjat få större hjärna. (se kommentar i ”Nya lärdomar”)
  Men det finns en poäng i vad jag skrev

  🙂

  Jag minns när en liten streckkodsremsa man satte till månadskortet kostade lite och ingenting.
  Man åkte obegränsat mellan Nynäshamn och Norrtälje.
  Roslagsbanan hade fortfarande de gamla tågen och det var riktigt roligt att åka den, alla 8 mil den var på den tiden.
  Har faktiskt packat med fika och tagit en heldagutflykt på Roslagsbanan flera ggr på den tiden det var de gamla tågen. (Bodde vid Odenplan då och det var skönt att se lite natur ibland)
  På den tiden ville politikerna att man skulle åka kollektivt och alla skulle ha råd.

  Sedan dess har folkmängden mer än fördubblats medan inget hänt med kollektivtrafiken förutom att priserna mångdubblats.
  Frågan är varför lägger politikerna ner så otroligt med pengar på kontrollanter, konstiga biljettsystem, plankningssäkra spärrar för massa miljoner och annat skit.
  Det hade blivit billigare för skattebetalarna att behållit det gamla systemet och haft betydligt lägre priser.
  Skattebetalare som idag dessutom åker bil billigare än kollektivt.

  Lyssnar man på foliehattarna så skall inte pöbeln kunna resa.
  Det skall vara så dyrt att resa att man undviker annat än arbetsresor om man tillhör fel socialgrupp.
  Det blir mycket lättare att kontrollera pöbeln då och klyftorna i samhället märks inte på samma sätt när inte folk från Rågsved åker roslagsbanan och ser de finare områdena..

  Sant är att socialgrupp tre och fyra sällan lämnar sin förort i onödan pga kollektivtrafikens priser och sant är att klyftorna ökat markant.
  Skillnaderna märks tydligt när man åker igenom områdena.

  Tillfälligheter eller medveten politik?
  Frågar man foliehattarna drar de fram liknande exempel från USA, UK och andra ställen samtidigt som de noga påpekar att även framträdande sossar har varit med i Bilderberggruppen som styr NWO.

  Framtiden lär utvisa om de har rätt.

  Gilla

 4. SL verkar ha problem att införa ”remsan” på accesskortet, men liknande system har funnits i andra städer i över 10 år. Vad är egentligen problemet, det är inte direkt någon raketforskning/hjärnkirurgi man pysslar med.

  Även att ladda på kortet via internet verkar vara sjukt svårt att implementera för SL/IBM eller vem de nu har som jobbar på det för tillfället.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s