Något om formaten på Epost

Du har säkert noterat att jag använder min Samsung Galaxy Tab frekvent i min mobila tillvaro och däribland appen E-post som jag har direktkopplad till Exchange. Så lång gott och väl. Jag kan leva med att jag inte har full överblick över mina regelstyrda mappar/foldrar vilket jag redovisat tidigare. Tabben är med andra ord en enklare filial till Outlook/Exchange. Men det är en detalj som jag retar mig på.

Appen E-post i Android kan läsa och visa mejl som kommer i HTML-format, alltså snygga typsnitt och en och annan logo även om jag måste ta hem bilder som inledningsvis visas som “bilagor” till mejlet i E-post. Även det är ok!

Men det jag inte gillar med appen E-post är att den skickar mina mejl som oformaterad text och inte som HTML. Jag kan dessutom inte välja att sätta formatet till HTML i den text som jag skriver. Så länge jag kan minnas så har jag alltid haft möjligheten att skicka mina mejl i HTML-format via Outlook vilket ger mig som användare möjligheten att lyfta fram information i mina mejl på ett snyggt och propert sätt. Det går inte i Android-appen E-post! Dåligt!

Medan jag ändå är inne på mejl-format så ska jag passa på att ge en känga till G-mail. De mejl som kommer från G-mail-användare till min inkorg i Outlook ser bedrövliga ut. Hur skulle det vara om branschen standardiserade mejlformaten till enbart HTML. Är det så svårt?
Jag bara undrar…

Rolf Granlund
@rigit

5 reaktioner till “Något om formaten på Epost”

 1. It’s not a bug, it’s a feature.

  Skämt åsido, personligen brukar jag undvika HTML-mail även i Outlook utan skriver som regel oformaterade mail. För inkommande mail brukar jag allt som oftast finna HTML-mail svårläsliga, funkar inte med mina egna färgteman, kan ibland vara hopplöst radbrutna, osv. Jag noterar t.ex. att hela det inlägg du skrev här är ren oformaterad brödtext, och absolut inte svårläst för det.

  Vad gäller Gmail-formatering VS. Outlook så skickar väl även Gmail HTML-mail? Problemet är väl snarast att det inte finns någon standardiserad anpassning för HTML i mail-klient. Att använda HTML i mail på samma sätt som en webbsida är ju ingen vidare idé.

  Dessutom är ju HTML-mail fortfarande ett ganska ordentligt säkerhetsproblem då det kräver ganska mycket komplex kod för att visa. Alla sådana säkerhetshål blir ju direkt mycket allvarligare i en mail-klient än en webbläsare, då en attackerare kan pusha mailen till dig, även om du aldrig i din webbläsare skulle besökt en infekterad sajt.

  Gilla

 2. Kör NitroDesk TouchDown om du vill ha fler (alla) features. Den inbyggda klienten är inte kraftfull. Krav i enterprisemiljö med TouchDown skulle jag säga.

  Gilla

 3. Hos oss studsar alla meddelanden som innehåller bilagor och/eller html.
  Html är INTE för e-post utan bara för hemsidor.

  Gilla

 4. Jag har inställt så alla mail i HTML studsar.
  Alla mail skickas som text

  Man gör hemsidor i html. Inte epostmedelanden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s