Projekt Chromebook, 8

Jag har tidigare testat och blivit förtjust i Google Dokument och nu är det dags för Google Kalkylark som alltså är Googles svar på Microsoft Excel. Naturligtvis fungerar det i alla delar som jag testat hittills vilket går som det så kallade tåget. Visserligen får jag ibland leta efter och testa mig fram till olika inställningar i cellerna men det går rätt lätt efter ett tag.

Skam vore det annars då jag skrivit en hel bok om just Excel 2010 på 242 sidor.

Det som är absolut bäst för min del är att byte av ”devajs” eller fysisk maskin går som en dans. Att hoppa mellan Chromebook, Surfplattor med Android och min Sony Xperia 10 II, även den med Android går hur enkelt och smärtfritt som helst. Naturligtvis beror det på att alla dessa ”maskiner” befinner sig i Googles operativsystem och att både Google Dokument och Google Kalkylark är Googles egna appar.

Det betyder att Microsoft får sig en ordentlig match när det gäller kontorsappar. Det är inte självklart längre att skaffa sig en Laptop med Windows, det funkar ju lika bra med en snabb Chromebook.

Jag ser även att det finns anledning att undersöka om Onedrive är en unik tjänst. Google One som även är en molntjänst kan nog vara ett bra alternativ. Jag återkommer senare med en jämförelse.

Att Chromebook i princip är en ren browsermaskin där man som användare alltid jobbar via browsern Chrome betyder att alla webbappar fungerar i Chromebook precis som alla webbappar fungerar i Microsoft Edge. Så jag menar att det idag finns tre jämförbara datorer, operativsystem och appar idag. Leverantörerna är Google, Apple och Microsoft. Vad man väljer är alltså en smaksak eller en kostnadsfråga. För de flesta användare räcker Googles alternativ både vad gäller pris, prestanda och möjligheter.

En detalj i sammanhanget är att i princip alla telefonappar har en storebror i form av en webbapp med rikare innehåll och funktionalitet, så man förlorar inget på att använda webbapparna istället för de mindre apparna i telefonen. Det kan man se i bankernas appar och speciellt i WordPress där skillnaden är mycket stor.

Det enda smolket i bägaren är om man har nån gammal app som enbart är konstruerad för exempelvis Windows och som en och annan användare gjort sig beroende av. Då måste man ha en Windowsmaskin och ibland be om hjälp av en och annan expert på Windows.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s