Projekt Chromebook, 4

Browserversion av appar

Nu vet jag något som kommer att vara lite jobbigt, nämligen att tvingas köra de appar man är van att använda i browserversion.

Outlook är ok men hur i h..e ska jag kunna jobba med Worddokument? Problemet är ju att jag har massor med Microsoft Officedokument i både Word och Excel. Min första tanke är att jag även måste ha en potent Windowsdator som hänger med i utvecklingen. Det betyder att på sikt måste jag byta upp min Surface Go till någon vassare version. Men just nu kan det vänta eftersom min Surface Go fortfarande får säkerhetsuppdateringar. Men uppgradera till Windows 11 går inte pga för svag processor enligt Microsoft, så nedräkningen har börjat.

Testade appar, Chrome

Att Googles egen browser fungerar perfekt är väl ingen överraskning eftersom hela Chromebook är byggd med den som bas.

Så att använda Chromebook-datorer att surfa med, är därför perfekt.

Testade appar, Wordfiler

Chromebook kan inte hantera Wordfiler på ett tillfredsställande sätt.

Androidversionen går inte att installera och Googles egen ordbehandlare ”Dokument” är inte bra enligt min mening. Den kanske är ok för dig men inte för mig. Tur man har kvar en Windowsdator med hela Office 365 som jag för övrigt har ett rullande familje­abonnemang på.

Eftersom jag antar att övriga appar i Microsoft Office fungerar lika dåligt så lägger jag helt enkelt ner testerna av dem.

De enda som är ok är Outlook och att kolla runt i Onedrive, mer är så blir det inte för min del!

Inte ens eventuella anpassningar av androidversionen av Word till Chromebook kommer att hjälpa då den är för spartansk för min del.

Främst är det stödet för formatmallar som är för dåligt, rent av obefintligt.

Testade appar, WordPress

Installerade android­appen av WordPress är inte helt bra. Det går inte att byta mellan mina fyra bloggar vilket är busenkelt i min smartphone.

Bättre då att köra browserversion vilket jag även måste göra i Windows. Det betyder att jag helst bloggar i telefonen. Men en sak är browser­versionen bättre på, nämligen att justera storleken på bilder.
I telefonen är det för få steg. I det här inlägget är exempelvis alla app-ikoner korrigerade till 75% av formatet miniatyr som är telefonens minsta bildformat.

Även andra detaljer är ett måste med browserversionen.

Sedan länge så skriver jag helst texter på min smala Sony Xperia medels svepningar på skärmtangentbordet. Det går snabbare och blir mer rätt än via vanliga tangentbord. Att det blir mer rätt beror på att svepningar använder sig av den inbyggda ordlistan som även är bas för rättstavningen. Det enda problemet är att man ibland får förslag på helt andra ord än de man trodde sig ha svept, men de är alltid rättstavade.

Testade appar, foton och filmer

Google Foto har jag erfarenhet av sedan tidigare och den appen är lika bra i Chromebook som i Android i min telefon. Kanske till och med ett strå vassare än i telefonen. Jag påstår till och med att här är Google i ditt esse utan att jag för den skull testat att filma eller redigera filmer.

Google Foto passar mig perfekt på så sätt att jag just nu inte känner något behov av att leta efter någon annan app. Tills vidare kanske jag ska tillägga…

Perfekt biograf

Kollade på en film igår med mina hörlurar Aftershokz Aeropex på lagom volym. Vek ihop och vände på ”kråmboken” så att tangentbordet upp och ner på baksidan av skärmen fick agera stöd. Fungerade perfekt. Föredrar det läget eftersom skärmen är i rätt läge.

Vänder man på skärmen för ”A”-läget så får man ett brett svart band i överkant där det står acer upp och ner. Rätt irriterande! ”Bandet” stör inte på samma sätt när det ligger i nederkant med acer rättvänt.

Återigen, sitter man nära så ser man filmen lika bra som på en stor TV eller biosalong. Det enda problemet var väl att skärmen är så pass blank att man i mörka partier av filmen så blir skärmen nästan som en spegel, i alla fall på ljusa dagen.

CMore

Fungerar perfekt som TVapp. Jag testar om det är en app eller en flik i Chrome genom att trycka på ”maximera”-tangenten.

Netflix

Det finns ingen app att ladda ner så Netflix får man köra som en flik i Chrome. Men väl där så upplever jag inte problem.

Ett tryck på maximera-tangenten blir Netflix som en app i likhet med CMore, men det är en flik i Chrome!

SVT

Fungerar perfekt som TVapp

TV4 Play

Fungerar perfekt som TVapp!

Youtube

Det finns en appikon för Youtube men den hoppar genast över och blir en flik i Chrome. Sen fungerar den som vanligt.

Android-appar

Generellt är det nog tyvärr som så att appar gjorta för android är appar gjorda för telefoner och ännu inte för stora skärmar typ Chromebook. Sen får säljare och Google påstå vad dom vill.

Android-appar funkar dåligt eller inte alls i Chromebook, även fast det finns några undantag.

Installerade och loggade in på appen Instagram och insåg att den är en ren telefonapp och absolut ingen app för Chromebook.

Slutsatser så här långt

Är du en stor användare av Microsoft Word, Excel och Company så är en Chromebook inget för dig. Köp då hellre en Microsoft Surface. Även andra laptopfabrikat med Windows 10, 11 osv är bra köp men min erfarenhet är idag min Surface Go som jag är helnöjd med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s