Projekt Chromebook, 3

Varför tycker jag att Chromebook är bra? Ett inlägg om varför jag är förtjust över min nya Acer Chromebook Spin 513.

Enkelheten

Jag har aldrig upplevt ett enklare sätt att sätta upp en dator tidigare. Intuitivt och enkelt. Jag behövde aldrig läsa på innan.

Däremot inte sagt att Chrome OS på något sätt ska vara för sparsmakad på funktionalitet. Det jag menar är, att det är enkelt att komma igång och att det finns massor för en nyfiken att lära sig att förstå. Så numera har jag min telefon igång bredvid på ett stativ för att när som helst googla efter information, för Chromebook är föredömligt dokumenterad.

Snabbheten

Från helt avslagen, utloggad och ihopvikt så öppnar man datorn genom att fälla upp locket/skärmen och genast startar datorn och frågar efter lösenord. Fast numera har jag bytt till en sexställig pin-kod.

Någon biometrisk lösning finns inte typ kameran eller fingeravtryck. Men det kan jag leva med.

Mångsidigheten

Ett antal appar redan fördelade på tre sidor (punkterna till höger)

Jag har redan installerat ett antal Android-appar som jag känner igen och använder i min telefon. Enkelt även det.

Det här avsnittet får bara vara en introduktion till ett mer fylligt inlägg.

Synkroniseringen med min androida telefon

Då jag för ett par år sedan hade både en iPhone och iPad så ville jag omgående testa hur relationen mellan android och Chrome OS fungerade.

Att det fungerar bra mellan min smartphone och mina surfplattor vilka alla kör android var från början en självklarhet, men med Chrome OS?

Naturligtvis fungerar det. Det som överraskar en smula är att jag tycker att det fungerar bättre än mellan android och android. Chrome OS är nämligen ett under av enkelhet. Dessutom underlättas synkroniseringen av att Chromebook redan har allt på nätet.

Uppkopplad även ”ute på stan”

Jag har två metoder att vara uppkopplad med min wi-fi-beroende Chromebook och som jag testat. Jag skriver två även om det finns ett till.

  • Via mitt lilla 4G-modem
  • Via min smartphone Sony Xperia II och funktionmen ”Mobil hotspot”
  • Jag kan även koppla upp mig på öppna wi-fi på olika fik, restauranger osv, men väljer aktivt att inte göra det på grund av riskerna med att bli hackad

Det finns även en detalj till att poängtera, nämligen att denna 13,3 tums laptop är väldigt lätt för sin storlek och därför lätt att ha med sig i en väska eller ryggsäck

Jag ville även ha en större skärm än de tiotummare jag haft en längre tid men tyckte i butiken att 14 tum blev för stort. Så 13,3 blev en perfekt kompromiss mellan skrivbordet och att bära med sig.

Nackdelar

WordPress har ett fel som jag inte gillar, det går inte att växla mellan mina fyra bloggar utan att krångla. Det är alltså ett fel i relationen Chrome OS och WordPress eftersom det fungerar hur bra som helst i att byta blogg i Android i min smartphone. Felet finns även i mina androida surfplattor.

Annars har jag än så länge inte funnit något att klaga på! Det skulle då vara att man inte kan köra originalen av Word & Company. Jag har läst någonstans att man ska kunna köra de enkla versionerna av Office 365 men ännu inte hittat dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s