Vad gör man med en gammal surfplatta?

Jag tog fram en ”gammal” surfplatta med Windows operativsystem och laddade upp batteriet. Det tog en stund och jag insåg att plattan nog är rätt långsam inte bara när det gäller att ladda batteriet.

Men den har ett mycket trevligt fodral från Deltaco som jag alltid har gillat. Vinkeln i uppfällt läge på skrivbordet är för min del helt perfekt. Oftast brukar vinkeln på fodralen man köper i efterhand inte vara bra, vare sig när det gäller vinkeln eller att fodralet håller plattan på plats i uppfällt läge.

Min förväntning var dessutom att få köra Windows 8 igen. Döm om min förvåning när den redan hade Windows 10. Då kom jag ihåg att hårddisken va för liten. Det gick inte att uppgradera plattan mer, på grund av för liten hårddisk. Bara 32GB!

Uppgraderingen av ytterligare en version av Windows 10 krävde minst 8GB ledigt utrymme på hårddisken. Hittade ytterligare en surfplatta i lådan med Windows 10 och bara 32GB.

Alltså två kasserade trevliga surfplattor med Windows 10 och bara 32GB. den ena på 8″ och den andra på 10″.

Det var dessa Windowsmaskiner som medförde att jag sedan köpte min nuvarande Microsoft surface Go med 128GB hårddisk. Det jävliga är att den datorn inte heller går att uppgradera längre, alltså till Windows 11. Nu på grund av för klen processor. Va fan håller Microsoft på med?

Kommande projekten…

Båda plattorna ska göras om till Chromebook-datorer!

Då båda surfplattorna är långsamma jämfört med dagens surfplattor och datorer så då borde Chromebook vara perfekta lösningar.

Jag har hittat dokumentation om hur man gör samt skaffat både adapter till USB-C samt ett nytt USB-minne på rekommenderade 16GB. Alltså prylar som behövs enligt dokumentationen.

Jag omvandlar surfplattorna en i taget för säkerhets skull. Misslyckas jag eller att det blir något annat som inte går att lösa så må det vara hänt.

Bakgrunden till projektet

Länk till Blandat Svamlat.
Lägg märke till att året va 2015!

Det var när jag hittade ett gammalt inlägg i min andra blogg som jag kommer på idén med att bygga om mina surfplattor till Chromebook.

Jag har inte bara Windowsplattor som ligger och skräpar, jag har ju även några gamla androida surfplattor som kanske blir snabbare med Chromebook.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s