Android eller Android?

Är det någon skillnad på Android eller Android, och vad ska man titta på.

Svaret är… Det beror på!

Alltså vad man vill ha och inte ha. Själv läser jag alltid på om detaljerna som står under rubriken ”Tekniska specifikationer”.

I ett fall är skillnaden mellan versionerna i operativsystemet helt avgörande för min del. Nämligen skillnaden mellan versionerna 9 och 11 vad gäller Android för Lenovos små surfplattor. Skillnaden är om man kan ställa in att navigera medels sveprningar eller om man måste ha de tre ikonerna/knapparna i nederkant av skärmen. De som stjäl plats från allt annat man vill ha på skärmen.

Skillnaden hur man styr, i det här fallet, de mindre surfplattorna från Lenovo. De har nämligen en på 7 tum och en på 8 tum och de ligger i pris rätt lika.

Den ena levereras med Android 9 och den andra med Android 11! Lenovo 7M levereras med Android 11 och 8M med Android 9. I den mindre 7M kan man navigera på skärmen genom att svepa från kanterna. Fördelen med det är även att de tre knapparna i botten på skärmen är borta.

Men den här skillnaden mellan versionerna stämmer inte alltid. Jag har även en surfplatta från Huawei, en bastant pjäs som hanteras bäst via ett ställ på skrivbordet. Den är nämligen rätt tung och har en skärm på 10,8 tum. Å andra sidan är den snabb och i övrigt mycket bra. Den har även Android 9 men det går att ställa in svepningar istället för knapparna. Om det är ett tillägg från Huawei eller inte, låter jag vara osagt, men sveper gör jag, plus att jag ställt in skärmalternativet 6×5 istället för 6×4 som är standardinställningen i Android. Alltså hur många appikoner som ska samsas på skärmen. 6 i bredd och 5 på höjden.

Troligtvis är svepningen i min Huawei, Huaweis eget tillägg då svepning nerifrån och upp är olika. I Android 11 stängs appen och i Huawei startar man den röststyrda assistenten.

En fråga i sammanhanget är vilken skillnad det är på Chromebook och en Android surfplatta som är snabb som min Huawei Mediapas M5. Jag har ju fler externa tangentbord och möss som jag kan ansluta till Huaweien. Så vad tillför Chromebook?

Jag tror att det handlar om snabbheten, enkelheten och i viss mån även säkerhetslösningen. Men för att få reda på det måste jag skaffa och leva med en egen Chrombook. Just nu lutar det åt en billig Chromebook då jag kom på att Word i Android och Chromebook saknar viktig funktionalitet. Så jag måste starta ett Word-dokument under Windows innan jag kan använda dokumentet i Android och Chrome OS.

Det handlar om en så enkel och viktig sak som att bestämma typsnittet i dokumentet. Jag vägrar konsekvent att använda något annat än Times New Roman och det stöds i den enkla Android- och Chrome OS-versionen men det är rätt bökigt och tidsödande om man inte skapat en egen wordmall innan. I övrigt är Word bra och kan även publicera dokumentet som PDF via utskrift.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s