Extern skärm med relationen 21:9

Det ser ut som om alla tillverkare av datorskärmar har fastnat på 34″ när det gäller det breda formatet 21:9.

Inte så konstigt kanske eftersom varje tum uppåt även ökar bredden och redan i 34 tum ser skärmen gigantisk ut på skrivbordet även fast den egentligen inte är det.

Test! Kopplad Xperia…

Vi testade först att koppla min ”tio mark two” via en USB-C-kabel, men ingenting hände!

Så nästa fundering och investering blev antingen en kabel med HDMI i ena änden och USB-C i den andra eller en USB-C i ena änden och Displayport i den andra. Men om testet inte utfaller till belåtenhet så har jag skaffat en kabel som sedan får vila i kabelkyrkogården. HDMI-Kabeln kostar nämligen nästan 500kr hos Kjelle.

Men så kom jag på en lösning som jag även kan återanvända där hemma.

Nämligen ytterligare en Chromecast!

Vi har två TV-apparater med Chromecast på den ena och Apple-TV på den andra. Så på båda dessa kan vi köra iPhone eller iPad. Men inte en androidapparat mot vår AppleTV. Så nu löser jag det problemet genom en Chromecast till. TVn har nämligen två HDMI-ingångar.

Samsungskärm 21:9 via Chromecast

Lägg märke till det fullstora tangentbordet framför skärmen och min Sony Xperia 10 II nere till höger…

Så nu kan vi testa hur det är att köra en Sony Xperia 21:9 mot en 34″s Samsung 21:9 skrivbordsskärm. Jag har laddat ner Google Home som är den app som måste till i min Androida telefon.

Slutsatser

Tur att jag inte skaffade kablar. Det blev inte som jag önskade mig, nämligen att köra fler appar på den stora skärmen. Det enda som fungerade var delad skärm och som jag körde med telefonen i horisontalläget. Inte ens det blev bra.

Så slutsatsen blir att en 21:9-skärm får vänta. Tekniken verkar inte klar. En android telefon och en skärm som båda har relationen 21:9 borde fungera utan problem, men det gör de inte. Inte ens filmer har ett synkroniserat förhållande utan svarta sorgkanter.

Det som fungerar mot den breda skärmen är MacBook Pro och en Laptop med Windows 10. Då är den externa skärmen med relationen 21:9 läcker via en dockningsstation.

På något vis måste telefonen och skärmen veta om varandras egenskaper på samma sätt som PCn och MACen gör så än har Android några utvecklingscykler att gå innan vi kan ha telefonen som enda dator hemma och på kontoret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s