Dags att skaffa ny dator?

Är det dags att äntligen se sig om efter en ny dator? Visserligen har jag redan några stycken av olika fabrikat och märken men de börjar bli rätt gamla. Speciellt är jag rätt less på min ”huvuddator” som är en Toshiba som jag uppgraderade till Windows 10.

Varför kollar jag nu runt undrar du kanske?

Anledningen är att Microsoft lanserat Surface Laptop, som enligt min erfarenhet och de intryck jag har sedan tidigare, är en modern variant av Surface RT. Låst OS där enbart godkända appar kan installeras från ”Windows Store”. Så vad är det, om inte gamla RT? Visserligen kan man för en hemlig avgift uppgradera till original Windows 10 då Surface Laptop levereras med nya begränsade Windows 10 S.

Alltså dags för några jämförelser, enligt mina behov. Jag köpte i hastigheten en för klen laptop senast det begav sig mycket beroende på att jag drabbades av en diskkrasch och fick en lätt panikkänsla plus att jag inte hade så mycket stålar just då.

Här följer en jämförelse av tre datorer som vid en första betraktelse verkar vara likvärdiga. Utgångspunkten är alltså nya Surface Laptop. Vad kan man få istället och är alternativen vettigare?

Jag jämför Surface Laptop med Surface Pro 4 samt MacBook Air. Anledningen är att de har en skärmstorlek runt 12-13 tum samt har en SSD-hårddisk på 128 GB. Dessutom är de moderna tunna datorer enligt det mode som gäller idag våren 2017.

Surface Laptop

Bilden är hämtad från ”microsoft.se” vilket betyder att priset kan ses som ett så kallat ”listpris”. Jag har här valt att visa det billigaste alternativet som dessutom räcker för mitt behov. Eftersom jag abonnerar på Office 365 sedan några år så lagrar jag bara filer temporärt på mina datorer. Dessutom medför denna metod att mina filer och bilder är åtkomliga från alla datorer.

Det som är intressant att understryka är att Surface Laptop enligt denna konfiguration i USA kostar 999 USD, vilket med nuvarande kurs blir 8783 svenska kronor. En skillnad på 2516 kr som Microsoft Sverige vill ha för att skeppa dem hit till Sverige. Var de tillverkas och paketeras har jag ingen aning om just nu. Men frakt är ju dyrt?!?

Förutom en SSD-hårddisk på 128 GB så har den ”bara” 4 GB RAM, vilket räcker för mitt behov.

Surface Pro 4

Bilden är klippt från netonnets hemsida med aktuellt pris.

Även här rymmer datorns prestanda mina behov, alltså 128 GB SSD-hårddisk samt 4 GB RAM. Priset ligger dessutom inom den budget som jag satt. Det som lockar är att jag kan köpa den redan nu på avbetalning.

Men det finns en liten nackdel! Den har inget skärmskydd eller tangentbord som en laptop har som standard. Så det får man alltså köpa till. Från netonnet finns ett blått sådant för 999 kr och ett svart för 1490 kr. De vill väl bli av med de ljusblå tangentbordsskydden. Någon annan anledning till att de är billigare kan jag inte förstå. Med tangentbordet blir då priset 9989 eller 10480 kr. Alltså en bit över min budget.

Synd att det inte finns ett enkelt skärmskydd som jag har till min iPAD för en billigare penning. Externa tangentbord har jag redan sedan tidigare. Ett vikbart från Microsoft och ett större från Clas Ohlson.

Ett litet plus är att man får med en ”skärmpenna” som även fungerar som en mus. Nu har jag redan en penna till min iPAD, men jag måste erkänna att jag inte använder den speciellt ofta. Därför ser jag pennan som enbart ett litet plus.

När jag googlar efter den tidigare Surface 3 (med Windows 8.1) så är den slutsåld. Den kostade drygt 4000 senast jag kollade. Kanske skulle jag ha köpt den när det begav sig?

MacBook Air

Bilden är från netonnets hemsida, plus att jag igår va i Falun och kände och klämde på ”Macen”. Så priset gäller. Intressant är även att jag kan åka in till netonnet och köpa den över disk.

Alltså lägsta pris plus att den har hela 8 GB RAM till skillnad mot övriga. Prestanda i övrigt som de övriga i denna jämförelse.

En viktig detalj för min del är att jag vill fortsatt kunna installera och köra det Office-paket som ingår i Office 365. Alltså främst Word och Excel. Nu vet jag sedan tidigare att det inte är helt trivialt att köra Word enligt den gamla metoden som bygger på formatmallar som jag kan styra förekomsten av, via egna skapade snabbtryckningar. Men det kanske är ett mindre problem. Med det sagt, så förstår du kanske att jag haft förmånen att testa Word på en Mac. Det fungerar, men de så kallade invanda handgreppen och tangentbordet är inte ”Word”.

Något som även talar till Macens fördel är att jag redan bytt till både iPhone och iPAD sedan tidigare. Så övergången från PC (Windows) till Apples Mac-OS blir relativt smärtfritt.

Slutsatser

När du nu ser prisskillnaderna mellan i stort sett likvärdiga datorer från Microsoft respektive Apple så undrar jag om inte Microsoft är ute och cyklar… igen! Det blev ingen succé med Surface RT men det skulle kunna bli en succé med Surface Laptop om bara priset va lägre. För min del handlar det om en massa små detaljer som jag måste lära om på och som jag gärna skulle vilja fortsätta med. Utan att gå in i detalj så handlar det om…

 • Hur tangentbordet fungerar, exempelvis PrtSc och Alt+PrtSc samt alla invanda snabbtryckningar
 • Gamla goa appen PAINT, som är världens bästa app! Det är den jag använder för att klippa bilder från nätet samt klippa in som ”bild” via ”Klistra in Special” samt ”Bild Windows-metafil”. Bilderna blir utrymmesmässigt pyttesmå fast med bra kvalitet på webben. Om inte PAINT finns kvar i Windows 10 S, då blir det en Mac för min del! Hur får jag reda på det?
 • Word är Word och funkar bäst i Windows, speciellt när man som jag alltid kör med formatmallar och inte med den jävla leksaksmenyn överst.
 • Jag bloggar helst i Word, som detta inlägg som jag förresten skrev i min gamla Surface RT med Word 2013 RT. Fungerar hur bra som helst i samklang med WordPress där jag har mina fyra bloggar/hemsidor.
 • Surface Laptop är på tok för dyr!
 • Med den slutkommentaren ska du även förstå att jag antagligen valt Surface Laptop före de andra om priset varit lägre. Jag tycker nämligen att konceptet är bra. Jag gillar ju min Surface RT! Vilken ny dator det blir till slut får vi se…

2 reaktioner till “Dags att skaffa ny dator?”

 1. Om du avvaktar lite så tror jag att det kommer ett antal Windows 10 S datorer till sommaren från ett gäng olika leverantörer.

  Gilla

  1. Jo jag har sett att andra leverantörer är på G med Windows 10 S. Dessutom finns det ett antal ”vanliga” Windows 10 Home-datorer redan nu med ett pris runt 5000. HP och Lenovo för att nämna några.
   Städar just min gamla och lilla 8-tums Toshiba som bara har 2 GB RAM och liten HD på 24,2 GB. Fick in Office i den åxå genom att dra över alla filer till ett SD-kort

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s