Från papper till ”Platta”

Hur är det egentligen med att byta media? Att gå från papperstidning till pekplatta, att gå från bok till pekplatta eller smartphone? Min erfarenhet är just idag att det fungerar rätt bra att byta så kallat ”Media”. Med media menar jag här papperstidning kontra dator samt pappersbok kontra dator.

Bakgrund

Tänk nu inte ”Laptop” eller stationär dator! Utvecklingen har gått betydligt längre och sanslöst fortare.

Visserligen så har jag erfarenhet av både Windows, både på stationär dator, Laptop som pekplatta, Android-pekplatta och numera både iPhone och iPAD. Men det är Apples produkter som, för min del, medfört att mina tester av att byta media fungerar. Stegen kan verka stora men är det inte i praktiken. Det är faktisk lättare än vad man kan tro. Det beror naturligtvis på att app-utvecklarna blivit så pass mycket bättre att skapa appar som är användarvänliga.

Att acceptera det faktum samt inse att både iPhone och iPAD är så pass mycket bättre än gamla Microsoft-maskiner var en känslosam process i sig och jag vet vad det var som drog igång det hela. Uppgraderingen av min Nokia Windows-smartphone till Windows 10. Den kom aldrig! Så då surnade jag till och övertog min sambos iPhone 4. På den vägen är det och jag är just nu efter bara några få år inne på min tredje iPhone samt min andra iPAD. Dessutom har jag skaffat Apple TV till 42-tummaren samt kopplat på min gamla stereo som ljudmaskin till denna hemmabiograf. Att jag även skaffat Chromecast TV till lillTVn samt en Chromecast Audion till en trådlös högtalare är för att kunna testa och jämföra samt bemöta en del argument på nätet eller i diskussioner bland vänner och bekanta.

Hur är det då med en tidning på Paddan och en bok på densamma.

E-DN

Vi har varit prenumeranter på Dagens Nyheter sedan många år tillbaka och fortsatte även att ha DN på helgerna när vi flyttade upp från Märsta till Bjursås i Dalarna. Men Irene kom efter ett tag på att kolla på alternativet till papperstidningen på helgerna och fann att det blev billigare att ha en heltidsprenumeration av E-DN plus att lägga till även mig i prenumerationen så att jag därmed kan lösa egna korsord i E-tidningen av DN.

Efter ett tag så kom jag på att E-DN passar mig bäst eftersom den ger den gamla papperstidningens eminenta överblick över innehållet i tidningen. Till och med alla annonser och reklam är mindre störande i papperlayouten på Paddan trots att annonser och reklam är mer omfattande i denna nya layout. Reklam som annars är otroligt störande i alla dess former på och i de appar man valt att använda. Nåt som reklammakarna borde ta fasta på! Massor av reklam typ DNs gamla tidningslayout är acceptabel till och med för en gammal reklamhatare som jag.

Storytel

Bok eller inte bok, det är frågan? Klart att man ska ta del av böcker! Fattas bara annat. Men hur är det med en elektronisk bok kontra en vanlig inbunden eller häftad bok. För att inte tala om, av skådespelare, inlästa böcker.

Inlästa talböcker har den fördelen att man göra en massa annat medan man lyssnar. Köra bil till exempel! Förr matade vi ofta talböckers CD-skivor i bilradions CD-läsare, men nu är det slut med det. Storytel samt en, via blåtand kopplad iPhone, med apparna Storytel är den lösning som vi numera använder.

Av bara farten va jag ju tvungen att testa hur det är att läsa en E-bok först på Paddan och sedan fortsätta på Ajfånen. Hah… det fungerar hur bra som helst. Till och med så bra att jag känner lite oro för bokbranschen. Hur ska det gå för barnen om inte tryckta vackra böcker längre finns…?

Roffe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s