Word är felkonstruerad!

Jag har sagt det förr och det förtjänar att upprepas! Microsoft Word är felkonstruerad i grunden. Det får enorma konsekvenser för användare och i förlängningen utbildningsväsendet, företag och organisationer.

Problemet är att Microsoft bakat ihop två program i ett, i tron att det är vad användarna vill ha. I viss mån har man här haft rätt men återigen är det de som gapat högst som fått som de ville. Okunskapen har enligt min mening åter segrat och dumheten vunnit.

Bilden illustrerar vad det handlar om. Om du inte ser skillnaden så får jag väl påtala den då, blindstyre!

  1. Överst har du «Menyfliksområdet»
  2. Till vänster har du «Format»

Två helt olika sätt att använda Word där Menyfliksområdet är den stora katastrofen. Menyfliksområdet kom som en häftig nyhet för några år och versioner sedan och är fortfarande bra och väl fungerande för exempelvis Excel. Men för Word blev det en katastrof av stora mått. Så gott som merparten av användarna av Word lärde sig skapa dokument på fel sätt.

Leksaksområdet

Menyfliksområdet borde egentligen heta «Leksaksområdet» eftersom det är gjort för barn och oprofessionella användare, alltså de som inte kan något om ordbehandling, exempelvis Microsofts applikationsutvecklare. De som kunde något om grunderna i ämnet ”ordbehandling” har för länge sedan slutat på Microsofts utvecklingsavdelning. I alla fall verkar det så. Kanske sitter det någon 60-plussare och försvarar koden för formatmallar med näbbar och klor.

Att jag kan påstå det, beror på att den gamla koden för att hantera ”format” hänger med och fungerar på samma sätt som i de tidiga versionerna av Word. Alltså på det sätt som är det effektiva sättet att skriva dokument på datorer. Om detta, har nuvarande programmerare inom Microsoft ingen aning om utan tvingas mer eller mindre att tåla att de måste låta gammal kod hänga kvar.

Då Menyfliksområdet eller leksaksområdet har en sådan framträdande plats i Word så medför det att även yrkesverksamma och studenter börjar använda Word på fel sätt. Jag har stött på det gång på gång. När jag lär ut hur man istället använder formatmallar så blir alltid ”Aha-upplevelsen” dramatisk.

Formatmallar

Det är med hjälp av formatmallar som du kan skapa riktiga dokument som går att underhålla. Inte ens de mallar som levereras med Word är konstruerade korrekt. Visserligen använde de formatmallar men utan kopplade ”kortkommandon” utan du måste in i Leksaksområdet för att exempelvis formatera en rubrik på lämplig nivå.

För att inte tala om den generella samt fullständigt galna formatmallen ”Normal”. Va fan är ”Normal” för jäkla påhitt. Det är användningen av den som okunniga användare får spader av, eftersom den är automatisk (default). Det händer därför en massa obegripligheter eftersom Microsofts mallar av någon outgrundlig anledning ska vara beroende av just formatmallen ”Normal”.

Koppla loss från formatmallen ”Normal”

Det första varje vettig användare ska göra är att en gång för alla koppla loss från formatmallen Normal samt låta varje formatmall äga sina egna egenskaper. Först då begriper man vad som händer i Word.

Normal.dotx

Däremot finns det en fil som man ska ha kvar men utnyttja i vissa sammanhang. Den heter som du nu kanske förstår av rubriken ”normal.dotx”.

Slutsatser

Det ser ut som om jag ska skriva en ny version av min Wordbok samt skala bort Leksaksområdet. I alla fall majoriteten av funktionerna.

Funderar på att ta Lineas omdöme om hennes erfarenhet av Microsoft Word och ge min nya bok namnet «Djävulens Redskap». Efter någon timme med henne så undrade hon helt riktigt varför ”man” inte får lära sig Word på mitt sätt. Det är ju skitenkelt!

Behöver jag understryka att jag lärde henne Formatmallar plus några andra finesser som går stick i stäv mot Menyfliksområdets pedagogik.

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s