Vad jag gör med Surface RT!

För att du ska förstå vad jag gör med Surface RT så räknar jag här upp en massa dagliga sysslor så att du kan se om du gör mer eller mindre saker på din PC/Laptop. En detalj kan vi lämna därhän omedelbart. Jag spelar inga datorspel! Men det finns naturligtvis massor av spel att ladda ner från ”Store”.

I princip gör jag samma saker i alla mina datorer och Nokia Lumia 820 mot samma filer och bloggar eftersom jag kör Windows 10, Windows 8.1 RT och Windows Phone 8.1 synkront via ett av mina Microsoft-identiteter. Så följande beskrivningar gäller alltså inte bara Windows RT 8.1 utan även Laptoppen med Windows 10, 8-tummaren med Windows 10 samt Nokia Lumia 820 med Windows Phone 8.1.

Program och Appar som jag använder

Windows 8.1 RT

Det bästa operativet i Windows-serien hittills, alltså Windows 8.1. Kanske Windows 10 kommer ifatt men 8.1 är tillräckligt bra för min del. Kommer inte att behöva Windows 10 i min Surface som det ser ut just nu.

 • Operativsystemet har kvar det mesta av standard-Windows typ Kontrollpanelen och hantering av användare. Blev positivt överraskad av hur mycket som finns kvar.
 • Desktopläge. Som gamla Windows 7
 • Pekplatteläge då jag bara kör med fingrarna.

Internet Explorer 11 (IE11)

Om det är nåt som PK-maffian fått om bakfoten så är det version 11 av Microsoft Internet Explorer. Jag lovar och svär! Många så kallade experter och tyckare har aldrig kört Explorer 11! Om de hade gjort det så hade de aldrig skrivit så nedlåtande artiklar och satt så idiotiska rubriker på dessa infantila texter. Precis när Explorer blivit hur bra som helst så kommer då Edge. Jag har både Edge och Explorer 11 i mina Windows 10-datorer så jag kan jämföra! Edge är inte färdig än! Det fattas delar som redan finns i IE11.

 • IE11 är som du förstår motorn i min datoriserade tillvaro
  • Bank och myndigheter. Betalar räkningar
  • Blaskor av skilda slag även om jag föredrar att surfa på mobilen
  • En Prylmapp med snabbvägar till sajter typ Dustin Home, Clas Ohlson med flera. Handlar på nätet.
 • SVT Play
 • TV4 Play
 • Med flera…

Jag fäster alltid sajter som jag litar på i mina favoriter eller Fältet Favoriter. Anledningen är att jag vill undvika att stava fel och hamna på skumma sajter.

Microsoft Office 2013 RT

Det jag använder mest i min vardag är de vanligaste programmen i Microsoft Office 2013 RT. Som mångårig användare av Microsoft Office så har jag använt i princip alla generationer av Office. Att jag skriver ”i princip” beror på att jag i början av PC-användandet körde Word Perfect en tid innan jag gick över till Word, när det nu var. Dessutom Lotus 123 innan Excel.

Det jag kan säga så här långt är att jag ännu inte hittat något jag saknar mellan Office 2013 och Office 2013 RT. De verkar fungera på samma sätt. Så här långt ska jag kanske tillägga.

 • Excel 2013 RT
  Dagligen mina Mediciner och min Diabetsdagbok som ligger i min OneDrive i molnet. Jag editerar dessa Excelfiler i alla mina datorer samt min Lumia 820. Dessutom några Excel-filer till, när nåt ska beräknas och sammanställas. En möjlighet som är hur bra som helst är Web-versionen av Excel 2013. Försökte lära min diabetessköterska att köra min på nätet liggande Diabetesdagbok men det funkade inte då Landstinget bara tillhandahåller Explorer 8 till sjukvården. Landstingen borde ringa CSC och fråga efter mPOWER J. Dessutom har juristerna och säkerhetsnissarna inom Landstinget i Dalarna skrämt skiten ur sjukvårdpersonalen.
 • Word 2013 RT
  Jag bloggar med Word 2013! På grund av att jag blev tvungen att hitta en bra bloggeditor så föll det sig naturligt att det blev Word 2013. Kanske lämnar jag Windows Writer 2012 åt sitt öde. Word är ändå Word! Som du kanske ser just i det här inlägget så har jag börjat använda formatmallar. Alltså Rubriker och brödtext som WordPress tar hand om med den äran.
 • Outlook 2013 RT
  Helsynkad Kalender, Kontakter, E-post och Uppgifter mellan mina datorer och min Lumia 820. Allt helsynkat via mitt Microsoft-ID, Alltså det som idag heter Outlook.com. Jag har förresten två identiteter där som jag samkör i samma Outlook-session både i datorer och Lumia.
 • OneNote 2013 RT
  Ett antal listor typ vad sambon och/eller jag ska handla på COOP, IKEA, Clas Ohlson, Apoteket med mera. OneNote hanterar en massa saker som jag sett att andra har som skilda appar i sina iPhone eller Android-lurar. Jag har lagt upp ett antal rubricerade listor som ligger i en mapp i min OneDrive som jag omedelbart delade ut behörigheten till. Så Irene och jag kör samma filer. I början innan vi lärt oss så krockade våra uppdateringar speciellt när vi bearbetade inköpslistor i affären. Men nu har vi lärt oss hur vi ska göra för att få det att fungera. Vi synkar manuellt rätt ofta. Dessutom har vi kommit överens när vi rensar inköpslistorna. Inte i affären utan när vi kommit hem. Listorna har alltid klickrutor så att vi ser när vi tagit en vara och lagt i vagnen. Hur bra som helst. Papperslappar är därmed blott ett minne från förr.
 • PowerPoint 2013 RT
  Ingen användning eftersom jag inte håller föredrag längre

OneDrive (tidigare SkyDrive)

Min filserver i molnet. Funkar hur bra som helst. Åtkomst via alla mina datorer och Lumian. Problemfri tillvaro.

Facebook och Twitter

Behöver nog ingen vidare presentation. Problemfritt sånär som på anonyma troll som kan dra åt h…

Skype

Om man behöver se den man pratar med. Problemfritt. Två 720p HD-kameror, på framsida och baksida.

Windows Defender

Det skydd som behövs finns där med automatik. Dessutom ingår skyddet i operativsystemet så inget annat virusskydd behövs. Windows Defender finns i alla Windows-datorer men är oftast avslagen beroende på att datortillverkaren petat in ett ”eget” antivirusprogram som kostar pengar periodvis. Jag avinstallerar därför alltid dessa bloatwares samt startar Defender som är gratis.

Netflix

Filmtajm då och då. I och med att skärmen är hur bra som helst så funkar appar typ Netflix utan problem. Kör med hörlurarna som kom med min Nokia Lumia 820.

Paint

Ett urgammalt program från forntiden som en bloggare måste ha för att redigera bilder. Finns där utan installationsbehov.

Kartor

Ibland vill man ju se kartor och då är det bra att det finns ett bra kartprogram som standard.

Utforskaren

En självklarhet! Behöver väl inte presentera vad jag gör med den

Dropbox

Jodå, jag har en Dropbox. Det kom sig av att jag testade min Samsung Galaxy Tab 3 och behövde ha över en del skärmbilder från Android in i mitt bloggverktyg. Då skaffade jag Dropbox eftersom den då var och fortfarande är en bra gränsöverskridare mellan Windows och Android för i mitt fall skärmbilder. Jag har den även i min Lumia 820 med Windows Phone 8.1. Fungerar bra!

Program och Appar som jag saknar

Det finns program/appar som jag saknar. Men det är ett mindre problem eftersom jag har dem i min Nokia Lumia 820 med Windows Phone 8.1.

Spotify

Finns inte i Store att ladda ner och installera. Trist och konstigt. Försöker jag så får jag meddelande om att jag inte får installera appen, vilket jag ju får i vanliga Windows 8.1

YouTube

Det finns varianter men jag vill ha originalet.

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s