Det finns så mycket okunnighet…

Jag kan ju tycka att butiker som säljer IT-prylar borde ha mer kunskap än de kunder som kommer in och letar efter en viss pryl. Men så är det inte, tyvärr! Det finns massor av exempel på den så kallade marknaden så jag skulle kunna skriva en bok med alla exempel. Den skulle bli rätt omfattande.

Jag tar exemplet med extern tangentbord och mus.

image

I vilka sammanhang ämnar man skaffa sig ett externt (extra) tangentbord i dagens läge? Till sin Laptop? Icke sa Nicke. Till sin stationära dator? Kanske, men i allmänhet har man redan tangentbord till sin stora klump till dator. Nåja, det kommer ju ibland exempel på små datorer som den händige kompletterar med bildskärm, tangentbord och mus. Men dessa nördar är få!

Det kunden letar efter, när denne går in på exempelvis Kjell & Company för att skaffa ett extra tangentbord till sin pekplatta. Då kan man med fog fråga sig…

– Har pekplattor den gamla stora USB-ingången?

Mina två pekplattor har det definitivt inte! Inte ens mini-USB har dom!

Och vad hittar man i butikerna tror ni? Jo tangentbord och möss som sammankopplas med datorn via en, visserligen liten, men ändå en centimeterbred platt USB-grunka som dessa tangentbord och möss måste kommunicera med för att det ska fungera.

Har du hört talas om Bluetooth eller “Blåtand”? Den metod som i princip alla datorer har numera oavsett fabrikat, operativsystem, storlek på datorgrunka eller vad det nu kan vara för varianter.

Så jag undrar, varför vimlar det av tangentbord och möss som kommunicerar via gamla USB och varför finns det jämförelsevis få tangentbord och möss som kommunicerar via Bluetooth?

En fördel med Bluetooth är dessutom att en pekplatta kan kommunicera mot flera Bluetooth-komponenter samtidigt, exempelvis mitt tangentbord från Clas Ohlson samt min mus från Microsoft. Fungerar klockrent tillsammans, samtidigt!

Okunskapen i butikerna är hårresande. De här Bluetooth-prylarna fick jag leta reda på på egen hand. Ingen butik som jag varit i kunde bistå med varken kunskap eller rätt pryl. Skitdåligt.

Roffe
@rigit

4 reaktioner till “Det finns så mycket okunnighet…”

  1. Jo jag förstår det, men trenden är att många med mig gärna använder pekplattor och så småningom vill komplettera med ett extern tangentbord. Besöker man då Kjell & Company så är det USB-varianter som dominerar. Lite pinsamt för er eftersom jag fann min favorit hos Clas Ohlson. Nackdelen med de två Bluetooth-tangentborden från Clas Ohlson är att båda inte har något skydd om man vill ha dem med sig i ryggan. Så båda får vara hemma. Det lilla vita är för litet. Har man för långa naglar, som för mig som gitarrist så är det svårt att träffa rätt när man skriver.

   Ett tips är att ligga i startgroparna för LG:s nya fyrkantigt rullade. Den ska jag ha när det finns ett med ÅÄÖ. Det Bluetooth-tangentbordet är helt rätt lösning för pekplatteberoende snubbar och snubbor på språng.

   Tack för att du kommenterade! Hur hittade du mitt inlägg?

   Roffe

   Gilla

   1. Ingen fara =)
    Hoppas du hittar något som passar dina behov hos oss. Annars kan jag alltid ta vidare din önskan till produktavdelningen så kanske det kommer in framöver.

    Jag hittade ditt inlägg via Feedly, med sökning på Kjell & Company.

    Mvh, Stefan

    Gilla

  2. Tack för dina links. Det hopvikbara är kanske det jag letar efter. Ska titta in hos er vid tillfälle. Viktigt för mig att känna och klämma innan jag köper. Prylkyrkogården är ändå välfylld här hemma.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s