ODS-formatet och Excel Online

Naturligtvis finns det skillnader mellan Microsoft-formatet «xlxs» och det öppna formatet «ods». Annars skulle det ju inte behöva finnas olika filformat. I en framtid så kanske formaten enas om en gemensam standard men till dess får vi leva med skillnader.

Orsaken till att det är skillnader beror enligt min uppfattning på att utvecklingen går olika fort i de organisationer som utvecklar programvaror och därmed har behov av att påverka de filformat som stödjer de förbättringar man utvecklar. Det hela är vidare ett gigantiskt samordningsproblem som med tiden förhoppningsvis blir löst.

Idag ser det ut såhär i Excel Online då du öppnar en fil med ODS-formatet skapat via Excel 2013. Hur det ser ut i alternativa kalkylblad som jobbar i ODS som standard får någon annan testa. Den funktionalitet som jag har i min fil fungerar även i ODS vad jag kan se, så för mig är det såhär långt inget problem.

image

Lägg märke till Varningen under menyraden

image

Klickar du på «Information» så kommer du till följande information om skillnaderna mellan formaten.

Skillnader mellan formaten OpenDocument-kalkylblad (.ods) och Excel online (.xlsx)

Vill du testa själv så var så god, besök min demo. Du kan där köra Excel Online för antingen xlxs- eller ods-formaten.

Roffe
@rigit

5 reaktioner till “ODS-formatet och Excel Online”

 1. Embrace, extend and extinguish heter orsaken och du har fel.
  ”Orsaken till att det är skillnader beror enligt min uppfattning på att utvecklingen går olika fort i de organisationer som utvecklar programvaror”

  Microsoft har blivit dömda för sitt ”embrace, extend and extinguish” i vissa fall och MS egna format är ett rent konkurrenshämmande verktyg och har använts väldigt aggressivt genom åren.
  Många ggr har formatet ändrats utan några som helst andra ändringar än bara ändringen för att göra det inkompatibelt och har inget med utveckling att göra.
  Det var faktiskt så jag började med Open Office en gång eftersom jag inte kunde läsa dokument jag fått som var skrivna i en annan version av MS Office än vad jag hade.
  Open Office kunde läsa dem och spara dem i en .doc mitt MS Office kunde läsa.

  Din länk visar dessutom att Office Online fortfarande är inkompatibelt med 19 av 20 andra officepaket.
  Det är väl bara vanliga MS Office som eventuellt är helt kompatibelt vilket är ett extremt dåligt betyg.
  Många av funktionerna som inte stöds finns i odf men MS har valt att inte stödja sättet det fungerar på i odf även om man sparar som odf.
  Specifikationen är helt öppen, gratis att implementera så jag fattar inte vad som är så svårt annat än ovilja.

  Det är lite synd för hur bra Office Online nu än är så diskvalificerar det sig själv på kompatibilitet.
  Det finns en stor stor värld därute och där är MS en av många aktörer. Så fort man har med de andra aktörerna att göra måste man välja bort MS produkter.
  Vi som måste utbyta information med allt från Android till Oracle och mobiler till stordatorer kan inte välja en så hårt nischad spelare som MS pga kompatibilitetsproblem oavsett hur bra deras produkter är i övrigt.

  Jag vet inte om du fått ett par microsoftmoddade Joo Janta 200 Super-Chromatic Peril Sensitive Sunglasses. Isf bör du ta av dom och se verkligheten.
  🙂

  Gilla

 2. Ha ha ha, köp dig en Lumia och lär dig nåt nytt …
  Du har ju redan en Surface Pro 3 eller är det frugans?
  Dessutom har ju MS börjat skicka med några Gigg OneDrive till sina nya Lumias.

  Gilla

 3. Varför köpa och lära sig något man inte kan använda fullt ut eftersom tillverkaren byggt in begränsningar?
  Man kan inte göra samma sak i Lumian som man kan på SP3’an
  Än så länge gör jag det mesta på min stationära och när jag är på språng gör min Note Edge samma jobb fast på mindre skärm.
  Det finns ingen mening att byta ner sig i funktionalitet tycker jag.
  Det finns roligare saker att lägga ner tid på än att komma runt konstgjorda begränsningar tillverkare lagt in.
  95 % av appar jag kör i min Note Edge finns inte till Lumia eller Iphone på grund av tillverkarens (ill)vilja att låsa in sina användare och då finns det ingen mening att lägga ner en massa tid och pengar på saker som man inte kan använda.
  Men som sagt. Frugans SP3 är faktiskt riktigt jäkla bra om man är nöjd med en pryl som enbart kan köra Windows vilket inte riktigt är min grej eftersom jag använder det som är det bästa verktyget till att lösa uppgiften. Ibland är det Windows, ibland är det Nexenta och ibland är det Linux
  Jag spenderar mindre och mindre tid i Windows eftersom Linux blir bättre och bättre på allt fler grejjor.
  Fortfarande är Linux lite mer omständigt och passar vissa ggr inte men är snart ikapp på alla områden. Men där Linux funkar springer det åttor runt Windows och allt det där vet MS.
  Det är därför Windows blir gratis.
  Spel hos Steam som fungerar i både Linux och Windows har märkbart högre framerate och mindre lagg i linuxversionen och många nya spel kommer till både Linux och Windows. Det var därför MS startade det nu nedlagda Games for windows live för att låsa gamers till Windows. Och nu blir Windows gratis för att behålla så många spelare som möjligt.
  MS har den hårda vägen lärt sig att det som körs i pojkrummen har vanligt folk support på genom bekanta och bekantas ungar och det som körs hemma hos folk körs på företagen så de slipper hålla kurser. Att slippa licensavgifterna hjälper även upp viljan att köra FOSS i företagen.
  MS är verkligen hotade nu.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s