Excel Online, version 2013, är riktigt bra

Men det gäller att köra en modern browser typ Microsoft Internet Explorer 11 eller kommande Spartan. Kör du övriga gammaldags browsers så får du skylla dig själv Blinkar

https://rolfgranlund.wordpress.com/2015/04/14/excel-online-version-2013-r-riktigt-bra/

16 reaktioner till “Excel Online, version 2013, är riktigt bra”

 1. Hur funkar det rent formatmässigt?
  Det är fortfarande stängda format så man blir inlåst?

  Kör jag Google Docs, Abiword, Gnumeric, Koffice, Calligra, Open Office, Libre Office, Star Office, Lotus Symphony osv.
  Ja det spelar ingen som helst roll vilket officepaket jag kör eller vilket operativsystem så kan jag bara ladda hem ett av dem gratis eller logga in på Google så är mina data fullt läsbara utan tvång på konstiga hack.
  Faktum är att alla. precis alla ordbehandlare/kalkylprogram/officepaket utom MS Office kör med öppna format.
  Detta är inte fallet när det gäller MS Office som inte ens är kompatibelt mellan versioner.
  Det finns idag mig veterligen ingen som helst anledning att använda någon som helst version av MS Office om man inte självförvållat låst in sig totalt.

  När det gäller online och MS är deras track record inget att skryta över och jag skulle aldrig i livet överlåta ansvaret över mina data på Microsoft igen.
  Jag har bränt mig en gång och skulle ha bränt mig fler ggr om jag fortsatt envisas med MS onlinetjänster.
  Som sagt. Aldrig mer MS och nättjänster.
  De har mycket att bevisa innan jag vågar lita på dem igen.

  Gilla

 2. Du Roffe, Anakin har ett antal beaktansvärda synpunkter här ovan 🙂 till vilka jag dessutom vill tillägga den permanentade (och stora misstänksamheten) mot amerikanska molnlösningar, stängda amerikanska standarder och format som NSA-affären fört med sig hos undertecknad. Jag skulle hell no liksom aldrig ens fundera på att använda en amerikansk molnlösning för att arbeta med något, jag skulle faktiskt inte ens lagra första semesterdagens bild på en kall öl på uteserveringen hos en amerikansk molnlösning. Så med andra ord så är inte ens Google Docs något jag kommer att bry mig även om formaten är öppna (Remember, vi snackar fortfarande data i amerikanskt moln)

  Gilla

 3. Ha ha ha … Ni är förutsägbara som soluppgång och solnedgång, men jag älskar era kommentarer!

  «Excel Online» bygger på version 2013 av Office och går utmärkt att köra i valfri browser, för eran del som en intressant test … kanske 🙂 Ni behöver alltså inte ha en Office-licens på er dator!

  Naturligtvis funkar IE 11 absolut bäst men Chrome funkar rätt bra även om den har lite egenheter för sig. Kör ju den i min Samsung Galaxy Tab 3. I denna har jag dessutom testat Firefox och Samsungs egen browser som helt enkelt heter Internet, men dessa två visar inte Excels menyer, så via dem går det inte att följa mina rekommendationer. Så via dem ser ni inte «Kommentarer» per cell

  Lyckades lära min diabetessköterska att läsa min skarpa fil och hon blev stormförtjust så gammal hon är. Det jag även såg på hennes dator är att hon via sin Landstingstyrda dator kan köra just Chorme samt IE (vilken version det var glömde jag kolla men det funkade klockrent!).

  Vågar ni efter ovanstående tips kolla min demofil via

  https://onedrive.live.com/view.aspx?cid=B937734F5A7D6EE3&resid=b937734f5a7d6ee3%21154924&qt=sharedby&app=Excel&authkey=%21ALHOlUkSg929_Ys

  Men akta er noga NSA, MS, SÄPO, FRA med flera ser er 😉

  Hilsen Roffe

  Gilla

 4. Du svarade inte på frågan.
  Hur gör du om du vill flytta dina data?
  Är det samma gamla vanliga med format ingen annan använder eller kan du spara lokalt i ett öppet format?
  Och vi vet att Office 365 finns i valfri browser precis som Google Docs t.ex.
  Frågan var i vilket format du exporterade filerna och hur inlåst du blev.
  Jag har inte vågat testa av rädsla att inte kunna läsa och skriva till mina egna filer en dag.
  Vill inte försätta mig i det läget som när all mail försvann.

  Jag tappade 10 års sparade mail och min kontaktlista när MS beslutade sig att försämra hotmail en sommar när jag bodde ute i sommarstugan utan internet.
  Helt plötsligt var man tvungen att logga in minst en gång var 14e dag så när jag kom hem till mitt fina 56k modem hade jag ingen mail längre.
  Sedan har ju historien upprepats med försämringar, inte bara all musik till Zune som försvann och nu senast var det alla spel som man varit tvungen att ha Games for windows live för att ens kunna spela.
  Games for windows live lade ner juli 2014 och en massa dyrt inköpta spel blev över en natt värdelösa.
  Vissa spel har Steam fixat till att det kan connecta till Steams servrar men långt ifrån alla.
  Ta ett spel som Dark Souls. Man kan spela offline men vill man spara och kunna fortsätta där man var behövde man vara online. Så när Games for windows live lade ner hade spelet blivit totalt värdelöst trots att det fortfarande såldes. Mitt ex var tre månader gammalt när nyheten slog ner. Som tur var så skrev Steam och förlaget en patch till Dark Souls som gör att spelet tror sig vara på Games for windows live men är på Steams server. Men det var inte alla spel som det gick att göra så med.
  Som sagt.
  MS har inte skött sig och har mycket att bevisa innan jag vågar anförtro mina filer till dem igen.
  Jag vet inte hur många tusenlappar MS kostat mig pga försämrade villkor men det är några stycken.
  Och jag bjuder på att jag är förutsägbar. Hellre det än dum i huvudet och låter MS lura mig fler ggr.
  Men nej Jag är inte bitter. Jag är realist.

  Gilla

 5. Nästan.
  Går det i inställningarna att göra så att t.ex odf väljs som standard eller måste man in och fippla varje gång?
  Och hur mycket bråkar office 365 när man vill öppna en odf?

  När ungarna gick i skolan så bråkade jag med kommunen om busskort.
  Vi bodde lite på gränsen till att få skolkort och vi bodde typ 10-20 meter fel enligt cirkeln på kartan.
  Ungar längre in i området fick skolkort men inte mina fast dom åkte från samma hållplats eftersom kommunen räknade raka spåret från dörr och inte från hållplats eller faktisk väg med omväg till hållplats.
  Kärringen kunde inte skriva text i ett mail utan skrev mailet i Word och skickade typ 30 ord som bilaga och hon kunde tydligen inte öppna mail med 30 ord som bilaga i odf. Inte heller kunde hon läsa in andra format som inte var just Office 97.
  Så jag bad skolans rektor att skicka ett brev som bilaga till hennes chef och klaga att inte kommunen kunde läsa standardformat. Nu hör det till saken att skolan var sponrad av SUN. Så det fanns en rejäl SUN-maskin i ett serverrum som kunde köra varje klient virtuellt utan lagg. Ungarna fick en speciell USB-pinne de kunde boota från hemma och bli inloggade i skolans system för läxor och sådant. I varje klassrum stod minst en SUN Ray eller en moddad PC som terminal och skolan hade Star Office från SUN så det blev en rolig historia.

  Jag har haft min del av strul med MS och deras inkompatibla idiotier för att låsa in folk och tvinga dem att uppdatera.
  Imho är det bara naiva idioter som applåderar åt deras stil.
  Så länge alla kör med senaste versionen av deras prylar kanske det fungerar. Men det finns en stor stor värld därute som inte är PC-hemmas kundkrets med Windows installerat.
  Det finns gånger när Microsoft är det rätta valet men deras förtjusning över att hitta på dumheter gör att jag i mesta möjliga mån undviker dem istället för att vara helt pragmatisk vilket är synd.
  En del MS-prylar är ju faktiskt riktigt bra.

  Gilla

 6. Jag har svarat på första frågan men måste återkomma om fråga två eftersom jag måste testa först. Ska försöka lägga upp mina filer i demon i odf-formaten tillsammans med min nuvarande xlxs-filer.

  Du menar kanske om OneDrive krånglar med ”odf” Om Office 365 krånglar är enligt min mening fel fråga. Office 365 är ju paketet man köper eller prenumererar på där Office 2013 och OneDrive ingår som jobbande programvaror. Office 365 är ju i sammanhanget ”kartongen”.

  Gilla

 7. Jag har som sagt inte satt mig in i hur det fungerar.
  Jag tycker jag har annat att lägga min tid på när jag har en fungerande lösning med Libre Office lokalt och Google Docs på filer jag vill jag vill kunna öppna hos andra samt Open Office på mobilen som kan hämta filer hemifrån med ftp.
  Jag kände att Open Cloud krävde lite för mycket tid av mig att jag gick tillbaka till ftp i mobilen.
  Jag kan ju även köra ftp-server på mobilen så det är inga problem att exportera. Bara logga in med ett ftp-program och dra de filer man önskar.
  Det är styrkan med ett operativ på mobilen som tillåter mig att göra som jag vill, hur jag vill, när jag vill.
  Min mobil är en liten PC med telefoneringsfunktion. Ingen telefon med vissa datorliknande egenskaper.
  Ungefär som Windows Mobile var förr om du minns.

  Gilla

 8. Jo jag minns gamla Windows Mobile och vill inte tillbaka dit!

  Det du beskriver att du gör känns för mig rätt föråldrat. FTP?! Det var länge sedan jag använde den rutinen.

  Jag är inte ironisk om du tror det, det är inte min avsikt!

  Vitsen med Windows 8.1 och Windows Phone 8.1 är att det hela nu fungerar synkront. Alltså inget skyfflande av filer mellan prylar utan mer som om allt vore en central databas som i fornstora dar. Uppdaterar jag min Excel-fil via min Lumia samt därefter bara stänger filen så sparas den automatiskt i OneDrive-mappen. Min Lumia är som min PC eller som min pekplatta alltså som olika datorer av olika storlekar. Det går naturligtvis att ringa med Lumian men jag har den konstant vidarekopplad till en enkel pytte-Nokia som är min pratmaskin och som jag alltid har med mig. Min Nokia X3-02 är därvidlag en bättre telefon samt väckarklocka i och med att batteritiden är mycket bättre.

  Nåja vi kommer nog aldrig helt överens, men du tvingar mig att kolla saker i mitt systemtänkande som jag trots allt uppskattar. Att bredda sin kunskap är aldrig fel. En dag kanske jag till och med har nytta av det. 😉

  Scenario: Jag pratar med min diabetessköterska per telefon och vi jobbar via min Diabetsdagbok som ligger på nätet i min OneDrive-mapp. Vidare förutsätter det att hen kan jobba i Excel Online samt förstår varför hen måste trycka på F5 (uppdatera) för att få upp det värde som jag just skrivit in via min mobil, min pekplatta eller min PC. Spelar ingen roll, jag editerar i exakt samma fil synkront utan att använda någon form av ftp-hjälpmedel. Det är hela vitsen med molntjänsten OneDrive! Alla förekommande mappar och filer fungerar som gamla hederliga databaser fast i modernare tappning. Det är faktiskt skitenkelt, till och med för en äldre syrra att lära sig. Jag såg det så sent som igår morse när jag på plats visade henne hur man gör.

  Såg dessutom via mina tester att filerna hela tiden sparas i nya versioner utan att jag gjort något för att det ska fungera. Alltså kan jag backa version precis när jag vill om hen händelsevis skulle göra ett kraftigt fel som att ta bort stora delar av filen.

  I utfästelsen från Microsoft så betyder dessutom siffran «365» i namnet «Office 365» att de lovar tillgång till OneDrive dygnet runt 365 dagar om året. Det är mer än de flesta serverhallarna kan hålla idag.

  Gilla

 9. Jag tycker inte om att ha kritiska filer i ett moln inte jag själv kontrollerar och Open Cloud fungerade bra men krävde för mycket tid så jag gick tillbaka till att köra ftp-lösning eftersom det passade mig bättre.
  Jag var osäker på säkerheten i Open Cloud och det krävdes mer tid än jag hade att hålla reda på inställningarna så det blev kassaskåpssäkert och om jag ändå måste kryptera kritiska filer i rädsla för intrång kan jag lika gärna lagra dem i Googles moln för det blir billigare.
  Först krypterar jag med AES256 och sedan zippar jag. Krypterar zipfilen med AES256 och packar som rar. Byter namn på på filen till lägger till en filstart från odf och byter namn till odf, salt och peppar efter behag.
  Sedan ser den ut som en korrupt dokumentfil och lagras väldigt säkert i vilket moln som helst nästan hur känsliga data den än innehåller.
  Krypteringsnycklar brukar jag gömma med steganografi i en bild i ett oskyldigt dokument om det inte är så viktigt.
  Viktiga krypteringsnycklar gömmer jag bättre.
  Även om du inte har data som du tycker dig behöva skydda räcker det att man sitter med ett medlemsregister som läcker där ett medlemskap kan orsaka att du inte får ett jobb.
  Alla vill inte anställa t.ex fd cancerpatienter fast de är friskförklarade eller bara folk med diabetes.
  Det finns folk som blivit nekade jobb för de hejat på fel sportklubb för att inte tala om fel åsikter.
  Kundlistor kan vara ett annat känsligt ämne som behöver skyddas. Alla vill inte att det skall komma ut att de är storkonsumenter av shemale-porr för att ta ett extremt exempel
  Öht bör man vara väldigt försiktig så fort man hanterar några data om andra människor på nätet vilket gör att rena molnlösningar går bort för väldigt många.
  När inte ens Sony och de stora drakarna undkommer intrång med efterföljande informationsläckage så bör man vara väldigt restriktiv på vad man lagrar i molnet.
  Nu har jag inte ens nämnt NSA/FBI/CIA osv som gör att man man bör undvika molnlösningar som pesten om man har ett större företag med amerikanska konkurrenter.
  Det finns bevis om att bokstavsbyråerna läcker information för att gynna amerikanska bolag.
  Att bokstavsbyråerna har tillgång till i stort sätt allt i amerikanska moln har ju Snowden visat.

  Just ditt exempel hade fungerat lika bra i Google Docs och då hade det fungerat att exportera filen till ett format även läkaren hade kunnat se korrekt på sin tunna klient från Oracle.
  Jag är den förste att hålla med om att MS kan göra bra grejjor. Så jäkla synd att de inte löper linan ut för jag tycker verkligen att Google Docs behöver en konkurrent.
  Som det ser ut har jag fortfarande inget onlineval utan måste köra Google Docs.
  Men både Libre Office och Open Office filar på en klientversion i browser så Google får snart riktig konkurrens.
  Företag utan konkurrens tenderar att bli som lata katter som bara slöar och lapar grädde

  Gilla

 10. Anakin och Fritänkarn! Säkerhet skall byggas utifrån analyserad hotbild. Det är en standard som gällt sedan IT-världens begynnelse inom säkerhetsbranschen som jag dessutom tillhört. Allt annat är bortkasta tid och pengar. Era antaganden samt åtgärder är som att måla om stugan varje månad för att nån viskat att stugans väggar sakta förstörs av solens strålar.

  De åtgärder och hotbilder som ni lever efter är starkt överdrivna.

  Dessutom är krypterande användare på nätet mer intressanta för fanatiska säkerhetsnissar inom NSA, FRA, SÄPO med flera eftersom ni antyder att ni har något att dölja. SÄPO är mer intresserad av dig som viker upp kragen på kavajen samt stryker nervöst längs husväggarna än om du helt öppet går naken mitt i gatan.

  Jag som kör öppet intresserar ingen av den kategorin ”medmänniskor”. Det roar mig att tänka att när de äntligen kommit igenom era tappra krypteringsåtgärder, vilket de säkert klarar av, så kommer spionerna besviket se att ni bara velat skydda era egna kakrecept samt krypteringsnycklar för dessa.

  Nu när jag har ansträngt mig att dela med mig om de hjälpmedel som jag använder idag men som levererats av store satan i väst (er uppfattning) så hoppas jag att den här tråden slutar här. Vi är säkert eniga om att vi är oeniga i allt som tangerar IT, trots allt vårt gemensamma intresse, fast på olika sidor av den osynliga järnridån.

  Såg ni förresten puckot på M3 som upptäckt att Spartan kommer med en intressant Läsvy? Vilket jävla pucko. Läsvyn har jag skrivit om de senaste månaderna fast för IE11 i Windows 8.1 (pekplatteversionen) och Windows Phone 8.1.

  http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.621422/forsta-titten-pa-microsoft-spartan—snart-ersatter-den-ie

  Man får för min del ha vilka åsikter som helst, men är man som denne Anders Lundberg okunnig så ska man inte skriva artiklar om nåt man inte behärskar. Han sänker M3:s trovärdighet.

  Gilla

 11. Det kan hända att du inte har något skyddsvärt.
  Men så fort du har andra människors data så bör du vara försiktig.
  Bara en sådan enkel grej som en medlemslista till jaktlaget torde vara något hackare kan sälja.
  Komplett lista med identifierbara personer man vet med säkerhet har vapen hemma.
  Telefonlista till fotbollsmammorna. Men en av mammorna har skyddad identitet osv.
  Bara för att du råkar vara så jäkla insignifikant och inte har ett liv betyder inte det att alla andra är det
  Btw
  Läsvy finns även till Chrome som tillägg såg jag förra veckan.
  Bara att gå in i menyn och installera om man vill ha det.
  Men till Chrome finns ju adblock och annat så det finns inget behov imo

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s