Sjukvårdens informationssäkerhetsidioti! Läs även mina kommentarer

Som patient i den svenska sjukvården samt med runt 40 (fyrtio) år inom IT bland annat som IT-säkerhetschef så blir jag från och till vansinnig på sjukvårdens idiotiska regler när det gäller IT-säkerhet. Den är överdriven och rent idiotisk!

Danderydssjukhus

Vissa inlägg som Verksamhetsfilosofen triggas igång av ren och skär ilska. Som just nu! Klockan 11:00 fredagen den 9:e januari 2015. En tid då IT och IT-säkerhet borde vara bra samt logisk. Men inte inom sjukvården. Jag tror mig veta att det är Landstinget och Locum som har sina överambitiösa IT-säkerhetschefer som håller sjukvårdens organisationer i ett järngrepp. Ingen vågar gå utanför regelverket, vilket slår benhårt mot mig som patient.

I tre dagar har jag försökt ringa Hjärtmottagningen på Danderyds Sjukhus och varje gång hamnat hos en telefonsvarare som säger att för många ringer och att de inte kan ta emot fler som ringer!

Som tur är så är det den här gången inget livsviktigt utan det handlar om tider för återbesök. Jag har brevledes fått kallelse till samma läkare vid två tillfällen med 4 dagars mellanrum! Dessutom en ny kallelse till en annan avdelning en av dessa dagar med en halvtimmes mellanrum. Jag vill bara kolla vilken dag som gäller samt slippa springa mellan olika avdelningar samma morgon. Det är mitt ärende!

I alla normala sammanhang i samhället så kan man mejla (skicka E-post), MEN INTE TILL OCH FRÅN SJUKVÅRDEN!

Det måste väl i rimlighetens namn vara jag som patient som avgör om jag vågar eller inte vågar kommunicera via E-post. Hallå! Jag har diabetes II samt två tidigare hjärtinfarkter samt stoppar i mig massor av mediciner varje morgon, lunch och kväll. Vad är det för farligt med med? Jag har dessutom haft rännskita under hösten på grund av biverkningar av medicinen Atorvastatin som man tar för att sänka kolesterolet i blodet. Inte heller det nåt farligt att basunera ut.

Så varför i helvete kan jag inte mejla Danderyds sjukhus och få klarhet i när jag ska komma på återbesök? Speciellt nu, när telefonväxeln är undermålig.

Tips till säkerhetsnissarna inom Landstinget!
Om det ska vara så jäkla hemligt mellan mig som patient och alla sjukvårdsinstanser, klicka på nedanstående länk, som jag fick tips om från Anakin (läs Anakins kommentar) här på bloggen. Anlita dessutom företaget Truesecs experter som kan vidimera om produkten är säker eller inte samt meddela mig och Danderyds sjukhus så att vi kan mejla varandra. Eller ska jag som sjukvården köra gammal papperspost. I så fall skickar jag gärna vykort!

Info om krypterad mejl från CERN: https://protonmail.ch/

Roffe
@rigit
Tester

11 reaktioner till “Sjukvårdens informationssäkerhetsidioti! Läs även mina kommentarer”

 1. OBS!

  Jag har redan haft en debatt om ”Mina Vårdkontakter” på FB, så den vill jag inte ta en gång till. Mitt korta svar i den debatten är…

  – De äldre, som har de största vårdbehoven har varken dator, pekplatta eller smartphone. Att ringa måste fortfarande fungera, vilket det inte gör till Danderyds sjukhus. Eller enkla mejl! Varför i H-e kommer kallelser till sjukvården per papperspost när det finns mejl eller rent av SMS.
  Det handlar om att prata med patienterna om hur vi vill kommunicera med sjukvården. Jag som patient avgör, inte Landstingets IT-avdelning.

  Gilla

 2. Läs själv: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Patientsakerhetslag-2010659_sfs-2010-659/

  Kan någon hitta något i Patientsäkerhetslagen om att sjukvårdpersonal inte får använda E-post i kontakten med en patient?

  Jag kan INTE hitta något som hindrar personal på Danderyds sjukhus att skicka E-post till mig i stället för pappersbrev i samband med kallelser. Och jag kan inte hitta något som hindrar mig som patient att via E-post kontakta min vårdgivare på Danderyds sjukhus. Alltså saknas bara utbyte av E-postadresser oss emellan.

  Gilla

 3. Så alla skall ha en till grej som skall stjäla tid från själva vårdprylen för att det skall vara bekvämt för dig.
  I nästa ögonblick frågar du väl vem du skall fakturera för den extra väntetiden du din stackare fick utstå när besöket tog 20 min extra

  Gilla

 4. Hörru Anakin, ditt inlägg gick inte att förstå. ”En grej till”, vad är det? Epost? De epostar redan varandra inom sjukvården, alla loggar, medicinlistor och journaler är elektroniska och e-recept skickas ut via Internet. Ett pappersbrev måste vara dyrare och mera tidskrävande än ett elektroniskt. Båda måste skrivas, och texten hämtas säkerligen ur en mall i ett vård-datorsystem. Tillkommer utskrift på laserskrivare, stoppning i kuvert och frankering. När man blir inskriven på sjukhus får man uppge en massa saker, manuellt eller automatiskt, så varför inte e-adressen? Läkarsekreteraren ägnar sig ändå inte åt sjukvård utan mest åt byråkrati.

  Gilla

 5. Tack Jörgen, du förekom mig.
  Sen är lösningen ”Mina vårdkontakter” gammaldags 90-talsapplikation. Alla kontakter med sjukvården har med datum och tider att göra vilket betyder att E-post av idag även innefattar en kalender vilket i sin tur medför att det är enkelt idag att få in datum och tid i sin kalender. ”Mina vårdkontaktet” är ett jädra klickande och påloggande utan att det leder till något.
  Sen är det som så att telefon ska bara fungera utan långa köer och korkade pratmaskinssystem.

  Gilla

 6. Läkarsekreterarna är bortsparade. Många ggr får läkarna själva administrera en massa saker som tidigare administrativ tidigare gjorde.
  Allt sådant tar tid från läkarnas egentliga huvudsyssla. Diagnostisera och behandla.
  Tidigare höll någon (oftast kvinna) reda på tider och liknande. Man slog en pling och det redde ut sig när de olika (oftast kvinnorna) pusslade om i scheman så det funkade.
  Vi har aldrig haft så många läkare tillgängliga i Sverige och ändå är det så enormt lite tid patienterna får med läkarna pga allt nytt som skall rapporteras, mätas och dokumenteras.
  Vi har om jag minns rätt mest läkare i världen per capita och dessa ägnar sig minst i världen åt sin huvudsyssla
  Läkarna själva har protesterat hela tiden mot utvecklingen men när politikerna tycker att en läkare med sin timkostnad skall göra sådant en syrra/sekreterare med en bråkdel så hög lön skulle kunna klara lika galant och lägger sparbeting som gör att det snart bara är läkare på sjukhusen för de är de enda man inte kan spara bort.

  Folk börjar nog snart att fatta att egoismen börjar drabba dem själva och att den där hundringen extra i plånboken genom mindre skatt kanske inte var så genomtänkt.
  Så jovisst. En ny tidstjuv är precis vad läkarna behöver
  Varför inte samtidigt ett till inkompatibelt IT-system där vi patienter kan boka/avboka en kvart före så de där läkarna som ändå bara träffar patienter i 1,5h av en arbetsdag måste gå in och titta var femte minut och manuellt flytta uppgifter till de andra totalt inkompatibla IT-systemen?

  Vi har oss själva att skylla att det ser ut på det här viset.
  Vi väljer idioter som hellre lyssnar på ekonomer än på de som skall utföra vården och på sistone har vi valt politiker som tror att om en tredjedel av vårdpengen går ner i fickorna hos politikernas kompisar som äger riskkapitalbolag blir det både bättre och billigare.
  Carema mfl har visat att det inte riktigt var så.

  Sedan sitter folk som Roffe och gnäller över att det inte längre finns någon samordning och att läkarna väljer bort kommunikationskanaler för att öht kunna planera arbetsdagen och få tid till att utföra själva läkarsysslan.

  Om folk i stället för att ägna flera tidsenheter på att gnälla satte sig in bara en aning under den tid de lägger ner på att gnälla skulle många av politikerna inte bli omvalda.
  Det går att googla mycket när man fått en början och den kan starta här http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2014/01/SLS-och-New-public-management/

  Unga människor idag skyr vården och det finns snart inga utbildade. T.o.m läkarlinjerna har minskade ansökningar
  Till och med tonåringar som skall välja linje i gymnasiet fattar hur illa det är inom vården idag och väljer annat.

  Återanställ administrativ personal och läkarsekreterare så kan det finnas någon som har tid att manuellt föra över alla uppgifter mellan de inkompatibla IT-systemen och pussla ihop tider för att det skall bli så smidigt som möjligt för dig och mig.

  Sedan är det min fasta övertygelse att våra skattepengar inom vårdens IT ger mest smäll för pengen om de olika landstingen gjorde ett gemensamt grundsystem baserat på öppen källkod som sedan med olika öppna pluggar lätt kan modifieras eller byggas ut modulärt efter de olika vårdgivarnas behov.
  Som det sett ut så här långt har jag inte sett enda riktigt lyckat IT-projekt som enkelt och någorlunda billigt kan byggas ut och eller modifieras av lokala konsulter baserat på stängd källkod.
  Om det då innebär att några inte kan köra sina excellscript må det vara.
  Det borde vara billigare i längden att sätta ett par snubbar i Libre Office team och fixa det.

  Gilla

 7. @Jörgen, tror du som jag att jag har trampat Anakin på tårna? Han verkar vara väl insatt! Kanske är han rent av läkare eller gift med en sådan…

  För övrigt har han på det stora helt rätt. Jag håller med honom. För övrigt stämmer beskrivningen även in på vår stackars poliskår. Jag är rätt nöjd att mitt gnäll lockat fram en beskrivning av grundproblemet. Det enda som jag inte håller med om är kanske valet av plattform… Jag är nämligen inte speciellt imponerad Android just nu.

  http://rolfgranlund.wordpress.com/category/test/

  Roffe

  Gilla

 8. Inget fel på windowsplattor.
  Jag köpte en Surface Pro 3 till frugan.
  Det var inte det billigaste valet direkt men när man installerat classic shell och fått bort leksaksklotsarna var den skitbra och om än inte riktigt prisvärd, så iaf betydligt mer värd än andra billiga plattor jag kollat på.
  Tangentbordet sitter med magnet och kopplar in sig utan några ingrepp, laddsladden är vändbar och sitter med magnet och pennan är supersmart. Nästan lika smart som pennan till min Note Edge.
  Du som är windowsmänniska borde faktiskt ha en. Du kommer att bli supernöjd. Ärligt alltså helt utan ironi. Gå in till tysken eller giganten och testa en. Betydligt bättre än det där iställetför-skiten med Atom som inte gör någon vettig människa glad.
  Det är inte ofta någon ser mig rekommendera en till Windows låst dator. Men Surface Pro 3 är en rekomendation från Anakin om du vill ha en riktigt bra windowsplatta du vill känna dig nöjd med. Det finns mindre och det finns lättare och det finns billigare. Men just nu finns det inte bättre än så. Även om du väljer en billig med i5 och enbart 64 GB ssd och lagrar på SD-kort kommer du att känna dig nöjd. Så jäkla bra är den. Ett av få köp av IT-karaktär jag är nöjd över och inte känner mig det minsta lurad på även om priset var en hel del över smärtgränsen.
  Själv kör jag på en en stationär med ordentligt grafikkort som funkar till spel och som jag kan ha dualboot på men om jag skulle behöva en ren windowsdator skulle en Surface pro 3 med i7 och maxat minne vara ett riktigt riktigt bra alternativ.
  När konkurrenterna kommer ikapp MS och släpper något liknande där inte bootloadern är låst så jag kan välja operativsystem själv blir det nog en tunn platta med tangentbord att snäppa på istället för en bärbar till utflykterna.

  Btw ang Android.
  Det är 4.4.4 i min nya lur. Femman skall komma men 4.4.4 med TW är väldigt likt hur femman ser ut och fungerar så det blir ingen omvälvande förändring.
  Funkar mycket smidigare än Jelly Bean på min gamla S3 samt att Samsung slutat bloata ner fullständigt utan man får ladda ner och installera själv det av TW-apparna Samsung bloatade ner min S3 med så den är mycket mindre nerlusad med onödigheter än t.ex frugans Z3.
  Frågan är om inte Android om några generationer kommer att klampa in på PCns domäner.
  Med en typ Surface Pro 3 i botten och med ett lite mognare Android skulle en sådan platta springa cirklar runt frugans SP3 och de flesta skulle galant klara sig med en sådan.
  Om min Note Edge gick att docka i en större skärm med snäppbart tangentbord skulle jag byta ut min bärbara i morgon.
  Jag har Open Office i mobilen och i övrigt gör den i princip allt min bärbara sysslar med och på de bitarna är den inte långsammare än min stationära.
  Med en i5-i7 i en 12 tums platta man kan hänga på ett tangentbord med musplatta skulle Windows vara överflödigt med Android 7 eller 8

  Sedan MS gjorde som Apple och låste in sina användare finns det egentligen bara Android kvar. Jag har haft MS mobil på den tiden man fortfarande kunde välja själv källa att ta hem appar från men nu är MS lika bannat som Apple.
  Och det var väl drömmen för MS med de färgglada plattorna på PC. Att bara köpa program från MS butik och MS tjänar pengar på vart och ett av dem och kan lägga sig i vilka funktioner de släpper igenom.
  Nu är ju vi med PC inte lika lättlurade som äppelmänniskorna så MS har ju tvingats ta ett steg tillbaka men vi vet ju hur en walled garden ser ut i MS version nu.

  Bara QT5 slagit igenom ordentligt och alla linuxprogram kompilerats om kommer det att finnas alternativ även för oss som spelar.
  För nu när jättar som Steam hoppar på linuxtåget iom QT5’s alla möjligheter kommer vi i Windows sista exklusiva kundgrupp ”spelarna” ha valmöjligheter.
  När datorspelande ungdomar börjar köra Linux har mamma och pappa, mostrar och fastrar inget val än att byta för att ha kvar sin support.
  Visst kommer vi gamers att få behålla dual boot ett tag till för gamla spel men de spel jag kan köra redan idag från Steam i både Linux och Windows har spelen i Linux märkbart högre frame rate och flyter lite smidigare.

  Vi som har datorer som hobby har en spännande och rolig framtid att se fram mot med mycket nya aktörer och med det betydligt lägre priser iom ökad konkurrens.
  Och det är ju bra för alla konsumenter oavsett vilket läger man hör till.
  Det är väl bara äppelfolket som jublar när det företag de är kunder hos gör rekordvinster per enhet.
  Jag tror att man 2016 kan slänga ut MS om man vill, med bibehållen funktionalitet. Både som vanlig okunnig hemanvändare som facebookar och kollar youtube eller om man är hardcore gamer.
  På lilla företagskontoret har möjligheten funnits ett tag om man kört bokföringen i Vine.
  Kvar i MS grepp blir väl bara outlookslavarna som inte riktig ännu kan bryta sig lösa och större företag med AD.

  Det blev längre än jag tänkte det här och nu är min flaska rom slut så nu är det att natta.
  🙂
  10-42 Over and out

  Gilla

 9. Tyvärr är det så att de som upphandlar IT i landstinget är inkompetenta. De tar det billigaste anbudet utan att kolla på vad som uppfyller sjukhusens behov.
  Ett bra bevis på det är journalsystemet som är byggt i ett så obskyrt språk att endast en firma kan underhålla det. Snacka om att låsa in sig.
  Dessutom har man inte laggt några pengar alls på en vettig miljö med enkelt failover kluster.
  Tyvärr har det varit så här länge, vi pratar om 20-30 år här och jag ser inget som kan förbättra det.

  Gilla

 10. Frågan ska väl ställas till politikerna, de är dom som stiftar lagarna. Inte till IT-avdelningen.
  Men ja, jag håller med. Sjukvårdens IT-system ligger hopplöst efter många andra brancher.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s