SvD har tvärnitat sina e-artiklar

Förr läste vi en morgontidning och kanske en kvällstidning i pappersform eftersom det per månad blev för dyrt med fler. Det medförde att våra uppfattningar om exempelvis politik blev en aning enögt. Än så länge behöver det inte vara så, förutsatt att var och en av oss förstår att utnyttja möjligheterna, för snart är det slut.

wp_ss_20141229_0003Numera har vi tidningarna på nätet och än så länge har vi artiklarna gratis. Men inte länge till. Även “mediokratin(den tredje makten som formar våra åsikter) måste finansiera sin verksamhet på något sätt, vilket jag har förståelse för.

Tydligen räcker inte reklamintäkter och tidningsstöd längre eller så är det som så att tidningarna vill återfånga sina läsare som på “papperstiden”. Aftonbladet har sin PLUS-tjänst och SvD har en ny inloggningstjänst som för tillfället är gratis (Se bild två).

Vi som inte vill logga in på SvD får nöja oss med hemsidan samt maximalt 26 artiklar per månad. Då jag är en flitig läsare av de fyra stora plus några till, så är jag sedan någon vecka utestängd från artiklarna i SvD eftersom jag av princip inte anser att tidningarna ska hålla reda på mitt läsande. Så jag får väl hoppas att SvD utelämnar händelser som gigantiska katastrofer typ Estonia eller tsunamis i Thailand mot slutet av varje månad.

Kultur och sport  för att ta några exempel, kan tidningarna på sikt ta betalt för. De kan ju träffa en egen decemberöverenskommelse om priset för dessa tjänster så att konkurrensen blir rättvis.

wp_ss_20141229_0002Däremot anser jag bestämt att Nyheter samt ledarsidor och politiska analyser skall vara fria från både inloggningar och avgifter. Anledningen är att vi måste kunna läsa och värdera de olika politiska åsikterna efter eget förnuft. Jag gör så idag och märker att det ger en mer nyanserad bild, speciellt nu under december månad, än om jag exempelvis enbart skulle läst Aftonbladets ledarsidor och inget annat. Jag befarar att det kommer att bli resultatet om det hela får fortsätta med den metod som SvD nu valt. Jag tycker att metoden är ogenomtänkt och otidsenlig helt enkelt. Det börjar nämligen bli dyrt totalt sett eftersom många bäckar små ger en stor å. Alltså kostnader för Gb i både mobilen och det mobila bredbandet, filmer via nätet med mera avgifter så snart har var och en av oss “bara” råd med en tidnings politiska analyser och då väljer vi naturligtvis den tidning som är forum för det eller de partier som vi röstar på, fast vi egentligen borde läsa de andras analyser och uppfattningar.

Kanske finns det andra metoder typ att tidningarna får ett av riksdagen extra “nyhets- och politikbidrag” eller liknande för att hålla sig med professionella nyhets och politikredaktioner. Inte vet jag vad som är bäst. Det jag tycker är att Svenska Dagbladets metod är helt förkastlig för att inte säga idiotisk.

Roffe
@rigit

9 reaktioner till “SvD har tvärnitat sina e-artiklar”

 1. Dagens tips.
  incognitoflik.
  När rutorna börjar poppa upp slår du av webbläsaren och börjar om.
  Alternativt rensar du cockies från svd
  Du borde kunna scripta rensningen.

  Gilla

 2. Du tog orden ur tangentbordet på mig. Jag ber Firefox att automatiskt ta bort alla kakor varje gång det stängs av. En hel massa problem har försvunnit på det sättet.

  Se bara upp med de mera långlivade Flash-cookies (Local Shared Objects, LSO) eftersom det kan döljas hemligheter där också. Skaffa BetterPrivacy och se till att alla sådana kakor försvinner automatiskt, också. Det har inte påverkat mig negativt.

  Ändå tycks Youtube minnas vad jag titta på sist. Undrar hur de gör?

  Gilla

 3. Tack för lösningarna men jag tycker ändå att tidningarna gör galet på något vis i sin iver att få in stålar. Kvalitet kostar även på tidningsredaktioner så nått måste göras trots allt. Vissa delar av tidningarnas utbud är enligt min mening samhällsinformation även om de också är partsinlagor i politiska sammanhang. Genom att då testa inlåsningar av artiklar så är man helt fel ute.

  Gilla

 4. Länkar med h t t p och w w w brukar jag ha problem med att posta pga spamfiltret.
  Sedan kör ju jag med chrome.google.com/webstore/detail/clickable-links/mgamelhnfokapndfdodnmfiningckjia och då är alla länkar klickbara även de utan h t t p och w w w

  Gilla

 5. @Jörgen
  Om du är inloggad finns all historik hos YT.
  När jag kör inkognito brukar inte YT komma ihåg vad jag tittat på.

  Gilla

 6. Genom att logga in och låta dig analyseras hjälper vi väl till att forma produkten via vårt läsande, eller?
  DVS, om mitt läsande spåras och jag inte läser om kungafamiljer, men läser mycket om politik och uppföljningsartiklar så kan det påverka tidningen på ett demokratiskt sätt.

  Att infon i förstahand nu används för riktad reklam ser jag som andra änden av ett tvåeggat svärd.

  Gilla

 7. @Marcus
  Nu är väl du isf den enda som aldrig klickar på klickbeten och det betyder att tidningarna idag är fulla av artiklar med bilder på Kimpans rumpa, suddiga bilder på Sofias Paradis Hotell-rumpa osv men ingenting om t.ex nackdelarna och hemlighetsmakeriet med TTIP och hur Cecilia Malmströms mysstunder med vapenlobbyn när Swiftavtalet utformades gjorde att många var tveksamma och att hon därför fick en överordnad.
  etc.se/ledare/forneka-inte-banden-till-vapenlobbyn
  Det ser jag som den ena änden av det tveeggade svärdet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s