Några nyheter i Windows Phone 8.1 som jag gillar!

Egentligen är det inte så värst många synbara nyheter i Windows Phone 8.1, men de som kom uppskattar jag mycket. Jag kanske ska understryka att jag kanske inte sett alla nyheter ännu så du får ta följande beskrivningar för vad de är, alltså mina intryck och tyckanden just nu.

Jag  har avsiktligt valt att visa förhållandevis små illustrationer där det vid en första anblick inte går att se detaljer eller att läsa texter. Anledningen är att du kan klicka på varje bild samt därefter klicka på denna frilagda bild för att  zooma in. Den standarden gäller alla mina inlägg och fungerar både i Windows som i Windows Phone. Hur det är med iPhone och Android kan jag inte verifiera. När du kollat bilden så  backar du bara tillbaka till inlägget.

Åtgärdscenter

wp_ss_20140916_0002Åtgärdscenter är en välkommen funktion som helt ersätter appen ConnectivityShortcuts som jag alltså har avinstallerat.

Utöver att hantera WiFi-anslutningar, Bluetooth, Flygplansläge samt den för mig helt onödiga Rotationslås så finns “Alla Inställningar” där, så funktionen Inställningar (Kugghjulsikonen) har jag numera tagit bort från startskärmen eftersom jag tidigt placerade den där.

Jag gillar också att Åtgärdscenter listar upp nyinkomna meddelanden från min Länkade inkorg och från Meddelanden överlag, exempelvis när en app har uppdaterats.
  

 

Wi-Fi Sense

wp_ss_20140916_0010Att låta mobiltelefonen leta reda på närmaste WiFi är bekvämt, speciellt när man kommer hem och är i närheten av sin egen WiFi. Jag ser redan nu att mängden Gb som tidigare kördes via 4G har minskat dramatiskt. Det betyder i förlängningen att mina uppskattade Gb per mobilt abonnemang kanske med tiden kan minskas.

Ännu har jag inte drabbats av några problem som skulle kunna vara riskabelt, typ att man hamnar i nåt fientligt WiFi-nätverk. Alltså att nån skapat ett WiFi som distribuerar skadlig kod för mobiler.

  

  

Läsvyn i Internet Explorer 11

imageInternet Explorer 11 har försetts med en ny Läsvy i likhet med den som sedan tidigare finns i Word.

Genom att ställa in läsvyns textstorlek så blir varje artikel en fröjd att läsa. Denna använder jag jämt numera. Läsvyn är dessutom fri från reklam vilket ju är berömvärt i sammanhanget!

Du “tappar” bara på “bokikonen” i adressfältet så förvandlas artikeln du tänkt läsa till njutbar lättläst text.

Eftersom jag är en gammal ordbehandlar-nörd så gillar jag speciellt att läsvyn försetts med ett Seriff-typsnitt typ Times New Roman.

wp_ss_20140916_0008Dessutom softas den”vita” bakgrunden till en för ögat mjuk ton som medför att det inte ens känns jobbigt att ens läsa Jörgen Städjes långa artiklar och blogginlägg på telefonen, he he…

wp_ss_20140916_0003 1Ställ in textstorleken så att den passar dina ögon via Alla Inställningar i Åtgärdscenter – Program Internet Explorer Avancerade Inställningar

Du hittar knappen för “avancerade inställningar” längst ner. I bilden till vänster ser du min nuvarande inställning.

  

Filer

wp_ss_20140916_0011Min senast installerade app så den kan jag inte recensera rättvist ännu, men det lilla jag sett så verkar den lovande. En standard-app som borde funnits på plats för länge sen.

Bra att man kan ändra sorteringsordningen på olika sätt, vilket medför att det blir enklare att hitta olika bilder. Speciellt bra att kunna se alla extra bilder/foton som vissa appar skapar som en typ av mellanstation för den slutliga bilden som appen är till för.

Dessutom händer det rätt ofta att jag tar flera bilder vid samma tillfälle för att på så sätt kunna välja den bästa bilden. Det kostar ju inget numera att “kräma på” med fotograferandet för att fånga den bästa bilden. Då är det bra att kunna se samt rensa direkt efter via appen “Filer”.

För tillfället vet jag inte om jag kommer att hantera denna omedelbara rensning via “Filer” eller via “Foton Alla”, som även den är en ny bra standard-app.

Mer utrymme på startsidan

wp_ss_20140916_0005I och med Windows Phone 8.1 så kan jag utöka antalet appar och snabbvägar på startsidan genom inställningen av startskärmen.

Alla tidigare appar och länkar på startsidan krymps och läggs till vänster på skärmen plus att det skapas två kolumner till om man ser till antalet standardstorlekar av apparna som får plats till vänster.

En fördel i min relativt lilla skärm blir att jag kan öka storleken på exempelvis kalendern så att den visar mer information.

  

  

Kalendern var det ja…

wp_ss_20140916_0012Jo, den har blivit bättre men det saknas en del ännu för att jag ska bli nöjd. Varför kan inte Microsoft förstå att veckonumret är viktigt i Sverige.
Alltså nu när de bemödar sig att göra en svensk version av operativsystemet och därmed även standardkalendern.

Så det blir till slut en brasklapp där jag fortfarande hävdar att jag måste installera extra appar för att få en vettig överblick av mina dagar och veckor. Exempelvis appen “WPhoneCalendar” enligt bilden! Den visar veckonumret utan problem…

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s