Telia är bättre än sina täckningskartor!

På Telias hemsida kan man kolla vilken täckning man kan förvänta sig på valfri plats. Det är bara att ange adress så får man till svar både vad Telia lovar samt en kartbild där man kan se gränser mellan de olika nätens utbredning.

Telia i Bjurs

Just där markören i kartan visas befinner jag mig med min Lumia, min lilla Toshiba Laptop samt mitt mobila bredband.

Lägg märke till två saker i bilden som jag klippt ut idag 27:e augusti

1. Markören befinner sig utanför 4G-området.

2. Telia lovar 4G upp till 50Mbit/s Utomhus!

Jag skriver det här blogginlägget sittandes i en skön stol inomhus via mitt mobila 4G-bredband från Telia med maximalt antal “pinnar” både på Routern av märket Huawei E5756 och via pinnarna på min lilla Toshiba Satellite Pro med Windows 8.1 innanför skalet.

WP_20140827_003Jag är rätt nöjd med det eftersom det passar mina behov.

Våra gäster, som samtidigt kör via samma Router är även de nöjda med hastigheten speciellt med tanke på att en av dem är i kontakt med sitt jobb.

Apropå ingenting så ser du mitt mobila kontor till vänster.

En trevligt “skrivbord” inköpt på IKEA för en lagom påse med pengar. Dessutom sitter jag bekvämt när jag bloggar. Jag höll min Nokia Lumia 820 ovanför skallen riktad nedåt när jag tog bilden.

Roffe
@rigit

2 reaktioner till “Telia är bättre än sina täckningskartor!”

 1. Vad jag kan se på bilden så befinner sig markören på bilden väl inom 4G-området; om du kryssar ur 2G och 3G-rutorna men lämnar 4G-rutan ikryssad kommer du se att området under markören fortfarande är markerat.

  Täckningskartor utgår dessutom alltid från förhållandena utomhus, då det är omöjligt för operatörerna att förutse hur mycket en byggnad blockerar signalerna. Det kan vara allt från obetydligt (vilket du verkar uppleva) till nästan total blockering. Antal pinnar är dessutom inte likvärdigt med vilken bandbredd som är möjlig att uppnå – jag har legat nära max-gränsen med bara ”en pinne”, och även upplevt dålig bandbredd med ”full stapel”.

  Gilla

 2. Tack Daniel, du har helt rätt och jag har fel!

  Det jag uppfattat som 4G är i verkligheten skogsområdet ovanför vårt fritidshus som nästan har samma kulör som 4G-rutan.
  Dessutom lägger Telia ut alla kryss som ”default” när man kollar, vilket är lurigt i sammanhanget. Jag har alltså tolkat kartan som att man ser alla näten i varandra med olika kulör eller svärta. I vårt fall så ser det ut som att vi ligger strax utanför 4G fast vi egentligen ligger helt innanför.

  Jag har efter att ha sett din kommentar i mobilen kollat helt kort på några andra platser i närheten och ser då att det nästan är tvärt om. 4G-området är mer positivt än i verkligheten.

  Jag får fundera några vändor kring ett nytt inlägg i ämnet…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s