Skogsbranden har tydliggjort det massmediala träsket!

Jag har aldrig sett så dålig journalistik som nu i samband med den stora skogsbranden. Jag menar till och med att massmedia bidragit till det kaos som rått de senaste veckorna. Anledningen är att information är den viktigaste delen vid stora katastrofer och det är oerhört viktigt att den är saklig och korrekt.

wp_ss_20140807_0002Det värsta exemplet är nog Expressen som rapporterade följande när vattenbombplanen började jobba. Men det finns som sagt var fler exempel i samma kvalitet, eller snarare brist på densamma.

Jag undrar om alla erfarna journalister hade semester när branden började och att unga amatörer från skvalleravdelningen slängdes in för att fylla ut tidningen med smörja.

Artikelns avslutning är hårresande för att inte säga löjeväckande (se nedre bilden).

När sådana amatörjournalister får framträdande plats i nyhetsmedia så bidrar massmedia till det informationskaos som kännetecknat den senaste tidens händelser. Det här är dessutom inget nytt, det har pågått länge nu varför man lugnt kan påstå följande…

– Tro inte allt du läser! Det är bara en människa med sina fel och brister som tänkt och skrivit.

wp_ss_20140807_0003Så är du intresserad av vad som händer i nyhetsvärlden, läs och ta del av fler media än den favorit som du vanligtvis gillar. Just din favoritblaska kanske är den som är längst bort ifrån verkligheten.

Vad är det nu som är så fel i just denna artikel undrar du säkert?

I artikeln kunde man se en filmsnutt som visar planen som flyger in mot sjön på låg höjd för att försvinna bakom en träddunge.

Planen landar aldrig på sjön!!!

De flyger lågt över vattenytan i full fart medan de fyller sina vattentankar på några sekunder samt lyfter därefter direkt för att flyga tillbaka till skogsbranden samt tömma dessa välfyllda vattentankar över elden. Planen fäller ner nån typ av lucka så att vattnet snabbt fyller planets vattentankar.

Det här vet alla med något sånär tekniskt intresse för flygverksamhet samt nyheter från andra skogsbränder genom åren.

Dessutom kan man av filmen tydligt se att planen inte flög i någon tjock rök när de flög in över sjön.

En som även beskrivit bristerna i massmedia är Simon Nyman från Avesta i en debattartikel i Aftonbladet.

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s