Varför är kalendern i Windows Phone 8 så spartansk?

Det är en bra fråga, som det brukar heta, men jag har en teori som kanske förklarar varför man som privatanvändare retar sig på just kalendern samt att man tvingas installera extra appar för att kunna hantera sin mobila kalender.

wp_ss_20140729_0005Jag kanske ska understryka att jag fortfarande väntar på Windows Phone 8.1 som enligt Nokia.se fortfarande testas, så jag kan ännu inte verifiera om det dykt upp några förbättringar. Men jag tror att följande förklaring även kommer att gälla nästa version.

Det är skillnad på företagsanvändare och privatanvändare av Windows Phone 8!

Skillnaden består i att företagsanvändare enbart använder den mobila kalendern som en visare (eng: Viewer) mer än som en aktiv app. Kalenderuppdateringar, bokningar och inbjudningar med mera, gör man som företagsanvändare i Outlook och mer sällan i mobilen! Därför inser inte företagsanvändare typ anställda inom Microsoft och därmed utvecklarna av standardkalendern, att vi privatanvändare av WP8 har ett större behov av fungerande total funktionalitet i vår lilla mobila kalender-app.

Den viktigaste skillnaden är att företagsanvändarna ser de grafiska presentationerna i Outlook, vilka följaktligen helt saknas i standardkalendern i WP8! Därför upplever jag standardkalendern i WP8 som nästan värdelös.

Anledningen är att för företagsanvändare så är WP8 en del av applikationen Outlook/Exchange! För privatanvändare så finns inte Outlook/Exchange så kalendern i WP8 är den enda platsen att köra sin kalender! Skillnaden är enorm!

imageJag är övertygad om att leverantören Microsoft inte inser att vi privatanvändare behöver kunna göra allt det som företagsanvändare gör i sin stora avancerade applikation som här kan kallas Outlook/Exchange/WP8. 

Så jag är enig med Satya Nadella när han säger att Microsoft tänker slå ihop alla större Windows-versioner för att istället satsa på ett enda operativsystem. Rätt så! Först då får vi en standardkalender i WP8 värd namnet!

Om jag hade direktlina till Microsoft så skulle jag föreslå Microsoft att slå av sina Exchange-servrar samt avinstallera Outlook hos alla ett par veckor samt köra kalendern i WP direkt mellan mobilerna. Först då skulle enskilda inom Microsoft förstå vad jag menar.

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s