Hur bra är Telias Mobila Bredband i 4G?

I reklamen för Telias mobila bredband på Telias hemsida telia.se sägs att man kan surfa upp till 100 Mbit/s (Megabit per sekund) med deras mobila 4G-abonnemang. Men hur ser verkligheten ut “på landet” exempelvis i Bjursås, två mil norr om Falun? Alltså en av Stockholms närmaste skidbackar under vinterhalvåret?

Telia mobilt bredband

Det varierar enligt min mening och visar enligt Bredbandskollen.se att det är skralt med hastigheten. Jag har satt mitt mätvärde till 20-100 Mbit/s mobilt vilket medför att så gott som samtliga mätningar pendlar mellan dåligt och godkänt. Bästa uppmätta värdet är följande.

Bredbandskollen Bjurs 4G-modemet

Vilket blir GODKÄNT fast på den nedre delen av skalan.

Telia Bra eller dåligt

Det vanligaste värdet ligger nämligen runt 20 Mbit/s både uppåt och nedåt. Men hastigheterna varierar som en flaggstång i full storm. Dessutom krävs att man befinner sig på rättplats i byn för att överhuvudtaget ha kontakt med Telias 4G-nät.

Jag har tur som har fritidshuset på rätt plats plus att jag i mitt surfande inte är av det våldsamma slaget. Så 20 Mbit/s är för min del för närvarande acceptabelt.

Nu ska det väl även sägas att Telia för närvarande bygger ut sitt nät så en förhoppning vi har här i Bjurs att det mobila nätet ska bli bättre vad det lider.

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s