Mobilt bredband från Telia, Huawei E5776

Nu har jag skaffat, eller snarare uppgraderat, mitt mobila bredband från Telia. Jag hade tidigare en liten USB-dongel med “bara” 3G men fann efter en massa tester att jag med fördel kan köra 4G på landet.

Såhär gjorde jag för att besluta mig för anskaffning av en 4G-router.

Först handlar det om att ta reda på vad man kan få i form av hastighet.

imageTelia har täckningskartor där man till och med kan knappa in sin adress för exakt besked. Sökningen levererar till och med postadress så beskedet verkar “på papperet” tillförlitligt.

Bilden till vänster visar vad jag kan förvänta mig av den exakta plats där jag vill surfa på Internet, alltså 4G!

Skriv in din adress i sökrutan samt klicka på “Sök”.
Från start har Telia lagt in Stureplan 8.

image

Sen är det dags att beställa det mobila bredbandet. Använd följande “klickväg” för att komma till beställningen.

www.telia.se
Handla
Till bredbandssidorna (under rubriken Bredband (med liten text))
Mobilt bredband låter dig surfa var du än är
Telia Mobilt bredband (Alltså för min del)
Köp

imageKlicka lugnt på “Köp” eftersom det är ett antal valmöjligheter som återstår innan du slår till och beställer. Bland annat ska du välja hur många Gb som du tror att du kommer att göra av med per månad. Vidare, bindningstid samt pristillägg för modemet.

Jag valde att binda mitt abonnemang på 12 månader samt att betala modemet direkt. Summa summarum för min del 299 spänn per månad eftersom jag dessutom valde 20 Gb per månad.

Att jag valde 20Gb beror på att modemet klarar 10 samtidiga prylar som mobiler, surfplattor samt PC. Ibland kommer ju vänner och familj upp och då kan det blir några stycken som sitter och glanar i sina skärmar.

Jag vill med det här inlägget få dig att ta reda på allt på egen hand hos den operatör som du föredrar.

Alternativet att prata med en telefonsäljare är enligt min erfarenhet ett elände. Telefonsäljaren ska ha sin provision så den delen tillkommer ju alltid eftersom det är så de motiverar sin existens. Med andra ord, telefonsäljare blir alltid dyrare än när du kan leta information, fundera, prata med andra samt efter en tids funderingar bestämma hur du vill ha det. Dessutom kan säljarna inte ditt behov samt struntar i vad du egentligen behöver.

För min del så hade Dialects säljare vant mig vid att betala drygt!!! 300 spänn per månad i tre år för ett mobilt bredband (USB) som jag i princip aldrig använde. Under två år dessutom med ett skitmodem. Så en trehundring känns inte blodigt för min del.

Därför, max bindningstid 12 månader!!! Det händer massor inom ett år inom den här marknaden.

Återstår att dra till landet och testa. Hemma i Märsta funkar det klockrent efter att ha satt om modemet från “Auto” till att enbart koppla upp 4G. Auto betyder att det kan hoppa mellan 2G, 3G och 4G med sämre svarstider som resultat.

 

För övrigt anser jag att…

 • det inte finns några smarta klockor och kommer heller inte att finnas i framtiden. Åter har nån idiot skapat ett begrepp som är idiotiskt. Handledsdatorer är vad dessa prylar är och inget annat till skillnad mot “Moraklockor” som ju är ett “golvur” av äldre årtal och som på korrekt svenska talar om vad det är för pryl.
 • min Citizen Eco-drive är en smartare klocklösning än alla numera lanserade varianter. Mitt ur behöver nämligen aldrig laddas eller få nytt batteri eftersom urtavlan är en liten solcell som ständigt laddar “batteriet” i klockan. Därav namnet “Eco-drive

Roffe
@rigit

4 reaktioner till “Mobilt bredband från Telia, Huawei E5776”

 1. Hmm
  Det ser ut som att jag köpte Telias sista Huawei E5776…

  Den finns nämligen inte längre som beställningsalternativ via länken ”Köp” i mitt inlägg.
  Istället finns ZTE MF910 som alternativ. Varför Telia bytt mobil router vet jag i nuläget inte. Men det verkar vara samma prestanda och samma pris. Läs mer via…

  https://www.telia.se/privat/adminpackage/setupPackage.do?productRef=/privat/bestall/bredband/produkter-tillbehor/ZTE-mf910.product#1

  Gilla

 2. Hur kommer det sig att du valde Telia? Telia har ju inte ett bra mobilt datanät – de har problem med 3G-nätet och ligger efter med 4G utbyggnaden. I dagsläget lever Telia endast på gamla meriter.

  Gilla

 3. Lucas, vad har du läst den informationen?

  Jag känner inte igen mig helt enkelt. Det enkla svaret på din fråga är att jag varit kund hos Telia i massor av år och det är väl som så att ingen stannar kvar hos en leverantör som inte levererar. Så det enkla svaret är att jag aldrig varit missnöjd med Telia som mobiloperatör.

  Ett exempel var när 3 och Tele 2 annonserade om 4G?!? Då hade jag redan 4G sedan en tid via Telia. Sedan kom det information om att det kom iPhones med 4G. Då hade jag redan haft min Nokia med 4G-abonemang hos Telia sedan en tid tillbaka.

  Ett bevis för att min upplevelse stämmer är att Telia på sin hemsida frankt påstår att Telia var först i världen med 4G. Jag har svårt att tro att Telia skulle ljuga om en så viktig detalj. Dessutom har jag inget minne av att 3G skulle varit problematisk hos Telia.

  Vad jag menar är, det är skillnad på rykten och ”trollens” envetna gnäll samt faktisk upplevelse som kund!

  Läs första meningen under rubriken som börjar med ”Innovativa tjänster med hög kvalitet…” via
  http://www.telia.se/privat/om/telia

  Sedan tror jag idag att samtliga operatörer i Sverige av idag är ok. Skillnaderna i ”vem som är bäst” varierar över tiden. Därför testar jag om ”min” operatör klarar av vad jag vill att de ska leverera. Exempelvis så fann jag för ett år sedan att Telia inte ens hade planer på 4G-utbyggnad där vi har vårt fritidshus. En massa tjat och bloggande så har vi idag 4G där uppe i Dalarna som kan både bli billigare och snabbare. Men för tillfället är det bästa alternativet för egen del.

  Sen skriver jag i min blogg på sådant sätt att kanske någon på Telia tar till sig den kritik och upplevelse som jag som kund framför. Men om det vet jag ingenting.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s