Spara kvittot för vanliga köp i 3 år!

En vanlig missuppfattning är 10 år, men det är inte hela sanningen. Det beror på, som det brukar heta. För vanliga köp som konsument så är det en bra idé att spara kvittot i tre år. Alltså beviset att du äger prylen eller varan du köpt samt att du betalt den.

Men att spara papperskvitton är inte så lätt. Dåligt tryck, papper som åldras o.s.v. plus att du måste ha en samling papperslappar liggande någonstans som ser ut som en samling skräp. Då är det bättre att ha en digital kopia av bra kvalitet.

Det finns två bra skäl till varför du bör spara kvittot i 3 år

1. Kvittot bevisar ditt köp och hjälper dig när du ska klaga inom 3 år

Om du vill klaga på en vara eller använda garanti, öppet köp eller bytesrätt du fått av en butik måste du kunna bevisa att du har köpt en viss vara i butiken, när du har köpt den och till vilket pris. Ett kvitto är det enklaste sättet för dig att bevisa detta. Om du inte längre har kvar kvittot måste du på något annat sätt kunna bevisa ditt köp.

2. Efter 3 år kan ingen längre kräva dig på betalning

Om en säljare som du köpt något av, eller som har utfört en tjänst åt dig kräver dig på betalning inom tre år efter köpet eller efter det att arbetet utfördes, måste du kunna bevisa att du har betalat. Men efter tre år preskriberas fordran, och du behöver inte betala.

Slutsats

wp_ss_20140701_0001Så en digital kopia på ditt kvitto förenklar betydligt att hålla reda på dina kvitton. Dessutom är det väl bra att veta hur gammal din pryl är, speciellt när det gäller mobiler, datorer eller andra elektroniska prylar.

Så nu vet du varför jag skrev om Office Lens i föregående inlägg.

Vill du veta mer detaljer om kvittot och antal år, så har konsumentverket en bra beskrivning. Läs här…

Sen vet jag i dagsläget inte om appen “Sparakvittot” ger så mycket mer för min del. Idag är det för få butiker som är anslutna, men tanken är god. Att helt slippa papperskvitton är ju rätt väg att gå även om lösningen med “Sparakvittot” idag är en omständlig process som inte passar oss slarviga konsumenter. Det måste helt enkelt vara enklare!

 

 

För övrigt anser jag att…

 • “SmartPhone” är ett korkat begrepp. Ett bättre begrepp som med fördel kan återanvändas är det gamla begreppet “Handdator”. För dig som inte va med på den tiden så var det då i princip bara telefondelen som fattades på dessa praktiska små datorer.
 • även “Appar” är ett larvigt begrepp. Som att det är något nytt inom IT. App är en förkortning på applikation och var förr ett samlingsbegrepp för ett antal program som tillsammans hanterade en bestämd funktionalitet. I handdatorer är dessa “appar”  helt enkelt program.

4 reaktioner till “Spara kvittot för vanliga köp i 3 år!”

 1. Mobiler med t.ex Android och Sailfish är ju helt klart handdatorer med telefonifunktion så det har du rätt i.

  Windows och IOS-mobiler saknar tyvärr lite funktionalitet för att få kallas handatorer.

  Filhanterare, Installera valfritt program från valfri källa, Att kunna välja vilket program som skall användas för att öppna vald fil osv osv.
  Dessa telefoner är ju lite som de där småbarnsdatorerna Toys’r us sålde där barnen endast kunde göra saker tillverkaren bestämt på det sätt tillverkaren bestämt.

  Ett av mina kusinbarn var mäkta stolt över sin ”riktiga” dator och blev skitsur när ett annat lite äldre barn påpekade att det bara var en leksaksdator.
  ”Men jag kan starta program precis som pappa kan göra” skrek den stackar ungen med tårarna rinnande.
  Köpte ingen leksaksdator till mina ungar pga den incidenten.
  Det fick ärva mina gamla burkar istället.
  Det gick ju fint att köra TSR Basic och senare Dark Basic och click’n play på dem så ungarna kunde göra egna spel och program.

  Just nu har vi en hel generation av ungar som tycker att leksaksdatorerna med Windows och IOS duger.
  ”Jag kan köra appar precis som på en riktig handdator”

  Gilla

 2. Fö gäller det inte i Sverige omvänd bevisbörda.
  Det gäller för en åklagare att bevisa att prylen du innehar är stulen alt obetald.
  Som privatperson behöver man aldrig spara ett kvitto av den anledningen.
  Om en säljare vill dra en inför domstol måste denne kunna bevisa att du inte betalat.
  Du behöver bara säga att du betalat och att du inte har något kvitto.
  Om ditt resonemang gällde skulle de där skrupelfria bluffakturebrottslingarna stämma privatpersoner i parti och minut men de kan de inte.

  Skatteverket ville ju för några år sedan att det skulle stiftas en lag om att vi var tvungna att ta kvitto när vi köpte saker men det gick inte pga löjliga petitesser om europakonventionen om mänskliga rättigheter och rättssäkerhet bla.
  Istället kom lagen som tvingade killen i tidningskiosken att varje dag fråga sina stammkunder som köpte kvällstidningen 365 dagar om året om de ville ha kvitto trots att de svarat nekande de senaste fem åren varenda dag.

  Jag personligen tar aldrig ett kvitto om det inte är garantier.
  Restaurang, taxi osv. Räkna upp ca 10%, runda av och släng fram kontanter.
  Matvaruaffären får ju ingen dricks men inte heller där brukar jag ta kvitto om det inte är något det kan vara fel på..

  Jag menar, skulle t.ex du börja kräva betalning en gång till av alla som inte tar kvitto skulle det snart nog tvittras och det skulle finnas en fin tråd på flashback där rådet lyder ”När du beställer en bulle så säg till att du inte vill ha Roffe”

  Gilla

 3. Ha ha ha…
  Där fick du till det! Den bjuder jag på LOL.
  Naturligtvis tar inte heller jag kvitto på alla köp utan enbart på sånt som kan gå sönder, som det finns garanti på, o.s.v.
  Ville bara visa på med kvittoexemplet hur bra appen även hanterar en funktionalitet som i annat fall kräver in massa manuella inställningar oavsett mobil-OS.

  Gilla

 4. Det är ju sant.
  Titta hur det ser ut i kommentarerna så fort någon tar upp Iphones tillkommakortanden.
  Där har vi verkligen tårar i ögonen
  ”Jag behöver inte utbytbart batteri” ”Jag behöver inte minneskortsplats” ”Varför måste ni som hatar Iphone skriva här. Jag hoppas du blir bannad” osv.
  Är rätt likt mitt kusinbarns reaktion.
  Titta i :
  idg.se/2.1085/1.568642/samsung-i-reklamattack-mot-apple?articleRenderMode=listpostings

  Tänk sedan några st med samma mentala nivå som ett femårigt barn som blir så personligt kränkta när favoritprylens brister belyses att de måste ta till personangrepp.
  Jag kan inte hjälpa att jag skrattar högt när jag läser en del kommentarer och ser framför mig kusinbarnet skrika ut dem och stampa i golvet.
  Humor på hög nivå

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s