Windows 7 eller Windows 8.1?

Är det någon riktig fart på uppgraderingarna från Windows 7 till Windows 8.1? Jag vet inte, men jag har mina tvivel efter att ha kollat vad det kostar sambon att uppgradera från Windows 7 Home Edition till motsvarande Windows 8.1.

Pris windows 8

Ovanstående bild har alltså skapats av programmet Uppgraderingsassistenten som kollar om det överhuvudtaget går att uppgradera datorn. Alltså om man väljer att ladda ner via nätet samt betala och installera från Microsoft.se.

Drygt 1000 spänn för att bara byta operativsystem!

Vill jag dessutom ha Pro-versionen (Professional) så saknas det bara 491 spänn till att köpa den dator som jag tvingades köpa efter mitt datorhaveri. D.v.s. jag hade inget val eftersom inga åtgärder hjälpte att få igång gamlingen igen.

Sambon sa NEJ med eftertryck!

Hon är dels van vid Windows 7 på sin relativt nya Laptop och ser ingen vits med att slänga iväg en dryg tusenlapp för att “bara” få ett nytt operativsystem. Jag tror att många tänker likadant.

Nu är det dessutom som så att hon är en av de tusentals anställda inom Landstingsvärlden som på jobbet tvingas jobba med Windows XP. Så hon kan bedöma värdet av att använda olika versioner av operativsystem.

Funkar det då att köra Windows 8.1 på en “vanlig” Laptop utan pekskärm undrar du kanske? Jo det går alldeles utmärkt påstår jag idag eftersom jag kör min nya Laptop utan att använda pekskärmen.

Om min gamla Laptop inte hade kraschat, plus med den nya erfarenhet jag har idag av Windows 8.1, så hade jag själv uppgraderat, vilket inte var fallet tidigare. Jag såg ingen vits. Men jag ser idag att det finns detaljer som blivit mycket bättre.

Jag upplever exempelvis Backup, eller “Filhistorik” som den heter i Windows 8.1 som enklare och stabilare. Jag har den igång hela tiden och märker faktiskt ingenting. Filhistorik bara rullar på mot min externa HD.

Ett annat exempel är att min nya dator startar mycket snabbt i jämförelse med min gamla Laptop men jag vet inte varför. Alltså om det beror på hårdvaran i datorn, Windows 8.1 eller en kombination av dessa. 15 sekunder tills jag kan logga in plus ytterligare 15 så är jag igång. 30 sekunder kanske verkar lång tid på papperet men skillnaden mot Windows 7 och en äldre dator känns enorm. Jag har ju ingen racer som sagt var, utan en liten billig elvatummare.

Slutsatsen idag med de priser du ser ovan är att det inte är självklart att uppgradera från Windows 7 till Windows 8.1. Det kanske är bättre att köpa en ny dator med pekskärm och Windows 8.1?

Roffe
@rigit

3 reaktioner till “Windows 7 eller Windows 8.1?”

  1. Det är väl om man är spelentusiast som man vill ha windows 8.1? Själv kör jag Windows 7, Ubuntu / Zorin och Android. Det går hur bra som helst. 🙂

    Gilla

  2. I och med Windows 8 så hibernerar Windows systemsessionen (alltså alla basfunktioner) vid nedstängning, vilket ger betydande prestandavinster vid uppstart eftersom alla systemprocesser kan väckas till liv där de var samt att ingen ny hårdvara behöver sökas efter vid uppstart. Skälet till detta är att Microsoft räknar med att 99.9% av alla uppstarter sker med samma hårdvara som förra gången, vilket nog kan anses rimligt, speciellt på en bärbar dator eller surfplatta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s