Mobilt Bredband?

Snart är det tre år sedan som jag avtalade en ny period för ett mobilt bredband hos Telia. Ombud per telefon var Dialect. Gissa om jag ångrar den affären. Dialect “lurade på mig” en period på tre år. Hur kunde jag vara så jäkla ouppmärksam. Det går dessutom över min horisont att jag medvetet skulle accepterat en så lång bindningstid. Nåja gjort är gjort.

Summerar man det hela så sitter jag med en USB-dongel som jag inte använt på minst ett år. Jag har under de tre åren varit bunden att betala en fast månadsavgift på 349 spänn!

I affären så fick jag även en pekplatta, första versionen av Samsung Galaxy Tab (7 tum), som funkade bra den första tiden. Dessutom hade den plats för ett SIM-kort så jag kunde alltså surfa på stan. Denna jävla surfplatta har jag inte använt på över ett helt år samt betalar fortfarande av den! Den blev ju gammal redan efter ett drygt år! Jag försökte gilla läget men blev aldrig vän med operativsystemet Android. Innan jag fick den kunde man läsa i IT-blaskorna om hur jäkla bra just denna nya lilla pekplatta från Samsung var. Så slutsatsen av det är. TRO INTE PÅ ALLT DU LÄSER!

Det som irriterar mig idag är att jag inte behövde eller aldrig kommer att behöva en platta med inbyggt mobilt bredband (eget SIM-kort). Alltså ofta den dyrare versionen av en pekplatta jämfört med en likadan som bara kan WLAN! Anledningen är för min del att jag har en Nokia Lumia 820 samt 4G-abonnemang. Det finns nämligen en funktion i denna eminenta lur som heter Internetdelning! Alltså mobilt bredband!!! Telefonen dyker upp i WLAN-plattan som en WLAN-router. Skaffar jag en platta längre fram så ska det vara en med bara WLAN. Oftast sitter man ju hemma och surfar eller bloggar och ytterst sällan gör detta ute på stan. Och blir det på stan så har jag ju min telefon med mig redo för internetdelning! Den klarar ju dessutom 8 samtidiga prylar så man kan ju bjuda en och annan turist på Internet sittande på en parkbänk.

Slutsatser:

1) Avtala eller köp aldrig nåt per telefon! Uppsök istället en butik och ta tid på dig!

2) Spara ihop till prylen du vill ha. Ökad månadsavgift blir med tiden surt när du på slutet betalar för nåt som du inte längre använder. Teknikutvecklingen går nämligen med en rasande fart.

3) Uppsök en butik där du kan känna och klämma på plattan. Köp via nätet är kanske billigare men opersonligt plus att du köper grisen i säcken! Det blir besvärligt när det strular helt enkelt, istället för att ta plattan till butiken, dänga den i disken samt stirra säljaren i ögonen och säga “Hörrö, du, du, nu jävlar ska du lyssna…

4) Försök så långt det går att ta reda på hur dina olika prylar kan samverka. Typ, som i mitt fall ovan. I mitt fall funkar ju Internetdelningen i Lumian för alla WLAN-prylar, alltså även min Laptop!

Det ska bli skönt när de tre slavåren är slut. Bara nån månad till…

Rolf Granlund
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s