OKQ8 har kört i diket!

OKQ8 Häggviksrondellen verkar bli en följetong för min del. Nu vet jag dessutom lite mer! Det är inte nattsäljarnas fel eller ovilja att göra ett bra jobb. Det är OKQ8s rigorösa regelverk som är felet och som troligtvis någon på central nivå kallar för kvalitetssystem. Lite som SAS på 70-talet innan Jan Carlzon dundrade in och släppte lös personalens fantasi och vilja att ta ansvar för sin egen arbetssituation. Jag var med så jag såg vad som hände! Underbar tid!

Jag har alltså intrycket av att OKQ8 gjort det klassiska fel att skapa ett byråkratiskt toppstyrt system med regelverk som inte har något med kvalitetssystem att göra. Jag kan bedöma det dels för min tid under 80-talet inom SAS dels för att jag jobbade med kvalitetsutveckling under större delen av 90-talet.

OKQ8 tillåter inte att nattsäljarna (De kallas för det även inom Statoil) att släppa in andra än polisen! Jisses, vi inom Taxi som inte ens är beväpnade!

Så är det! Släpper nattsäljarna på OKQ8 in någon annan, exempelvis vi nattförare inom Taxi, så riskerar OKQ8s nattsäljare att få sparken! I Häggvik vimlar det dessutom av övervakningskameror som följer personalens alla steg. Där vågar de knappt peta sig i näsan eftersom chefen dan efter kan se det.

Då OKQ8 faktiskt är den bästa anläggningen i Stockholm idag rent tekniskt så åker jag trots allt dit då och då i alla fall. Speciellt just nu bra eftersom jag varje gång är ensam kund där på nätterna (he he, symptomatiskt!). Pratsam som jag är så lockar jag ur personalen och andra både det ena och det andra. Det jag fått höra sammantaget under längre tid är exempelvis

– Det är inte kul att få skäll av 8 kunder av 10 för att jag inte får släppa in kunder nattetid.

– Jag skulle kunna sälja massor om jag bara fick släppa in kunder under eget ansvar!

– Jag är färdig med den här macken, jag har sagt upp mig efter bara en månad.

– Dålig service inom OKQ8 sitter liksom i väggarna.

Eller för att citera Hasse & Tage från förr…
– Släpp fångarna loss, de e vår! (Fångarna, det är OKQ8s Nattsäljare det, åtminstone i Häggvik)

Verkar som om OKQ8 har sin egen försvarsminister som borde avgå…

Rolf Granlund
@rigit

3 reaktioner till “OKQ8 har kört i diket!”

 1. Hej Rolf,

  Medarbetarna är vår viktigaste resurs och deras främsta uppgift är att ta hand om dig som kund.

  Centralt fokuserar vi på att säljarnas arbetssituation skall vara så trygg och säker som möjligt, därför använder vi oss av försäljningslucka precis som de flesta av våra kollegor i branschen också gör nattetid vid ensamarbete. Arbetsmiljöverket tolkar också lagen precis som vi gör och det gäller alla bemannade stationer i branschen. Du har säkert stött på det någon annan gång förutom hos OKQ8?

  Vi förstår att det innebär olägenheter för våra kunder nattetid men vi hoppas verkligen att få förståelse för våra medarbetares trygghet, för det är vad det ytterst handlar om. Det är absolut inte fråga om att vissa kan släppas in och andra inte.

  Vi skulle önska att det inte skulle behövas sådana här lagar och regler men vädjar till dig som kund att ha förståelse och acceptera att vi alla måste tänka på våra säljares säkerhet och följa lagen.

  Hans Liljeblad
  Hälsa, Miljö & Säkerhet
  OKQ8

  Gilla

 2. Tråkigt standardsvar som jag faktiskt förväntade mig av just er på OKQ8. Självklart stödjer jag innebörden om säkerhet för personalen. Som Taxiförare nattetid så tar jag risker körning för körning så jag är fullt medveten om vad det handlar om.

  Det jag pekar på är att er personal känner en rädsla för att göra fel gentemot företaget OKQ8 vilket får rent ut sagt fåniga konsekvenser. De flesta Statoilmackar har samma problemetik och hotbild men lämnar utrymme för personalen att agera efter eget förnuft och servicekänsla. I alla fall har jag det bestämda intrycket. Där kommer kunden i första rummet och ett välkänt taxibolag i Stockholm är inget att vara rädd för, eller hur? Så min egen personliga relation med nattpersonal på våra mackar i Stockholm skiljer sig åt från mack till mack. Vi inom Taxi är helt utelämnade till de offentliga toaletter som finns nattetid och vi får inte enligt våra regler göra det i naturen, vilket blir konsekvensen av OKQ8s regida regelverk i bjärt kontrast till Statoil och Shell/Seven Eleven.

  Att jag är gruvligt besviken på just OKQ8 i Häggvik beror på att just ”mitt garage” är i närheten av just den macken, så vi har länge väntat på att er gasdrift skulle komma igång. En form av viktig bas för vår verksamhet helt enkelt. Men så är inte fallet, än så länge väljer jag att skriva eftersom jag fortfarande hoppas på en förändring för vår del. Själv handlar jag exempelvis frukost när jag går av mitt nattpass och gillar skarpt er tvättanläggning. Men en kund är en kund och en missnöjd kund väljer andra alternativ vilket medför att ni på sikt kommer att ha få kunder i Häggvik. Jag vill tro att ni har helt andra ambitioner med just den anläggningen men då får ni faktikt ändra atityd gentemot kunder som kan bli trogna och frekventa kunder. Dessutom finns det trygghet för er personal att ha stort kundunderlag kontinuerligt. Vi nattarbetare håller för det mesta ihop och stödjer varandra. Dessutom är det trevligt att pausa på mackar där man bemöts med respekt och tillit vilket just nu inte är fallet på OKQ8 Häggvik.

  Gilla

 3. Tack för förtroendet. Inatt släpptes både min kollega i åkeriet och jag in i Häggvik efter att vi båda tankat gas. Handlade lite frukost samt lite till och småpratade helt kort med den unga tjejen som släppte in oss. Vi kommer tillbaka. Valde att inte snabbtvätta inatt men återkommer en annan natt. Nu funkar OKQ8 som den ska för oss nattförare inom Taxi Stockholm. Tack för det!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s