Vem/vilka köper Volvo C30 Electric?

Snygg reklam som andas framtid och inga utsläpp, när man kör! Men hur är det med den el som producerar den el som måste till för att ladda bilen? Tänker en vända på Tyska kolkraftverk. Läser inlägget http://blogg.idg.se/stefansview/2011/08/22/el-ar-inte-en-energikalla/#blogContent där initierade analytiker diskuterar. Intressant!

Men hur blir det att äga och ha en Volvo C30 Electric?

1. Går 15 mil på en laddning!

2. Måste laddas i 7 timmar mellan körningarna!

3. Liten bil!

4. Har ännu inte stött på någon apparat där batterierna varar för evigt = bilens livslängd?

Har man bara den bilen i familjen så kan man bara använda den i stan till och från jobbet. Att åka till stugan i Dalarna blir som en återgång till tiden då vi hade häst och vagn. Alltså då hästen måste vila efter halva vägen vilket betydde övernattning för passagerarna.

Så ska man åka till Dalarna i Volvo C30 Electric så blir det att ta in på något övernattningsställe i höjd med Gävle innan man dan därpå kan åka vidare. Samma procedur när man ska hem!

Inser att man måste ha två bilar om man skaffar sig Volvo C30 Electric, en sån där som går på Diesel eller bensin! Som man kan åka hela vägen på en tankning med. Biogas är även det inte att tänka på eftersom det inte finns en enda Biogasmack i hela Dalarna. Får då åka gamla riks70 samt tanka i Sala som är närmaste tankställe. Eller finns det månne en Biogasmack i Gävle?

Så slutsatsen blir väl att enbart de som har råd samt har parkeringsplats för två bilar kommer att köpa Volvo C30 Electric. Samt kommunerna för sina transportbehov av anställda inom kommunen samt för små försändelser som man inte skickar med posten eller lastbil som körs på Diesel.

Man får hoppas att man kan fälla baksätet i C30:n så att ägaren får med sig golfprylarna till och från golfbanan.

Sen är det då den slutliga frågan

Vad kommer det att kosta att byta ut batterierna när de börjar ta slut och kommer ner i körbar sträcka så att man inte kan åka till och från jobbet längre. Då kanske det är bättre att köpa en helt ny bil som är utrustad med Vätgascell. En sån där som driver bilens elmotorer utan batterier. Typ Honda Clarity! Men då finns det väl inga vätgasmackar alls? Inte ens i Stockholm.

Eller hur gick det med bilarna som skulle köra på Koskenkorva? Alltså alkohol?

Som det ser ut just nu med besluten i Riksdan och den inhemska produktionen av bilar och tankställen så blir det väl att stanna hemma i Märsta i framtiden. Alltså de beslut som aldrig tas för oss bilister och bilkonsumenter samt de som ska skapa den framtida familjetransporten.

Jag bara undrar…

Rolf Granlund
@rigit

11 reaktioner till “Vem/vilka köper Volvo C30 Electric?”

 1. Detta blogginlägg var då himla gnälligt! För det första så är det miljövänligare att köra på tysk kolel än på bensin. För det andra är påståendet irrelevant från början, eftersom Sveriges elmix är så gott som CO2-neutral. Dessutom så byggs det ut vindkraft i hög takt.

  Att bilen är för liten för dig är väl inte intressant för oss andra? Det finns bevisligen en stor grupp människor som tycker att C30 är just lagom stor, eftersom de köper den i bensinversion, inte sant? Kom ihåg att batterierna inte stjäl någon plats från passagerar- eller bagageutrymme.

  Och hur är det med geografikunskaperna? ”Stanna i höjd med Gävle”? Men då är du ju redan framme vid din stuga! Gävle ligger faktiskt norr om t.ex Falun, sörru! Men du kanske aldrig varit norr om Kungsängen..?

  Gilla

  1. Stor humor Tomas Tengner. Ta fram en karta så ser du att Falun ligger nästan exakt väster om Gävle. Dessutom har ”nya” motorvägen till Gävle medfört att jag sparar in ca 20 minuter att åka den vägen från Märsta till dit jag ska i Dalarna mot att åka gamla Riks70 eller över Gysinge. Du kan ju dessutom kolla in var Kungsängen finns i förhållande till Märsta så lär du dig att jag till och med bor längre norrut än Kungsängen.
   Hur gick det med ämnet geografi i skolan Tomas Tengner?

   Gilla

  2. Medan du har kartan framme så kan du ta dig en funderare på hur det kommer sig att Volvo satsar på en bil som enbart når 15 mil i ett land så avlångt som Sverige. Dessutom hjälper alla krafter i det här landet till att montera ner vårt andra företag som bygger bilar. Så det återstår att snegla på Koenigsegg om man ska komma någonstans i framtiden. Alltså om man vill köra närproducerat. Annars blir det att köpa tyskt eller japanskt i framtiden. Tyskarna satsar på gas (Rysk naturgas) och japanerna på Värgascelldrift. Till och med AGA som levererar ”Biogas” till Statoil måste idag blanda ut sin Biogas med x % naturgas för att möta efterfrågan bara i Stockholmsområdet.

   Gilla

 2. Nu är ju inte C30 Electric den enda bil som Volvo producerar. Utöver snåla dieslar och andra konventionella bilar, så kommer snart en V60 laddhybrid. Med den kan du köra på el i stan, men även köra till Falun t.o.r två gånger utan på en tank+laddning.

  Gilla

 3. Det jag vänder mig mot är Volvos konstiga miljösatsning. När VW och Mercedes satsar på Gasdrift och Japan på Vätgascell så skapar Volvo en batteridriven bil som bara går 15 mil. Jag menar att man ska satsa på förnyelsebara drivmedel typ Biogas och/eller Vätgascell. Men jag anar den nye ägarens direktiv där en 15 mils batteribil kanske går hem i de Kinesiska storstäderna.
  En bra indikation om vart en åtstramning av miljökraven leder till i dagens läge är de från myndigeterna hårda mijökraven på Arlanda. Eftersom jag kör Taxi i Stockholm så ser jag att det fått effekt på bilparken. Kösystemet prioriterar fram dagens miljöalternativ såtillvida att gasdiften ligger på topp och ligger före exempelvis Toyotya Prius på grund av att den hybriden går på alternativet batteri/bensin och inte på batteri/gasdrift.
  Vill man något för framtiden så är det idag enbart Biogas samt senare Vätgascell som är de framtida alternativen för renare bilpark. Vätgasdrift är ännu i sin första utvecklingsfas men verkar vara den enda vägen eftersom Vätgascellen är ett eget kraftverk som driver bilens elmotorer. Avgaserna från Vätgascellen är dessutom enbart H2O.

  Gilla

 4. @Anakin
  Jag har aldrig bensindunk med mig i bilen och har fått soppatorsk en gång på över 40 år. Om det eventuellt skulle inträffa så går det att bli bogserad till närmaste mack.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s