Ny tolkning av symboliken i Davidsstjärnan?

Har du läst Dan Browns böcker och symboltolkaren Robert Langdons tolkning av Davidsstjärnan eller symbolen för Judarna och judendomen?

Jag fastnade omedelbart för symboltolkningen som Robert Langdon beskrev. Att den består av två trianglar som liggande på varandra bildar en sexkantig stjärna. Den ena stående på en spets och symboliserar kvinnans sköte och den andra tvärt om och symboliserar ollonet på mannens könsorgan. Om tolkningen har relevans eller inte låter jag vara osagt men förlängningen har medfört att jag numera ser davidsstjärnan som en symbol för manligt och kvinnligt i gemenskap. Vidare ser jag numera stjärnan som en symbol för jämlikhet där de båda könen på jorden är i symbios med varandra.

Om tolkningen är rätt eller inte vet jag alltså inte men jag tycker att min tolkning är vacker, speciellt med bilderna från Hitler-Tyskland i färskt minne från min ungdom där alla judar tvingades bära Davidsstjärnan på bröstet som en symbol för ett lägre folkslag i Hitler-Tyskland och nazisternas koncentrationsläger.

Jag hoppas att ovanstående inte väcker anstöt hos någon speciellt inte hos ni som är judar och läser det här. Jag ville bara väcka och påminna om en symbol som jag numera ser med nya ögon tack vare en rollfigur i en roman av en amerikansk författare. Jag tycker min nya tolkning är en vacker tolkning och lite i motsats till det i mitt tycke ensidiga begreppet ”Feminism”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s