Twitter och politiker…

Just nu går det en klar skiljelinje mellan bra och dåliga politiker när det gäller färdigheten att använda sociala medier och IT-hjälpmedel generellt. Det sägs då och då att det är en åldersfråga vilket inte är helt riktigt även om det ligger något i den slutsatsen. Det är snarare ett ålderdomligt tänkande som inte har med den fysiska åldern på kroppen att göra.

Det handlar mer om att hänga med och lära sig nya kanaler, säger jag som nästa år når den aktningsvärda åldern av 60 år! Twitter är omedelbar och en direkt länk till era väljare!

Jag håller med Veronica Palm (S) och Fredrik Federley (C) i det dom säger i P1-morgon. Lyssna, de ger en bra bild av hur det fungerar idag inom politiken.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4456939

Socialdemokraternas nye gruppledare i Riksdan har inte skaffat sig en bra start. Först ett urdåligt framträdande i Aktuellt där hon bara svamlade och inte sa någonting egentligen, därefter upprördheten att några M-politiker twittrat. Lägg av säger jag! Sluta med politik eller sätt dig i skolbänken i ämnet sociala medier. Har hon inte fattat vad det var som drog igång händelserna runt medelhavet? Vad är det hon heter? Äsch hon blir säkert snart utbytt!

Några andra politiker i sammanhanget var en egen iakttagelse före valet där KD-politiken Mats Odell besökte en sammankomst på Arlanda där merparten av alla företagare i regionen samlats. Jag var där!
Katastrof! Karln körde PowerPoint och hade fingrat på typsnitten så att hans presentation via medhavd USB-pinne inte gick att ta del av. Texterna svämmade över ut över högerkanten och nedåt utanför varje slajd. Trots det fortsatte puckot att visa bild på bild utan att ens försöka rätta till sitt material. Ett annat stort politikermisstag var att direkt efter dra efter sitt dåliga framförande utan en chans att få till en dialog. Det var nog lika bra att han stack när jag tänker efter. Så jag blev inte förvånad när han senare blev sidsteppad i den politiska hierarkin. Är man dålig i ett sammanhang så är man nog det även i andra sammanhang.

En bekant kunde redogöra för något liknande för några veckor sedan. En politiker som kom och svamlade en stund för att sedan dra utan att dra nytta av de han talat inför genom att stanna och föra en dialog. Hon fick intrycket av att Eskil Erlandsson (C) nog inte visste vilka han träffade.

Om du som politiker läser det här. Några välmenta råd:

  1. Lär dig de nya sociala medierna
  2. Lär dig de moderna IT-verktygen, även PowerPoint!
  3. När du reser runt i landet. Avsätt minst en timme för efterföljande samtal
  4. Kolla innan, vilka det är du ska träffa och förbered dig på en dialog!
  5. Följ de politiker som behärskar just Twitter och hur de skriver samt se och lär!

Skiljelinjen för just Twitter går tvärs över parti-, blockgränser och åldrar när det gäller kvalitet.
Gör dig av med din twitter-redaktör omedelbart!. Twitter är och ska vara personligt, speciellt för er politiker! Förstår du inte det så är du snart rökt som politiker. Det gäller att hänga med!

Rolf Granlund
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s