20 reaktioner till “Jag bara säger det… Apple + iPad”

 1. Har läst.
  Förfärlig historia.
  Men företaget heter inte Apple utan Capcom. Ett japanskt företag som utvecklat Smurf’s Village.
  Kommer snart på Android också. Blir lika förfärligt där om man inte stoppar den typen av spel.

  Gilla

 2. Eftersom Apple håller hårt på vilka program som ska finnas i deras datorer så har Apple ett ansvar även om tillverkaren är ett annat företag. När det gäller Android så är det annorlunda eftersom Android är öppnare vid en jämförelse. Det som är allvarligt i det här fallet är att det handlar om spel för barn, gjorda för att användas av barn. Att då ha en lösning som ”default” medför att man kan köpa delar i systemet för riktiga pengar är oförsvarligt. Därför uttrykte jag mig i form av en varning för den hottade prylen iPAD eftersom hajpen går så in i vassen fort vilket i sin tur medför att många snabbt drabbas av dessa rån på ett oerhört rafinerat och lömskt sätt.

  Frågan är hur man lagför den här typen av rån som dessutom ofta har internationell prägel. Det är stor risk för inblandade aktörer att kunna kylla på varandra. Som vanligt är det den lilla människan som får stå där med kravbrev i handen och som de inte kan göra något åt.

  Gilla

 3. Du ser själv i din senaste kommentar att du indirekt håller Apple oskyldig genom att peka på Capcom. Även du min vän gör dig skyldig till att frånta Apple det ansvar som de enligt min mening har, grundat på deras egen distrbutionsfilosofi och strategi.

  Gilla

 4. Frågan är ju hur det är med buy-in-app på Android. Är det lika enkelt att göra misstag utan att ange lösenord eller pin???

  Gilla

 5. Att överhuvudtaget blanda in pengar i spel för barn är kriminelt! Jag blir så förbannad var gång jag ser exempel på sådant oavsett vem det är som tillverkat eller tillhandahållit skiten.

  Gilla

 6. Äh, barn får väl växa upp och lära sig att betala för sig som alla andra annars blir dom ju piratpartister och linuxkommunister hela bunten. Mamman borde ju skicka iväg ungarna och plocka jordgubbar, betor eller skicka ner dom i gruvan tills dom betalat av skulden. Jag tycker det är ett ypperligt tillfälle för deras mor att se till att dom får lära sig vad konsekvenser av ens handlande innebär. Utvecklarna bakom Smurfs Village är ju samhälls hjältar! 😉

  Gilla

 7. Om det inte vore för den lilla avslutande gulingen så hade jag anmodat Neptune att kamma till sig eller i det fall han inte har något att kamma ombetts att badda flinten med kuprinol. Dessutom borde du se över din text och upphöra med sär skrivningar.
  😉

  Gilla

 8. Här är huvudet synnerligen väl beväxt, det är bara personer med under målig karaktär och sans som tappar håret, då det är straff från skyarna. Och nej du gubbe lille, sär skrivningar har ni Sverige boende Svenskar tagit på er själva via en allt för ut bredd anglifiering av det svenska språket. En rekorderlig man som en själv lider varje gång man är tillbaka i Sveas rike och ser hur folk och fä inte ens kan skriva vanliga artiklar i tidningarna utan att smyga in några små engelska ord eller fraser. Så klaga på din granne istället för mig det är mer hans fel än mitt. Kom inte här och klaga på en liten sär skrivning hos en som dock försöker men inte använder det Svenska språket oftare än på IDG och lite förströdda mail och facebook’ande till vänner. Nästa gång du hör någon säga ”Oh my God” eller vill döpa saker till Kista Science Tower, Göteborg Horse show, Turning Torso eller någonting outlet så har du fri befogenhet att använda handflatan mot dessa vansinniga personer. Nej, befogenhet är fel, det är din plikt karl att lappa till dom satarna och vill du använda knuten näve på dom så går det bra det också, motorsåg likaså. 🙂

  Gilla

 9. He he… Jag förlåter dig min son för din djupa insikt om vårt språk och ber dig samtidigt om ursäkt för mitt flagranta påhopp om särskrivningsproblematiken. Du bor ju gubevars samt påverkas av det land där man via sitt språk inte insett det smarta med att sätta samman ord till nya semantiska betydelser som berikar och ständigt förnyar.

  Jag vill därför bjuda dig och andra på en mycket vacker text från en man som gjort sin resa åt andra hållet. Från modersmålet engelska till att numera hylla vårt svenska språk. Håll till godo.

  http://kalinga.se/2009/11/26/sprak-att-aga-alska-och-arva/

  Det ska till en invandrare att kunna formulera vad vi själva kanske omedvetet vet någonstans men aldrig kunnat formulera bättre än vad Jonathan Smith skrev i slutet av år 2009. Vill du dessutom ha mer vackra svenska texter skrivna av en invandrare så kan jag rekommendera Mäster Cees texter.

  http://artists.letssingit.com/cornelis-vreeswijk-k95mm/overview

  😀

  Gilla

 10. Om man vill ha så lite skit-appar som möjligt kan man ju tycka att det är bra att Apple försöker hålla hårt i vad som distribueras. I vissa avseenden kan man ju tycka att det är dåligt att Apple ska moralisera över vad vi får använda på våra iPaddar, iPoddar och iPhonar, men i det stora hela är det ganska skönt att man slipper massa avarter. När det gäller ansvar så är det naturligtvis det tillverkande företaget CapCom som har det yttersta ansvaret eftersom man på något sätt lyckats slingra sig förbi Apples spärr mot köp från iTunes. Normalt måste man ju alltid ange lösenord vid varje köp. Att utfärda en generell klass 2-varning för iPad och Apple för detta är ju bara löjligt! Det är som att skälla på Nokia för att det ringer nån dum jävel på min Nokia-telefon. Eller skälla på Volvo för att någon spottat på min Volvo. 😀

  Sen håller jag helt med Neptunes insikter om oss i Sverige när det gäller vårt förhållande till engelskan. Många svenskar har ett väldigt dåligt självförtroende när det gäller språket. Engelskan är ett högstatusspråk och mycket ”finare” än svenskan som kanske betraktas lite bonnigt. Detta dåliga självförtroende utnyttjar massa svenska reklammakare genom att göra reklam som vänder sig till svenskar PÅ ENGELSKA. Ta t ex TELE2 med sitt svarta får som bräker på amerikanska! Bara för att han bräker på amerikanska tror TELE2 att jag ska kasta mig på luren och beställa ett TELE2-abonnemang. Stön…

  Gilla

 11. Att jag skrev ”Varning för iPAD” beror ju på att ”alla” vet vad iPAD är men inte vad CapCom är. Förtroendet för iPAD är ju vad jag förstår grundmurat just för att de har strategin med kontroll på vad som får laddas ner. Jag hade själv gått på minan om jag haft en iPAD som jag lånat ut till min lilla Henry. Klart att han skulle spela Smurfspel…

  Smurfar är dessutom sedan länge gulligt och rumsrent sedan länge så nog tycker jag fortfarande att det är på sin plats att varna för användningen av Smurfprogrammet för barn i en iPAD. Att man sedan kan vrida och vända på ansvar är en helt annan sak. Kombinationen iPAD – Smurfar är i dagsläget fällan som barnen och deras föräldrar hamnat och hamnar i. Det är dessutom få som läser inforutan i anslutning till artikeln där man kan ändra ”default-inställningen”.

  Du hade ju aldrig lagt dig i om jag varnat för CapCom exempelvis, AjFån-nörd som du är!

  Jag står för varningen! Den behövs även om det bara är vi för inbördes beundran som diskuterar frågan. Att jag dessutom la ut den på FB beror på att jag har en kompis boende i USA med barn i rätt ålder som kan drabbas eller kanske redan har gjort det.

  Gilla

 12. Jonas, är det inte dags för dig att börja blogga är på IDG. Du har ju alltid något att gaffla om. Vi är ett härligt gäng som slänger käft emellanåt. Dina kunskaper och erfarenheter inom ditt yrke skulle vara görbra att få läsa om.

  Utöver Experten Jonas (på det han sysslar med) så är han djupt engagerad i vad som händer med det svenska spåket, men det har ni väl redan förstått. Jag påstår att alla som kallar sig experter på än det ena eller andra frivilligt nedgraderar sig själv till specialist när man fattar vem de jämför sig med. Kom igen Jonas! Kryp fram ur anonymiteten och kom in i bloggvärmen på IDG. Vi behöver sådana som dig!

  Gilla

 13. Ha ha…..tack för de vänliga orden!

  Just nu har jag faktiskt inte tid för bloggutsvävningar (annat än att hacka på din svartsyn på vissa Appleprodukter… 😉 )

  Nån dag ska väl även jag bli pensionist – och då…..

  Gilla

 14. Jonas, vi behöver fler bloggare här så du är välkommen.

  Roffe, nej jag kommer inte att nedgradera mig till specialist från expert. Snararare kommer jag att uppgradera mig till Hyper Expert eller möjligen till och med HYPER EXPERT i versaler, speciellt vad det gäller verbala dagsedlar och under bältet gliringar.

  Gilla

 15. Se där! Sent ska syndarn vakna. Nu återstår bara att Apple eller CapCom betalar tillbaka vad som stulits genom barnens spel plus en och annan ursäkt.

  Gilla

 16. Det är klart att det måste vara Apple som ska betala tillbaka!
  Pengarna har visserligen gått till CapCom men va fan – är det klass 2 varning så är det!
  Dessutom borde Apple dra tillbaka alla iPad som ju kan utgöra ett hot, Volvo betala för att någon spottade på min Volvo och Nokia för att någon idiot ringde till min Nokia-lur. (Äras den som äras bör) 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s