Skaru ha en Dagsedel?

Ni ungdomar vet väl inte vad en dagsedel betyder även om många av er har som fredagsnöje att dela ut en och annan till ovilliga mottagare. Då kan jag upplysa om att det betyder att man “slår någon på käften”. Ett annat uttryck nuförtiden är att man benämner företeelsen för “Käftsmäll”.

Vadan denna inledning?

Jo de nya svenska sedlarna med prominenta kulturpersonligheter kommer säkert att i folkmun få nya intressanta namn, speciellt på Söder i Stockholm. Fyll gärna på med uttryck som ni känner till idag eller om ni har egna förslag på kommande namn.

Idag

20 – En tjuga
100 – En hundring
500 – En femhundring
1000 – En långsjal

Inte speciellt folklig förankring med andra ord… men imorgon!!!

Kommande uttryck?

20 – En Astrid alternativt en långstrumpa
50 – En Evert alternativt en “Tobbe” för Taube
100 – En Garbo alternativt en Greta
500 – En Nilsson eller kanske en Birgit
samt
1000 – En Dagsedel!    Där kom den!

5 reaktioner till “Skaru ha en Dagsedel?”

 1. Vill du ha en orre, så kan du åka till Lönsboda i nordöstra Skåne och vifta med femhundralappar och prata i gillande ordalag om figuren på nuvarande femhundralapp.

  Citat: När Riksbanken 1985 gav ut femhundrakronorssedeln med Karl XI på möttes den av högljudda protester i södra Sverige. I Lönsboda accepterades inte sedeln som betalningsmedel och från Örkeneds socken kom en protestskrivelse från arga innevånare. Anledningen var att Karl XI i kriget med danskarna lät bränna hela Örkeneds socken och slå ihjäl alla vuxna män.

  Trots att över trehundra år förflutit ses Karl XI fortfarande mer som en massmördare än en hjältekung i snapphanebygderna – det vill säga de landområden som under 1600-talets många krig med danskarna ideligen bytte kung: Skåne, Blekinge och Halland
  Källa > http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=53606&a=721011

  Gilla

 2. Jag ser att jag glömde en sån här 🙂 i inlägget ovanför.
  Det är viktigt när man skriver svart på vitt, tror jag.

  Orre är förresten lika med lusing.

  Gilla

 3. Jag kanske ska tillägga att ordet Dagsedel i framtiden får en positiv innebörd till skillnad mot idag, eller snarare förr. Det kommer att bli fint att ha en Dagsedel i plånboken! Jag menar inte att misskreditera minnet av Dag Hammarsköld, tvärt om!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s