Förmånen att veta vem man är!

Det är inte alla förunnat att veta vem man är utifrån en teoretiskt vetenskaplig modell som jag dessutom fick förmånen att testa i praktiskt bruk. Åren var 1984/85 vilket jag absolut vet med anledning av den då nyutkomna bok som leg. psykologen Jan Erik Rendahl skrev tillsammans med tre andra duktiga medskribenter. Jag fick nämligen ett signerat exemplar av Jan Erik med anledning av att jag deltog i ett forskningsprojekt på uppdrag av dåvarande FA-rådet med syfte att ta fram intervju- och utredningsmodeller vid chefsrekrytering. Boken heter “Ledare för Sverige” och utkom 1985. Han skrev: – Till vännen Rolf med tack för ett stimulerande samarbete, Jan Erik.

Projektet utgick från en modell signerad Michael Mccoby som beskrev de fyra karaktärstyperna Gamesman, Helper, Defender och Expert. Väl definierade som de grundläggande karaktärstyper som vi alla är mer eller mindre där oftast en av dem är en så kallad dominant karaktär.

Det fina med modellen är att den beskriver både när man agerar positivt och negativt vilket via djupintervjuer med efterföljande analyser medför att man kan skönja vilken karaktärstyp som är den egna dominanta för en individ. Vi hade en hel ledningsgrupp till förfogande och för att göra en lång historia kort, så kunde vi efter analyser med anledning av de dokumenterade djupintervjuerna förstå vilka de olika ledningspersonerna var i form av dominant karaktärstyp.

Utan att berätta i förväg så förutspådde vi hur ledningsgruppens medlemmar skulle reagera på vår avrapportering vid ledningsgruppsmötet. Vi fick med andra ord tillåtelse att närvara vid avrapporteringen med den hemliga uppgiften att iaktta medlemmarnas reaktioner och uttalanden.

– Alla reagerade exakt som vi förutspått!

Projektet blev med omedelbar verkan nedlagd på grund av att en av de viktigaste personerna i ledningsgruppen reagerade starkare än vi förutsett utifrån sin negativa sida av sin dominanta karaktärstyp. Hans ställning var dessutom stark och han körde således över hela sin ledningsgrupp. Han blev helt enkelt rädd för vad vi redovisade (Vår gemensamma tolkning i projektgruppen direkt efter mötet).

Vi testade aldrig metoden på oss själva men jag har efter ett antal år sedan länge förstått vad som är min egen dominanta karaktärstyp. Jag vet när jag får kickar samt varför. Alltså kan jag idag välja yrke utifrån det, så att jag får kickar varje dag och dessutom gång på gång. Ett sätt att må bra helt enkelt!

Det är denna bakgrund som jag nu tagit tag i och jag är heltänd på att få börja jobba i en helt ny yrkesroll. Jag återkommer med vad det blir samt om det hela stämmer enligt mina högt uppskruvade förväntningar. Jag vet dessutom redan nu att det ligger mycket i vad jag beskriver ovan eftersom jag sedan många år kunnat praktisera det hela i olika andra sammanhang.

En sak till! Jag nådde mitt andra viktiga mål idag!

Rolf Granlund
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s