Offentlig upphandling…

Jag har nyligen deltagit i ett så kallat anbudsförfarande inom en offentlig upphandling via “ombud”, d.v.s. via en av dem som har ramavtal med nämnda myndighet. Enbart inläsningen av anbudet gjorde mig tveksam. Jag uppfyllde två av fyra så kallade skallkrav i första vändan där ett av kraven var att man skulle kunna alla upptänkliga programmeringsspråk på marknaden, bland annat COBOL!. När det sedan kom en ny vända angående samma uppdrag så tappade jag intresset helt och hållet. Myndigheten ifråga fick vad jag förstår ingen träff i första vändan. Jag skulle alltså detaljerat redogöra vad jag gjort tidigare i andra vändan för att uppfylla kraven i de två som jag misslyckats med. Vadå? Ska jag avslöja vad mina tidigare kunder sysslar med i dokumentation som sedan blir offentlig? Kyss mig där bak! Så gör man inte!

Det känns helt främmande att sälja mig som konsult på det här sättet. Jag tappade helt intresset.

Intrycket av en byråkrati utan motstycke utan direktkontakt med kunden där jag dels kunde berätta mer om mina färdigheter i kombination med att jag skulle få veta mer om organisationen, hur långt de har kommit för övrigt och hur kunden har tänkt sig fortsättningen lyser helt med sin frånvaro i den här typen av upphandling. Jag tappade helt intresset av att få ett långt inkomstbringande uppdrag där jag tror att jag skulle kunna göra en hel del nytta utifrån mina erfarenheter. Men om det vet jag som sagt inget eftersom någon direkt dialog inte får göras.

Vad jag menar är att man i en dialog kommer fram till dels om jag passar för uppdraget om man ser det från kundens synpunkt samt om jag förstår att mina färdigheter passar in. Jag menar att man när man anlitar konsulter så är det två parter som ska gilla läget, inte bara kunden. Som processen nu ser ut så avstår jag uppdraget eftersom jag befarar att jag skulle få en byråkratisk kund där jag skulle bli vansinnig av frustration efter några veckor.

Tacka vet jag den privata marknaden där man träffas, utbyter information i en dialog samt enas om en fortsättning eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s