Offentlig upphandling… del två!

Jag reagerade starkt på att jag mer eller mindre detaljerat skulle beskriva vad jag gjort tidigare, hos vilken kund samt när. Hallå! När man som jag anlitas för att hjälpa till med SharePoint och användandet av DocAve eller SMMOSS som Backup och Restore så måste jag få hög behörighet i kundens system! Ofta högsta behörighet i deras SharePoint-miljö!

En naturlig konsekvens är att jag alltid skriver under en sekretessförbindelse! Det händer till och med att jag frågar efter en sådan! Som f.d. Datasäkerhetschef inom SAS så införde jag själv sådana rutiner en gång i tiden. Ska jag då i ett offentligt anbudsförfarande riskera ett avtalsbrott med anledning av denna önskan om sekretess från kundens sida? Aldrig i havet! Jag tar mina sekretessåtaganden på största allvar. Mina kunder förväntar sig det med all rätt.

Om våra statliga verk och myndigheter ska få kvalificerad professionell hjälp från den privata konsultbranchen så vill det till att de ser över sina upphandlingsprocesser. Jag vet även att man kan begära sekretess när det gäller anbud från min sida, vilket inte är någon garanti från myndighetens sida om att så sker. Alltså förväntas vi konsulter ta en uppenbar risk till avtalsbrott om man ser till sekretessförbindelser.

Handen på hjärtat (eller snarare tänkorganet) är det inte ett uppenbart fel någonstans på offentlighetsprinciper och offentliga upphandlingar?

En sak till! Jag undrar om inte alla stora leverantörer av IT med glädje begär in alla anbud för att kartlägga konkurrenter tack vare offentlighetsprincipen. Något som statliga verk och myndigheter inte kan neka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s