Tur att man kör Backup dagligen!

Som jag skrev tidigare så fick jag en totalkrasch av min Windows 7 Ultimate. Det tog mig hela gårdagen att få upp systemet igen. Jag försökte med ett antal metoder att återställa systemet och slogs av att allt jag gjorde gick i ultrarapid på datorn. Men det finns mycket att vinna på att ha tålamod. Till slut fick jag via ”Återställnings-DVDn” upp en kommandoprompt och kunde efter kommandot CHKDSK C: /R läsa: ”Den första NTFS-sektorn är oläslig eller skadad”. Jag kunde som sagt var köra UBUNTU via den andra partitionen.

Tidigare försök med ”Återställning av systemavbildningen” gav följande meddelande vilket medförde ett slit med att få fram kommandoprompten ovan. Jag ville veta vad det var som var fel helt enkelt.

Felinformation: Åtgärden misslyckades på grund av ett enhetsfel som påträffades hos antingen källan eller målet. Om käll eller målvolymen finns på en disk kör du kommandot CHKDSK /R på käll eller målvolymen och försöker igen. (0x8078012D). Googling gav inget matnyttigt. Dags att tänka själv. Dessutom var sedan C: tom efter CHKDSK /R?!?

Jag flyttade över min Backup-disk till min stationära för att se att den fungerade, vilket den gjorde. Ett klick från att återläsa mina filer till den stationära, vilket jag inte gjorde.

Beslutet
Jag installerade om Windows 7 Ultimate där jag även rensade bort samtliga partitioner men behöll en som jag dessutom utökade (man måste väl ha minst en?). Sirap i burken samt tvärstopp där installationen sa nåt om att datorn förbereds för första gången.

Telefonsamtal till Jonas. Va fan gör jag för fel?
– Ta bort alla partitioner, Windows skapar en ny vid installationen!

Ny ominstallation från grunden, alla partitioner borta och nu rullade installationen igång! Jubel i busken! En fördel var även att mina gamla alternativa Boot-möjligheter försvann inklusive UBUNTU (Nu är det slutlekt).

Efter ett tag Restore från min externa HD via USB. Klockrent! Det var bara att dubbelklicka på filen som hade mitt gamla datornamn. Varenda fil tillbaka dessutom med rätt datum överallt (jmfr med egen copy-metod). Ett problem var att det blev lite fel med ”användarnamnet” så allt lästes tillbaka till en ny mapp. Men vad gör det! Jag kan ju flytta tillbaka det som ska vara kvar och sedan ta bort återläsningen. Som en form av höststädning.

Budskapet är!
SKAFFA DIG EN EXTERN HD SOM DU ALLTID HAR INKOPPLAD VIA USB SAMT SCHEMALÄGG WINDOWS 7 BACKUP TILL ATT KÖRA VARJE KVÄLL.

Det gjorde jag! Anledning: Det är inte frågan om ”OM” hårddisken på datorn går sönder utan ”NÄR”. Då är det tryggt att ha backupen helt utanför datorn, så enkelt är det!

16 reaktioner till “Tur att man kör Backup dagligen!”

 1. Backup är skoj! Själv är jag lite mer paranoid än dig och kör lite fler backuper, även där jag inte har ansvaret. 😉

  Bara en kontrollfråga, skapar windows kopior av filer som ändras/tas bort? Så att om en fil blir korrupt blir inte kopian felaktig också.

  Om du har viktiga saker på disken är nog någon form av offsite-backup bra att ha (två kopior på samma ställe hjälper inte vid en brand).

  Gilla

 2. @Johan När man kör backup och hur ofta är att leva med en medveten risk. Man har ju annat göra på dagarna än att köra backup. En dags tapp kan jag tåla då och då även om det blir irriterande.

  Kan just nu inte svara på din andra fråga eftersom jag inte har erfarenheten.

  På sista frågan kan jag bara hålla med dig. Har funderat på att då och då bränna en och annan katastrof-DVD och placera den i mitt bankfack, men det har inte blivit av genom åren. Numera har jag även min Skydrive via Windows Live där jag har manus till mina böcker sparade eftersom de är viktigast för mig just nu. Skydrive är riktigt bra även till annat. Jag kommunicerar stora filer fram och tillbaka mellan mitt bokförlag och mig så där har jag en naturligt fungerande backup eftersom dessa filer skapas på grund av andra behov. Skydrive 25Gb.Egentligen har jag en till Skydrive som jag inte aktivierat eftersom jag även har hotmail. Så totalt 50 Gb! Jag bestämmer dessutom vem och vilka som får ta del av mapparna i mina Skydrive samt på vilket sätt.

  Gilla

 3. @Johan. Jag har ett litet svar på fråga två. Win 7 Backup sparar varje backup för sig så om jag tar bort en fil en dag så finns den kvar i en tidigare tagen backup. Man får rensa gamla backuper själv så har du en stor extern HD så kan du få tillbaka både deletade som korrupta filer i och med detta.

  Gilla

 4. Viktiga åtgärder under dan som du borde följa du med!

  1. Bränn en ny återställningsDVD/CD. Speciellt viktigt om du som jag lekt med att installera andra OS i egna partitioner. Den jag hade var helt enkelt för gammal för att fungera som återställare i vissa processer.

  2. Ställ in daglig backup igen i Windows 7 mot min externa HD.

  3. Skapa en ny User som ”hemlig User” som ges administratörsrättigheter. Skitsvårt lösenord!

  4. Gör om min vanliga User som jag jobbar med dagligen till vanlig användare. Anledningen är, om någon mot förmodan hackar min dator så kommer hackern inte åt hela datorn utan bara min vanliga User.

  Det är väl vad man kan göra som vanlig PC-användare. En annan vettigare metod skulle väl vara att sopa rent en gång till, installera Windows Server 2008 som grund-OS samt köra Windows 7 virtuellt. Då kommer hackern bara åt en fil på datorn. en fil som man dessutom har backup på. Alltså hängslen och livremmar så det står härliga till. Men det orkar jag inte med just nu. Har en bok som ska korrläsas. Dessutom har jag en vanlig bok på gång som jag skriver på då och då. Trolig titel är: GODNATTSAGOR. Inte ett ord IT i den boken. Julklapp till föräldrar, mor- och farföräldrar har jag tänkt mig.

  Gilla

 5. Jag är lite dålig med mina backuper även om jag faktiskt har tre olika system. Problemet är att dom inte är automatiserade. Jag har en NAS hemma, jag synkar till Amazon S3 med GoodSync och min bank (Barlcays) har en gratis backup tjänst om man är företagskund. Jag funderar också på att skaffa en källkods depositions tjänst för att säkerställa att mina kunder kan klara sig även om jag går i putten. Hmm kanske något att blogga om faktiskt. Så kanske snart fyra backuper. Men om jag inte automatiserar det så är det ju inget värt. Jag får skärpa mig helt enkelt.

  Gilla

 6. @Neptune Min erfarenhet är i likhet med din att backup fungerar först när den är automatiserad eller schemalagd som jag väljer att uttrycka det. Jag har inte kollat men jag skulle önska mig en automatisk rensning i Windows 7:s backup genom att ange hur många generationer jag vill ha kvar exempelvis 7 st (en vecka). Men jag har som sagt var inte kollat om den funktionen finns.

  Jag vet vad avancerade backuprutiner kan göra efter att jag jobbat en hel del med backup av SharePoint och då DocAve från AvePoint. I deras processer finns allt man kan önska sig i form av olika inställningar. Enkelt är det dessutom och supereffektivt.

  Gilla

 7. @Neptune. Kan du inte skapa ett Script eller en kommandofil där du skapar schemaläggningen? Jag vet ju inte vilken miljö du kör i så du får ta mitt förslag utifrån den bristen på insikt.

  Gilla

 8. Min laptop kör Windows 7 Ultimate som ej är med i någon domän.
  Vet du om man kan skripta både backup körning och skapa system bild?
  Kan man i Windows 7 backupen skapa Full backup, Differential och Incremental?

  Blir nog lite skriptande i helgen känner jag på. 🙂

  Gilla

 9. @Neptune Som du kanske såg så kunde jag inte fixa återläsningen av systembilden eftersom mottagande partition var trasig. Så standardbackup i Win 7 klarar egentligen både systembild och filer. Men det beror på vad det är för fel helt enkelt för att kunna bygga upp huset igen. I mitt fall gick det inte alternativt att jag ville komma upp igen så snart som möjligt.
  När det sedan gäller de tre nivåerna som du nämner så är behovet av dem mer tydliga inom större verksamheters nätverk just på grund av att det är stora volymer där det gäller att spara in på backuptiderna där den incrementella processen är rätt bra. Ju mer avancerad process som krävs så blir även Restore komplicerad där verktyget måste kunna baka ihop de små incrementen till en helhet vid Restore. Det är ju som sagt var Retore som är utmaningen när det gäller att göra rätt. Gör man fel vid Restore kan man skapa fler problem om inte haspen är på.
  Jag tycker att standard Backupen i Windows 7 duger för mig och mina behov via en extern USB-disk.
  För att en Backup och Restore-lösning ska fungera så måste den vara enkel och tillförlitlig samt vara automatsik när det gäller Backup, men det vet du redan.

  Gilla

 10. ”@Johan När man kör backup och hur ofta är att leva med en medveten risk. Man har ju annat göra på dagarna än att köra backup. En dags tapp kan jag tåla då och då även om det blir irriterande.”

  Jag sitter såklart inte och kör backup manuellt. ;P Är det inte automatiserat så blir det oftast inte gjort. Sen går det bra att använda systemen under tiden en backup körs, det enda man kan märka av är att det går lite långsammare eller att vissa tjänster är låsta under en kort period.

  Sen syftade jag mest på backup till olika ställen och olika medier. Jag klarar också en dags tapp. I vissa system kör jag dock backup oftare av databasen eftersom det är det som konstant förändras.

  Jag har dock lite nya problem nu med interna servrarna eftersom jag för tillfället inte har någon offsite-server. Har köpt ett brand/vattensäkert kassaskåp med plats för en usb-disk (extern port till kassaskåpet). Tänkte nog börja med att köra på två diskar där som jag roterar månadsvis (lägger ena disken på ”kontoret”).

  Det viktigaste finns det dock backup på offsite, det gäller bara interna servrarna (mail m.m.). Inget jättekritiskt.

  Gilla

 11. @Roffe,

  Nu har du fått kli i fingrarna på mig. Windows 7 backup restore är helt byggt kring VSS (Volume Shadow copy Service). Jag kollade runt lite på MSDN och andra ställen på nätet och såg att det verkar vara ganska jobbigt att bygga en VSS requestor (en requestor är en backup och restor agent i VSS snack). Så nu måste jag ju prova 🙂

  @Johan,

  ”det enda man kan märka av är att det går lite långsammare eller att vissa tjänster är låsta under en kort period.”
  Att det går långsammare kan jag förstå men varför är tjänsterna låsta under en kortare period?

  Gilla

 12. @Neptune,

  ”Att det går långsammare kan jag förstå men varför är tjänsterna låsta under en kortare period?”

  När det tas backup av databasen blir tabellerna låsta tillfälligt.

  Gilla

 13. Johan,

  Jag antar att detta beror på databasen i sig? För Linux måste väl dock ha stöd för backup av öppna filer utan att låsa filer/tabeller?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s