Min Windows 7 Ultimate har kraschat! Räddningen… Ubuntu!

Nu blir väl större delen av gänget på bloggen skitglada när jag nu meddelar att min Windows 7 Ultimate kraschade igår kväll. Som test har jag tidigare installerat Ubuntu på en egen partition för att testa runt lite så där på skoj. Inte hade jag i min vildaste fantasi kunnat inbilla mig att jag skulle tvingas över till Ubuntu för att blogga på IDG. Men så är det och så här blev det via Ubuntu/Firefox.

Att jag hamnade här idag beror på att jag vill förvissa mig om att hårdvaran fortsatt fungerar, å det gör den som synes.

Återkommer när jag fått igång Windows 7 igen. Jag kommer att ha nya erfarenheter av full Restore av min miljö som egentligen är rätt kul att ge sig ikast med. Den tekniken, Windows 7 Backup och Restore, kan man ju annars bara drömma om att få uppleva. Hoppas att min dagliga Backup-rutin med en extern hårddisk via USB funkar annars blir det inte så kul.

7 reaktioner till “Min Windows 7 Ultimate har kraschat! Räddningen… Ubuntu!”

 1. Tackar! Jag ser faktiskt fram emot att få upp det hela igen mycket på grund av att jag är intresserad av Backup och Restore för övrigt. Jag har jobbat en del med DocAve från företaget AvePoint http://uk.avepoint.com/
  Alltså Backup och Restore av SharePoint!

  Jag borde få igång den eftersom jag följt skolboken när det gäller schemalagd Backup av Windows 7.

  Gilla

 2. Jag blev glad och på gott humör när man läste denna bloggpost, fast inte i den skadeglada bemärkelsen för att ditt Windowssystem havererade utan för att mitt favoritLinux kunde vara till hjälp.

  P.s: Jag behöver säkert inte tala om det för det vet du säkert redan, men ändå, om du behöver filer från Windowspartitionen så kan du hämta dom till ditt Ubuntu även om Windowspartitionen inte går att starta så länge som den finns kvar. Stöd för att både läsa från och skriva till ntfs finns nämligen numer i Ubuntu

  Gilla

 3. Satt på jobbet med ny PC förra veckan för den gamla kollapsade. Dock var jag inte local admin på denna nya lilla burk. Så vad göra…. Jag lade in en request som tog 5 minuter innan den var godkänd men sedan tar det upp till två dagar innan account management teamet fixar mina rättigheter?

  Så frågan kvarstod, vad göra….?

  Jag byggde en liten windows tjänst som lägger till en ny användare och sedan lägger denna i administrators gruppen. Problemet är att man som vanlig användare inte kan lägga till nya tjänster eller komma åt fil systemet i C:Windows eller C:Program files. Som det heter nöden har ingen lag.

  Så jag bootade upp min PC med en linux CD, mountade NTFS i read write läge. Sedan bytade jag ut en annan windows tjänsts ImageFile (.EXE filen för tjänsten), denna tjänst kördes med LOCAL_SYSTEM rättigheter. Vid omstart in i Windows så hade min tjänst startat och gjort sitt jobb så jag kunde rent sonika logga in med min nya admin användare. När jag väl igår hade fått mina riktiga admin rättigheter så städade jag bort min lilla tjänst. 🙂

  Gilla

 4. Orolig jag? Inte då! Man måste ju lita på sina backup-rutiner eller hur?
  (men jag tar nog några kopior av mina bokfiler och lägger dem under Ubuntu… för alla eventualliteters skull)

  Jag har redan kollat min externa HD och konstaterat att jag har backupfilerna på plats. Jag hade en sådan röta att kvällsbackupen gick strax innan kraschen så jag ska inte ha förlorat någonting.

  Inte ens min mejl är något problem eftersom jag kan köra den via OWA i Firefox.

  Som sagt, imorgon ska de bli kul att återställa. Idag vilodag efter att ha varit hos kiropraktorn. En olycka kommer sällan ensam.

  Gilla

 5. UBUNTU var ingen räddning! Inte ens UBUNTU kunde läsa en trasig NTFS-partition, så rubriken är en sanning med modifikation. Jag kunde surfa, blogga och kolla Facebook. Det var väl allt om man ska ta ordet ”räddning” i sin mun. Dessutom kan jag inte sluta undra om det var UBUNTU som kvaddade min Windows-partition 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s