Bildbevis…

Finländska flygvapnet har publicerat skador på ett av sina plan efter att ha testflugit igenom askmolnet i Finland. Så gnället från exempelvis KLM och Lufthansa om överdrifter från myndigheternas sida får väl var och en värdera utifrån detta.

image

Å andra sidan får vi väl värdera sanningshalten i Aftonbladet…

3 reaktioner till “Bildbevis…”

 1. Visst det kanske är bild bevis, man jag har ingen aning om vad det är jag tittar på…. En motor del? Vinge? ingen aning… Hoppas bara att de som skall veta vet och tar beslut efter det. 🙂

  Gilla

 2. Det kan vara ett så kallat turbinblad som vi ser på den bild jag valde, dvs. det man kan se om man har möjligheten att se insuget på en jetmotor rakt framifrån. Att jag drar den slutsatsen beror på att jag för länge sedan var på ett besök på Lintaverken i Bromma då SAS servade sina flygplansmotorer där. Men som sagt var, det kanske Aftonbladet eller det Finska flygvapnet förtydligar vad det lider.

  Storleken på objektet tyder på att det är ett turbinblad eftersom jag haft förmånen att hålla i ett sådant för länge sedan och tycker mig känna igen objektet. Jag höll då ett kasserat turbinblad från en DC9 i handen. Vidare tyder skadorna på det eftersom de skador man kan se är så pass små i förhållande till turbinbladet. Vulkanaskans partiklar är ju offantligt små och jag kan tänka mig att bilden just visar hur ett turbinblad kan se ut efter att ha krockat med Vulkanaskans små kristalliserade dammkorn som dessutom klumpat ihop sig alternativt att fler partiklar träffat på ungefär samma ställe när de träffade planets motor.

  Att skadan är allvarlig, förutsatt att det är ett turbinblad, kan jag skriva under på. Det skadade turbinblad som jag höll i, såg helt oskadat ut. Det hade kasserats efter att man använt en fluoriserande vätska där man såg skadan i form av en tunn repa då man belyste turbinbladet med en lampa som lyfte fram detaljer där vätskan samlat sig. Så en synlig skada av det här slaget är mycket allvarlig om du frågar mig! Tufft av Finnarna att ta risken att testa!

  Dessutom blir reparationen rätt dyr efter bara ett turbinblad kostade ett 5-siffrigt belopp i svenska kronor redan på 80-talet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s