Vulkanaska, värre än aska i vanlig mening

Vulkanaska är det begrepp som alla nyhetsmedier rapporterar om just nu. Då jag sedan många år haft ett fritidintresse av vulkaner efter ett besök på Mount Rainer utanför Seattle, så ser jag ofta på Discovery när det blir aktuellt med Vulkaner.

Forskarna har kommit fram till att Pyroklastiska moln som väller ner från vulkanutbrott inte är aska i vanlig mening som vi vanliga känner som aska efter en brasa. Vulkanaskan är betydligt värre om man får tro Discovery.

Det är pulveriserad bergrund, alltså stenmjöl mer än aska. Det är dessutom lätt att inse att det även handlar om kristalliserat pulver på grund av den häftiga värmeutvecklingen som vi då kan tänka oss är en rätt obehaglig och vass substans. Utifrån sådana rön så är det enklare att första varför vulkanaskan förstör flygplansmotorer.

Om jag minns rätt eller om jag minns fel får jag överlåta till forskarna att berätta mer om. Själv är jag bara en intresserad amatör där moder naturs vrede är både skrämmande och fascinerande på en och samma gång.

2 reaktioner till “Vulkanaska, värre än aska i vanlig mening”

  1. Kan det vara vulkanaska jag idag fann på mitt balkongbord. Under lupp såg det ut att vara små glaskristaller.
    Verkar otroligt, men?
    Lars-Erik
    Järfälla

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s